Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.12.2010.
12:04
T. Zečević - Vesti A

Javašluk bolniji od raka

Institut za onkologiju Vojvodine iz Sremske Kamenice i Ministarstvo zdravlja Srbije odgovorni su za nezakonito uzimanje para od pacijenata koji su dobijene usluge zračenja već platili preko zdravstvenog osiguranja, tvrdi za "Vesti", zaštitnik građana Saša Janković, dodajući da je Institut nezakonito organizovao i dopunski rad svojim lekarima.

Saša Janković

- Dakle, oni su naplaćivali ono što se ne plaća. Uzimali su od pacijenata novac za ono što je već plaćeno - kaže Janković.


O tome se dugo ćutalo?
- Zdravstvena komisija Ministarstva zdravlja i zdravstveni inspektor su prvi konstatovali te nepravilnosti, a zaštitnik građana ih je obelodanio. Posle je deo novca vraćen, ali samo onim osiguranicima koji su se žalili.

Onima koji se nisu oglasili pare nisu vraćene, iako su i oni zakinuti. Preko te činjenice se ne može preći i zbog toga postoji odgovornost čelnih ljudi tog Instituta.


Konstatovali ste i druge propuste?
- Reč je o dopunskom radu koji je tako organizovan da su u njemu bili angažovani zaposleni sa Instituta. To je bilo suprotno svim zakonima koji regulišu ovu oblast. Dopunski rad se može organizovati i za usluge koje su obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem, ali samo ako zdravstvena ustanova ne može da obezbedi odgovarajuće kadrove. A Institut je imao takve kadrove.
 

Direktor mora da se prihvati posla

 

- Teško je verovati da će neko zaobići naše preporuke. Znam za izjave direktora Instituta da neće biti odgovornosti. Ali podsećam da o ličnoj odgovornosti u ovom slučaju ne odlučuje direktor.

 

Njegovo je da otkloni propuste koje je ombudsman utvrdio i da preporuke sprovede u delo. U suprotnom, Srbija kao država gubi na kredibilitetu - kaže Janković.

Zašto nisu koristili mogućnost honorarnog rada?
- Zato što se dopunski rad plaća mnogo više nego prekovremeni rad. Oni su počeli sa dopunskim radom pre nego što je Institut dobio saglasnost od Ministarstva zdravlja.

A dobili su je pod uslovom da prvo sklope ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja, što Institut nije uradio. Usput je napravljen još jedan propust. Angažovali su za dopunski rad kadrove koji su zbog narušenog zdravlja već imali skraćeno radno vreme.

Takođe, dopunski rad je obavljan i u prepodnevnim časovima, pa se može zaključiti da je redovan rad zbog toga trpeo. Bilo je i slučajeva u kojima su i strani državljani, ne samo iz Republike Srpske, sa kojom Srbija ima poseban sporazum, već i iz Crne Gore lečeni u dopunskom radu.


Koje ste mere preduzeli?
- Preporučio sam da se prekine sa uzimanjem para od osiguranika kojima je već uzet novac preko osiguranja, da se odmah vrati novac, ne parcijalno već svim oštećenim pacijentima, kao i da se prekine sa dopunskim radom. Naše preporuke se ne smeju ignorisati i zbog toga što su ovi propusti duboko zadrli u najosnovnija prava građana. Što se tiče odgovornih osoba, stepen njihove odgovornosti ne izriče ombudsman već osnivač institucije.
 

Prozvano i Ministarstvo zdravlja

 

Kada je obavešteno o propustima na Institutu, Ministarstvo zdravlja poslalo je svog inspektora. On je utvrdio da je izvršena naplata usluga koje su obuhvaćene zdravstvenim osiguranjem i naložio povrat novca pacijentima.

 

Ministarstvo zdravlja nije obavestilo osnivača Instituta - Sekretarijat zdravstva pokrajine o tim propustima, niti je preduzelo mere da se posledice saniraju. Trebalo je da naredi vraćanje novca svima, a ne samo onima koji su se žalili. Ministarstvo nije zabranilo dalji nezakoniti dopunski rad, već je naknadno dalo preporuku da ako Institut smatra da ispunjava uslove, može vršiti dopunski rad.

POVEZANE VESTI

Petak 03.12.2010. 12:21
Njegovo je da otkloni propuste koje je ombudsman utvrdio i da preporuke sprovede u delo. U suprotnom, Srbija kao država gubi na kredibilitetu - kaže Janković. Srbija je odavno kao država izgubila kredibilitet. Pogledajte samo postupak Ministarstva zdravlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online