Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.12.2010.
14:10
Slobodna Evropa A

Pregovori s Prištinom trajaće godinama

Vlada Srbije izaći će sa platformom za pregovore sa Prištinom onoga trenutka kada se budu stvorili uslovi za pregovore, koja polazi od Ustava u kome piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i "tu se ništa ne može promeniti", izjavio je državni sekretar u Ministarstvu Srbije za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Teške teme dolaze na red za pet-šest godina: Oliver Ivanović

"Nezamislivo je da bilo ko iz Srbije, u bilo kakvim uslovima, krene od nečega drugog. Ali postoji mnogo toga što nije najdirektnije vezano za Ustav Srbije i za status Kosmeta. Treba krenuti od tih lakših tema. Svejedno ćemo jednog trenutka doći i do te osetljive teme", rekao je juče Ivanović Radiju Slobodna Evropa.


On je kazao da su sve teme "otvorene i o svim temama će se razgovarati" i naglasio da "velike i teške teme treba ostaviti za kraj. A kraj nije tako blizu, jer će ovi pregovori dugo trajati - možda pet, šest ili deset godina".


"Na kraju ćemo doći do nekakvog sporazuma koji neće kršiti Ustav Srbije, a koji će biti prihvatljiv i za kosovske Albance. Nije moguće da jedna strana dobije sve, a sada upravo imamo takvu situaciju. To nije održivo na duže staze", rekao je Ivanović.


On kaže da je srpska strana "svesna potrebe da ovi pregovori krenu", dodavši da nije siguran da i većina u Prištini misli tako.


"Mnogi misle da im ti pregovori ne trebaju. Nisam, međutim, siguran da će Albanci sami odlučivati o tome da li će ući u pregovore ili ne, s obzirom da je Evropa postala svesna opasnosti od sadašnjeg stanja i mogućih konsekvenci", naveo je Ivanović.


On je ukazao da je dosadašnja praksa pokazala da "razgovori preko Brisela i Vašingtona ne donose baš neke posebne rezultate".

"Naravno da Brisel i Vašington treba da budu direktno uključeni u smislu nadgledanja i medijacije, ali nekako mi iskustvo govori da ćemo najbolje rezultate postići ako direktno razgovaramo u prisustvu međunarodnih predstavnika".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.12.2010. 14:14
trajace bar deset godina. a u medjuvremenu se nesto mora dogoditi. ne mislim na rat. ali se treba paziti siptara. njima mir nikako ne odgovara. oni ce biti problem i ne treba im verovati. bolje da neko posreduje razgovorima. od nasih politicara, nema vajde. uverili smo se.treba ih sve smeniti i postaviti ne stranacke strucnjake. obostrano, mislim.
Ponedeljak 06.12.2010. 15:03
Жутоцрвени неће доносити никакве одлуке пре наредних избора, из страха да их народ не најури. Зато сада играју дуплу игру и у интересу им је да се то пролонгира. Сада их интересује једино да нашнарод поделе а међусрпску поделу ће правити на реци Ибар. За то имају подршку од Николића-ја сам га јучер цитирао на ту тему. Зато ме страх, народ је политички недорастао овом тренутку а превасходно ради режимских медија. Пола Србије се информише само преко режимских медија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online