Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.10.2009.
12:02
Tanjug A

Medvedev: Odnosi sa Srbijom u usponu

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je u utorak u Beogradu da su odnosi dve države na uzlaznoj putanji i izrazio čvrstu podršku Srbiji po pitanju Kosova, ali i evropskih integracija Srbije.

"Naši odnosi su u usponu. Krupni projekti o kojima smo razgovorali oko kojih je postignut dogovor, dokaz su strateškog karaktera naših odnosa", poručio je Medvedev u Palati Srbije na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Govoreći o energetskim projektima, Medvedev je istakao da on i predsednik Srbije imaju podudarne stavove i kada je reč o novoj arhitekturi energetske bezbednosti u Evropi.

"Imamo veoma slične poglede na međunarodnu situaciju i bezbednost u Evropi", rekao je ruski predsednik, dodavši da je Rusija spremna da sa svima razgovara o inicijativi za novi sistem bezbednosti u Evropi.

Medvedev je ukazao na značaj nekoliko velikih projekata iz sfere energetike, ali i drugih oblasti saradnje.

On je posebno istakao modernizaciju NIS-a, kompanije koja pretenduje, kako je rekao, da bude regionalni lider u energetici, izgrađnju skladišta Banatski dvor kao i projekte iz oblasti saobraćaja.

Oceniviši razgovore sa predsednikom Srbije kao veoma produktivne, Medvedev je ponovio da će Rusija i dalje pružati podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

"Rusija će i dalje podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i to na bazi međunarodnih normi. Međutim, podržaćemo i druge odluke Srbije, kao što su one vezane za evropske integracije", rekao je prvi čovek Rusije.


 

Ruski predsednik je izrazio veliko zadovoljstvo što u Beogradu boravi na dan oslobođenja grada od fašističkog okupatora.

"Bez obzira na to ko bude na čelu dveju država taj dan će nas povezivati. Tada smo se zajednički borili za oslobođenje, ali i za izgradnju naših nezavisnih država", poručio je Medvedev.

Predsednik Rusije je rekao da će danas položiti venac na grobnicu poginulih za "oslobođenje Evrope".

Pored ekonomske saradnje, Medvedev je istakao i saradnju u drugim oblastima, naročito u kulturi i duhovnoj sferi, najavivši da će naredne godine u Rusiji biti održani Dani kulture Srbije, a 2011. Dani kulture Rusije u Srbiji.
 

Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su, u prisustvu predsednika dve države Borisa Tadića i Dmitrija Medvedeva, pet međudržavnih sporazuma o saradnji u nizu oblasti i dva "gasna" ugovora.

Sporazum o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, sprečavanju nepogoda tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posledica potpisali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Dačić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potpisali su sporazum o saradnji u oblasti unutrašnjih poslova.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i njegov ruski kolega Lavrov potpisali su i sporazum o saradnji u oblasti kulture, nauke, sporta i omladinske politike za period od 2009. do 2011. godine.

Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednik ruske Dume, Slavica Đukić Dejanović i Aleksandar Babakov, potpisali su sporazum o parlamentarnoj saradnji dve zemlje.

Memorandum o saradnji administracije Kurske oblasti sa Ministarstviom ekonomije i regionalnog razvoja Srbije potpisali su državni sekretar u srpskom ministarstvu Vesna Arsić i gubernator Kurske oblasti Aleksandar Mihajlov.

Ugovor o gasovodu Južni tok i o formiranju zajedničkog preduzeća za skladište gasa "Banatski dvor" potpisali su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsednik uprave "Gasproma" Aleksej Miler.

Predsednik Srbije Boris Tadić dočekao je u utorak uz najviše državničke i vojne počasti šefa ruske države Dmitrija Medvedeva pred Palatom Srbija, gde će razgovarati o unapređenju svih vidova odnosa dve države.

Tadić i Medvedev izvršili su oko 11,30 uz intoniranje državnih himni dveju država smotru počasne garde, čemu će uslediti razgovori dva predsednika u četiri oka, a potom će prisustvovati potpisivanju međudržavnih sporazuma.


Posetu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji prati veliki broj novinara - akreditovano je više od 500 članova novinarskih ekipa, među kojima preko 50 novinara iz Rusije.


Za bezbednost ruskog predsednika tokom posete Srbiji zaduženo je oko 5.000 policajaca.


Prvi čovek Rusije u Srbiju dolazi i da bi učestvovao u obeležavanju 65. godišnjice oslobođenja Beograda. On će, tim povodom, učestvovati na svečanoj akademiji i položiti venac na Groblje oslobodilaca Beograda.


Šef ruske države će se, takođe, obratiti poslanicima Skupštine Srbije a, prema nezvaničnim najavama, sastaće se i sa predstavnicima Sinoda Srpske pravoslavne crkve.


Medvedev bi, takođe, prema najavama, trebalo da saopšti odluku o odobravanju kredita Srbiji u iznosu od milijardu evra.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online