Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 07.12.2010.
10:04 >> 10:12h
Politika A

Zašto se Bošnjaci Sarajevu žale na Beograd?

"Mi na ovaj način želimo da pomognemo i Srbiji, da se što pre demokratizuje", kaže Samir Tandir iz nepriznatog Bošnjačkog nacionalnog veća.

Muftije Zukorlić i Cerić

"Bosna je naša matična država, a Sarajevo naš duhovni centar”, objašnjenje je zašto je Bošnjačko nacionalno veće (BNV), koje je formirala Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića, svoje žalbe protiv Srbije usmerilo preko Drine. Predsednik Izvršnog odbora ovog BNV-a Samir Tandir dodaje još i da je reis-ul-ulema Mustafa Cerić verski vođa svim Bošnjacima u svetu i svojim nespornim autoritetom može da utiče da prestane diskriminacija Bošnjaka u Srbiji i ugrožavanje njihovih prava.

Povodom najave BNV-a da će delegacija tog veća "u cilju upoznavanja sa permanentnim pojavama diskriminacije i kršenja prava Bošnjaka u Srbiji” posetiti bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i reis-ul-ulemu Cerića, Tandir kaže da to što hoće da razgovaraju i sa Izetbegovićem "ničim ne dovodi u pitanje našu volju da razgovaramo sa svim relevantnim organima i pojedincima iz zvanične vlasti u Srbiji".

"Naprotiv, mi na ovaj način želimo da pomognemo i Srbiji, da se što pre demokratizuje”, naglašava on.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava juče nisu želeli da komentarišu pokušaj internacionalizacije "bošnjačkog pitanja”, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je i lider SPS-a, izjavio je da ne postoji potreba da se problemi Bošnjaka iz Sandžaka internacionalizuju i dodao da svako zaoštravanje ide na štetu Bošnjaka u Sandžaku. Dačić je, kako prenose agencije, podsetio da Bošnjaci imaju svoje predstavnike u Vladi Srbije i da nije siguran da je takva situacija u vladama u regionu.

Adem Zilkić

 Za razliku od glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Zukorlića, reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić smatra da prava Bošnjaka i ostalih muslimana u Srbiji ničim nisu ugrožena. Zakon o crkvama i verskim zajednicama u Srbiji najbolji je od sličnih zakona svih zemalja u okruženju, zato nije u redu da neko odavde iz Srbije ide u Sarajevo da se tamo nekom tobože žali da su mu ovde ugrožena neka prava, rekao je reis-ul-ulema Zilkić.

"Ako bih i imao potrebu da se nekom žalim, da tražim pomoć, onda to ne bi bio Bakir Izetbegović, nego neko jači, ko bi stvarno imao uticaj”, kazao je Zilkić.

On dodaje da njegov kolega Mustafa Cerić "pogotovo ne može da pomogne Bošnjacima u Srbiji jer je direktno uticao na stvaranje podela među njima”. Zilkić, pri tom, smatra da je međunarodnu zajednicu poodavno prestalo da interesuje šta to Zukorlić ima da kaže protiv Srbije.

Iako smatra da bi prava Bošnjaka u Srbiji mogla da budu na znatno višem nivou, nosilac Bošnjačke liste za izbor BNV i narodni poslanik Esad Džudžević ne bi tražio pomoć od Mustafe Cerića.

"Cerić je dokazao da je faktor koji je doveo do podela i nesporazuma u bošnjačkoj zajednici, a mogao je da utiče sasvim drugačije”, rekao je Džudžević. On smatra da "dobra komunikacija” sa pojedincima iz bošnjačkog korpusa koji učestvuju u vlasti u BiH samo može da koristi bošnjačkom narodu.

Miljenko Dereta

Ocenjujući da "deo Islamske zajednice o kome govorimo ne želi dobre odnose BiH i Srbije”, Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa, kaže da je zabrinjavajuće to što oni sebe doživljavaju kao državljane druge države i što pokušavaju da na taj način "internacionalizuju” problem.

"Oni takođe pokušavaju da iskoriste ovo malo vremena što im je preostalo dok regionalni odnosi potpuno ne otople, da ušićare što se ušićariti može. Njihova politika je apsolutno pogrešna. Nanose veću štetu Islamskoj zajednici (IZ) u Sandžaku nego što je srpska vlast ikada učinila do sada. Insistiranje na tome da su njihova prava posebno ugrožena mislim da ne mogu da dokažu, zato što to nije tačno i prosto govori o tome da su političke ambicije gospodina Zukorlića prešle granicu koju bi jedan verski poglavar trebalo da ima i da će ga verovatno vreme vratiti poslu koji jeste njegov pravi posao”, smatra Dereta.

Njima ne odgovara, zaključuje Dereta, to što su prvi tonovi iz nove vlasti u Sarajevu pomirljivi u odnosu na ono što smo slušali ranije od Harisa Silajdžića. "Oni stalno govore o BiH kao o njihovoj zemlji matici. To jednostavno nije tačno. Njihova zemlja matica jeste Srbija, oni su samo građani Srbije druge verske orijentacije”, navodi Dereta.

"Povod za nove konflikte"

 

Političari iz Republike Srpske upozoravaju da je m oguće stvaranje novih konflikata i podizanje tenzije u celom regionu ukoliko zvanično Sarajevo pomogne Bošnjačkom nacionalnom veću, čije formiranje nisu priznale vlasti u Srbiji, u "internacionalizaciji“ pitanja Bošnjaka u Srbiji.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da je cilj zahteva Bošnjačkog nacionalnog veća stvaranje priče o bošnjačkom entitetu u Srbiji.

"Ako predstavnici Bošnjaka u BiH odgovore na ovo, onda to znači da su direktno umešani u ceo taj postupak i da oni postaju pretnja na regionalnom nivou. Dosta nam je bilo sukoba i nesporazuma i svaki novi sukob onemogućava da idemo ka evropskim integracijama", navela je Majkićeva za "Fokus".

Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Petar Kunić rekao je da se RS i Sandžak ne mogu upoređivati, kako to žele bošnjački predstavnici.

"Ovakvi postupci predstavljaju samo stvaranje potencijalno konfliktnih žarišta u Srbiji, što nije dobro za dobrosusedske odnose BiH i Srbije", rekao je Kunić.

On smatra da je to i neki obris mešanja Turske u Balkan, kako bi se stvarali dogovori na relaciji Turska-Sandžak-Sarajevo.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.12.2010. 10:11
posledica nedavne turske pomoci raskoj oblasti su sve uocljivije.
Utorak 07.12.2010. 10:09
proterajte budalu iz srbije.
Utorak 07.12.2010. 10:08
Зашто иде у Сарајево? Па зато што је постаја одакле се вуку конци око Зукурлића! Тај несуђени бизнисмен је попут пинокиа! Бедак је само што нос не расте!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online