Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.11.2009.
16:10
Tanjug A

Srbija i Kuvajt potpisali četiri ugovora

Predstavnici Srbije i Kuvajta potpisali su u sredu u Beogradu, u prisustvu premijera dveju zemalja Mirka Cvetkovića i šeika Nasera al Mohameda al Ahmeda al Sabaha, sporazume iz oblasti ekonomske i tehničke saradnje, saradnje u oblasti turizma, kulture i umetnosti i civilnog vazduhoplovstva.

Zadovoljni premijeri
Cvetković je, posle potpisivanja dokumenata, izjavio da Vlada Srbije visoko ceni principijelni stav Kuvajta vezan za teritorijalni integritet i suverenitet Srbije u pogledu Kosova i Metohije.

"U osnovi tog stava jeste borba za međunarodno pravo i mi smo tu na potpuno identičnim pozicijama s vladom Kuvajta", rekao je on na konferenciji za novinare.

Al Sabah je zahvalio Srbiji na podršci Kuvajtu u vreme iračke okupacije te zemlje početkom 1990-ih godina.

"Cenimo istorijski stav Republike Srbije prema mojoj zemlji tokom okupacije moje zemlje od strane Sadama Huseina. Bili ste uz nas u međunarodnoj areni prilikom tih događanja, posvećeni međunarodnom pravu... Zahvalni smo vam na tome", rekao je on.

Dvojica premijera su ocenila da Srbija i Kuvajt odavno imaju bliske odnose i izrazili su uverenje da će razgovori u Beogradu dodatno unaprediti te odnose i doprineti jačanju političkog dijaloga i saradnje u oblasti ekonomije, finansija, kulture, investicija, vojne industrije i drugim oblastima.

"Pored trgovine, razgovarali smo i još ćemo razgovarati i o mogućim investicijama, za šta Srbija otvara širom vrata potencijalnim investitorima iz Kuvajta", rekao je premijer Srbije.

Potpisivanju dokumenata su prisustvovali i ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministarka finansija Diana Dragutinović, kao i članovi kuvajtske delegacije.

Zahvalan Srbiji: Kuvajtski premijer

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić razgovarao je sa premijerom Kuvajta šeikom Naserom Mohamedom Al-Sabahom i u ime Srbije izrazio veliku zahvalnost zbog principijelne podrške Kuvajta očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje.


Tadić je naglasio da će se lično zalagati za dalji razvoj bilateralnih odnosa dve države, zasnovanih na decenijama dugom prijateljstvu, solidarnosti i saradnji dva naroda.


Predsednik Srbije je izrazio veliko zadovoljstvo zbog odluke Kuvajta da ponovo otvori ambasadu u našoj zemlji, dodajući da je to doprinelo trenutnom obnavljanju političkog dijaloga na visokom nivou i intenziviranju bilateralne saradnje.


Kako je saopštila pres služba predsednika, Tadić je dodao da je od izuzetnog značaja to što su između Srbije i Kuvajta potpisani sporazumi u oblasti ekonomije, kulture i turizma.


On je , takođe, izrazio očekivanje da će ekonomska saradnja dve zemlje dostići visok nivo, istakao da postoji značajan potencijal za ponovno uspostavljanje vojno-ekonomske saradnje Srbije i Kuvajta, kao i za povratak naših građevinskih kompanija, koje su u prošlosti uspešno poslovale u Kuvajtu. Tadić je izrazio nadu da će i kompanije iz Kuvajta ulagati u Srbiju. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online