Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 04.12.2010.
12:01
N. Jokić - Vesti A

Kacin promovisao suvereno Kosovo

Odbor za spoljnu politiku Evropskog parlamenta izglasao je nacrt rezolucije o Srbiji na osnovu izveštaja slovenačkog poslanika Jelka Kacina u kojoj se podržava dalja evropska integracija Beograda, ali se o Kosovu govori kao o nezavisnoj državi. Naime, u tekstu rezolucije nigde se, uz reč Kosovo, ne pominje rezolucija 1244 UN kako je to slučaj u drugim dokumentima EU.

Jelko Kacin

Ovo je druga rezolucija EP u kojoj se Kosovo pominje kao suverena država.

Prvi put presedan je napravljen u novembru prošle godine kada je izglasavana rezolucija o proširenju EU.

Tada je izostavljanje Rezolucije 1244 prošlo na istom odboru za spoljnu politiku posle žestoke poslaničke polemike i popuštanjem grčkih poslanika u zamenu za popuštanje nemačkih oko predloga za zvanično ime Makedonije.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, izjavio je tim povodom da "EP nije mesto na kome se određuje status naše južne pokrajine" - to je bilo sve.


Ovoga puta niko iz Vlade Srbije nije se oglasio, iako će se predlog rezolucije u ovom obliku naći u januaru na plenarnom zasedanju EP u Strazburu, a kako saznajemo za sada nije bilo nagoveštaja amandmana kojima bi bilo traženo pominjanje Rezolucije 1244 UN.
"To još nije sasvim konačna verzija. Ona moza do glasanja u januaru da se izmeni kroz amandmane. Ja sam upotrebljavao dikciju koju su usvojile EU i Srbija", odgovorio je diplomatski Jelko Kacin na pitanje izveštača "Vesti".

U njegovom kabinetu nam je potvrđeno da "za sada" zaista Kosovo u izveštaju i tekstu predloga rezolucije postoji bez referentne odrednice o rezoluciji UN uz napomenu da "to ne znači da se izvestilac i rezolucija zalažu za nezavisno Kosovo ili ga tretiraju kao takvo". A šta to onda treba da znači? "Ovo nije pravni već politički dokument pa ga tako treba i gledati", rekao je naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

Subota 04.12.2010. 13:03
"Ja sam upotrebljavao dikciju koju su usvojile EU i Srbija", odgovorio je diplomatski Jelko Kacin na pitanje izveštača "Vesti". Znači Kacin je samo ispunio želju naše vladajuće garniture. Nisu nam krivi ovi što tako pišu i govore, krivi su naši političari sa čijim odobrenjem i saglasnošću ovi to rade.
Subota 04.12.2010. 18:59
sve mu je dozvoljeno uz blagoslov ove djavolje koalicije. ne prica on bez veze. nego sa dobrim vezama iz beograda.
Subota 04.12.2010. 15:22
Uf izvinite Srbi , negde smo ga morali uvalit jer tezko je bilo s njim u Sloveniji i nama je crnjacio da boli glava . Ne znam kako idu stvari tacno jel ovi evroposlanici zavise o vladi u vlastitoj drzavi i ako vlada pade padaju i oni jer ako je tako ni njega necete dugo gledat nadam se jer njegova stranka LDS ako ne prije na sledecim izborima odlazi u politicki zaborav . GARANTOVANO
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online