Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 08.12.2010.
14:06
Politika A

Niko neće da svedoči protiv Haradinaja

Haški tribunal smatra da bi integritet i verodostojnost ponovljenog suđenja Ramušu Haradinaju mogli da budu ugroženi zbog "atmosfere zastrašivanja svedoka" na Kosovu i Metohiji. Prema dokumentima Tužilaštva Hag ima problema da ubedi svedoke da svedoče protiv Haradinaja.

Ramuš Haradinaj kao vođa OVK

Tužilaštvo tribunala u Hagu ima teškoća u ubeđivanju svedoka da daju iskaz protiv bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja na ponovljenom suđenju koje bi trebalo da počne u januaru ili februaru iduće godine. To piše u podnesku kojim se Tužilaštvo u Hagu usprotivilo zahtevu Haradinaja da bude privremeno oslobođen iz sudskog pritvora tokom predstojeće novogodišnje pauze.

"Od kada je naloženo ponovno suđenje, tužilaštvo je naišlo na teškoće u ubeđivanju svedoka, na Kosovu i Metohiji i van njega, da svedoče”, naglašava se u dokumentu, uz ocenu da je položaj svedoka "izuzetno osetljiv". Privremeno oslobađanje Haradinaja samo bi, po tužiocima, pojačalo i do sada raširenu atmosferu uznemiravanja svedoka i moglo bi uticati na njih da se ne pojave pred tribunalom, tvrdi optužba.

Integritet i verodostojnost ponovljenog suđenja bili bi, po tužiocima, ugroženi ukoliko bi se Haradinaj našao na slobodi, makar i na ograničeno vreme, a naročito u osetljivom trenutku uoči ili posle parlamentarnih izbora na Kosmetu, zakazanih za 12. decembar.

Haradinaj je krajem novembra zatražio od tribunala da ga tokom predstojeće praznične pauze privremeno puste iz pritvora u kojem čeka ponovno suđenje po optužnici za zločine na Kosovu i Metohiji 1998. godine. Kao razlog za privremeno oslobađanje, on je naveo da mu je supruga trudna i da bi trebalo da se porodi sredinom januara. Pored toga, kako piše u zahtevu, želeo bi da vidi svoje dvoje dece.

Haradinaj, koji je lider Alijanse za budućnost Kosova, nije tražio dozvolu sudija da se javno bavi politikom, ako bude privremeno oslobođen. U pritvoru u Sheveningenu, Haradinaj je od 20. jula, kada ga je u Prištini uhapsio Euleks.

Tribunal je u septembru odbio da Haradinaja pusti na slobodu do početka novog suđenja, ocenjujući da bi imalo loš uticaj na spremnost svedoka da se pojave pred tribunalom, s obzirom da na Kosmetu "preovlađuje atmosfera zastrašivanja svedoka”. Ponavljanje suđenja naloženo je zbog toga što na prvom procesu nisu bila saslušana dva ključna svedoka protiv optuženih, koji su odbili da svedoče zato što su bili "uznemiravani” i "zastrašeni".

Na zastrašivanje i uznemiravanje svedoka ukazalo je i sudsko veće u prvostepenoj presudi u kojoj je naznačeno i da su počinjeni zločini nad nealbancima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim, ali ne i da je dokazana krivica Haradinaja i Baljaja. Novom optužnicom, Haradinaju, Baljaju i Brahimaju se u šest tačaka na teret stavljaju ubistva, okrutno postupanje i nehumani postupci, kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Haradinaj je, po optužnici, 1998 - 1999 bio vođa OVK u okolini Dečana, Baljaj je komandovao specijalnom jedinicom "Crni orlovi”, a Brahimaj je član glavnog štaba OVK i zapovednik pritvora za zarobljenike OVK. 

POVEZANE VESTI

Sreda 08.12.2010. 14:23
Ma pustite coveka da ode do porodice, on je sav mio i porodican... taman da se skupe zajedno pod novo-godisnju jelku, a onda pustite i Legiju na dan dva. Eto tek tako, neka se proseta malo nas delija do komsije Haradinaja pa da vidimo hoce li taj junacic njega moci zastrasiti... E onda ko poslednji ode, neka ugasi svetlo...
Sreda 08.12.2010. 14:29
Jel i on steko uslov za srpsku penziju?
Sreda 08.12.2010. 19:45
Koliko je potencijalnih svjedoka jos uopste zivih? Ko nije video, neka pogleda, pa nek sam zakljuci: http://www.youtube.com/watch?v=cdpPG8-BQoM
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online