Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.12.2010.
23:22
Vestionline A

Pupovac uzor u regionu

Predsedniku Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Miloradu Pupovcu danas je svečano uručena nagrada "Konstantin Obradović" za unapređenje kulture ljudskih prava za 2010. godinu, koju dodeljuje Beogradski centar za ljudska prava.

"Nagrada ''Konstantin Obradović'' se ne dodeljuje stručnjacima za ljudska prava u užem smislu reči, već onima koji bitno doprinose stvaranju uslova da se ljudska prava zaista i ostvaruju", rekao je jedan od članova žirija, direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević.

20 godina ipak nije otišlo u vetar: Milorad Pupovac
 


On je istakao da je dobitnik nagrade, Pupovac, u vrlo teškim uslovima uspevao da doprinese postepenom poboljšanju ljudskih prava u Hrvatskoj koje može poslužiti kao uzor drugim sredinama.


"Pupovac je imao uticaja i van materijane sfere time što je političarima u Hrvatskoj svih orijentacija nametnuo prosvećeniji i uljudniji način komunikacije i doprineo da se ekstremistički stavovi, koji i dalje postoje, sateraju u političko podzemlje, gde im je i mesto", rekao je Dimitrijević.


On je istakao da se "sva politička dovijanja Milorada Pupovca moraju sagledati u svetlu rezultata koje ona donose, prvenstveno u vidu poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj i njihovih prava, kao i statusa i prava pripadnika svih manjinskih zajednica u regionu".


Dimitrijević je dodao da se među ciljevima koje zastupa Srpsko narodno vijeće istuču stvaranje uslova za povratak što većeg broja srpskih izbeglica, obnova porušenih objekata, naknada štete pričinjene diskriminatorskim merama i isplata zaostalih državnih penzijskih obaveza.


Zahvalivši se na nagradi, Pupovac je rekao da mu nagrada mnogo znači "jer dolazi od ljudi koji su mi početkom 90-tih godina pokazali kako se treba boriti za ljudska prava, kako se misli i govori sa ciljem zaštite univerzalnih ljudskih vrednosti".


"Moji prijatelji i ja smo shvatili da je borba za univerzalna ljudska prava nešto što se mora ostvariti boreći se za manjinska prava", rekao je Pupovac.


"Uzdamo se da će razdoblje koje je pred nama biti razdoblje u kojem ćemo se vratiti univerzalnim vrednostima", istakao je Pupovac, dodajući da nagrada "Konstantin Obradović" predstavlja potvrdu da 20 godina koje je posvetio borbi za ljudska prava nije "otišlo u vetar".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online