Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 09.12.2010.
12:38
Vestionline A

Artemije: Smetam Americi i EU!

Raščinjeni vladika raško-prizrenski Artemije tvrdi da je glavni razlog za njegovu smenu što je predstavljao smetnju Americi, Evropskoj uniji i srpskim vlastima za osamostaljenje Kosova i Metohije.

Konci se vuku izvan crkve: Raščinjeni vladika Artemije
 
"Suštinski, razlog je bio moj stav po pitanju Kosova i Metohije, sudeći prema najavama jednog oficira Kfor-a koji je u januaru ove godine na sastanku u Peći rekao da će biti promene na čelu eparhije. Kako je on to mogao tada znati“, pita Artemije u intervjuu nedeljniku NIN.

"Dakle, za nastojanje Amerike, EU pa i vlasti iz Beograda da se radi na osamostaljenju Kosova, koje prisustvo tamo bilo je vrsta prepreke i smetnje. Trebalo je ukloniti i dovesti čoveka sa kojim se, kako oni kažu, može razgovarati. Drugim rečima, čoveka koji će izvršavati njihove želje i naredbe“, navodi raščinjeni vladika i dodaje da je to "prvi, politički momenat progona mene i oca Simeona“.

Druga strana, kako navodi Artemije, je naš stav prema raznim novotarijama koje se uvode u SPC, pre svega po pitanju ekumenizma, dolaska pape u Niš 2013. godine i učešću naše crkve u Svetskom savetu crkava po pitanju ekumenizma.

On je kazao i da neće prihvatiti eventualno isključenje iz Srpske pravoslavne crkve, ukoliko Sveti arhijerejski sabor donese takvu odluku. "To je samo još jedna nekanonska odluka koja može da se desi i koju, takođe, neću priznati", rekao je Artemije.


Raščinjeni vladika je istakao da "navodne malverzacije u Eparhiji raško-prizrenskoj do danas nisu dokazane, jer nije bilo sučeljavanja sa činjenicama, ni mogućnosti pobijanja ovih optužbi".


On je odbacio tvrdnje da njegovi postupci, između ostalih, da uprkos zabrani činodejstvovanja nastavi da služi liturgiju, predstavljaju razlaz sa Sinodom.


"Ne, nije to nikakav razlaz, to je ostajanje u onom u čemu sam bio čitavih 50 godina, od monašenja do danas. Ja se nisam ni od koga odvojio, niti šta napustio. Jednostavno, moj stav je da se ne mogu povinovati nekanonskim odlukama Sinoda i Sabora. Budući da su odluke, koje su donosili od februara, zaista nekanonske, mi ostajemo to što smo bili i služimo kao jedini kanonski episkop Eparhije raško-prizrenske", rekao je Artemije.

Sabor SPC na jesenjem zasedanju odlučio je da na čelo raško-prizrenske eparhije umesto Artemija postavi do tada vikarnog episkopa lipljanskog Teodosija. Sinod SPC je potom raščinio arhijereja Artemija u čin monaha.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.12.2010. 12:44
znaci, opet dedinje. svo zlo stize sa dedinja. tamo je leglo okorelih komunista, koji pokazuju tri prsta. vreme je da im se pokaze srednji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online