Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 02.12.2010.
13:49
D. Dekić - Vesti A

Smejali smo se glupostima udbaša

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u kontaktu je sa kumom, suprugom lidera Srpskog pokreta obnove Danicom Drašković, a njihovi telefonski razgovori, kojih je bilo nekoliko, počeli su od momenta kada je lider radikala zvao da je pita da li je pročitala njegove knjige koje joj je poslao iz zatvora u Sheveningenu.

Danica Drašković

Danica Drašković je sa Šešeljem poslednji put razgovarala pre više od mesec dana, kada su pričali o knjigama u kojima je izneo detalje iz svog policijskog dosijea, kaže ona u intervjuu za "Vesti".


Kakvi su vaši utisci o tome?
- Taj dosije je toliko očerupan da u njemu uopšte nema nijednog slova o zločinu državne bezbednosti na Ibarskoj magistrali, i to sam rekla Voji. Nema čak ni njegovih reakcija na to, a bilo ih je skoro svakog dana.

Taj zločin nije pomenuo ni bivši ministar policije Dušan Mihajlović u knjizi "Povlenske magle". Rekla sam Voji da mi to potvrđuje da je on izvađen iz svih dosijea. Kao da se nije dogodio. Voja mi je odgovorio da je objavio sve što je dobio.


Kako je Šešelj došao do tih dosijea?
- Zatražio je od Haškog tribunala da mu služba državne bezbednosti dostavi dosije kako bi mogao da se brani. Upozoren je da taj materijal nije za objavljivanje, ali je ipak pisao. Ali, kao što sam rekla krajem 1999. godine - tu ne samo da nema zločina na Ibarskoj magistrali, već i nekih drugih događaja. U najkraćem, poslali su mu ono što su hteli.
 

Vuk zabrinut za kuma

 

Čuje li se vaš suprug sa Šešeljem?
- Nisu se čuli, ali mi je Šešelj rekao da pozdravim Vuka.

 

Moj suprug je zabrinut za zdravlje kuma i prati sve šta se dešava. Zvao je Vojinog najstarijeg sina Nikolu kada je bio povređen.

 

Kada sam ja pričala s Vojom, on se nije žalio na zdravlje. Pitala sam ga kada će da izađe iz Sheveningena, a on je odgovorio: "E, moja Dano, nema meni slobode dok ne propadnu Evropa i Amerika."

Ima li vas i vašeg supruga u knjigama lidera radikala?
- U knjigama koje je pisao na osnovu informacija dobijenih iz policije naveo je podatke o našim druženjima i razilaženjima.

Bilo je tu i nekih policijskih gluposti kojima smo se smejali. Recimo, namejali smo se policijskoj informaciji koju je Vojislav preneo u knjizi, da smo on i ja bili u ljubavnoj vezi.


Ima li još podataka te vrste koji su vas zabavili?
- Bila nam je smešna i informacija da su Vuka i Srpski pokret obnove finansirali izvesni Kol i Genšer, dileri droge i deviza iz Nemačke. Zamislite samo to, a Helmut Kol i Hans Ditrih Genšer su bili premijer i ministar spoljnih poslova Nemačke.


Godinama se borite za otvaranje dosijea, zašto većina njih i dalje nosi oznaku državne tajne?
- Izgleda da su ljudi koji su bili i jesu na vlasti radili za državnu bezbednost, pa razlog što su ti dokumenti još uvek nedostupni mogu da vidim u njihom strahu da ne budu otkriveni.
 

Znate li ime nekog političara saradnika službi bezbednosti?
- Ne znam ko su ti ljudi, a saznaću kada se otvore dosijei.
 

Čekamo zeleno svetlo


SPO je podneo predlog zakona o otvaranju tajnih dosijea. Očekujete da će dobiti zeleno svetlo u parlamentu?


- Bez toga nema demokratizacije Srbije. Koliko znam, iz vladajuće koalicije su se čule neke primedbe na tekst zakona, pa ćemo videti kolike su i kakve. Postoji dogovor da će biti usvojen do Nove godine, a to je još mesec dana. Sačekaćemo i da vidimo hoće li se to desiti.

Četvrtak 02.12.2010. 14:02
Najbolje je sto je glupi nepismeni Vuk,ovu jadnicu smuvao recima: Dobre ti noge,steta sto ih nemas cetiri.A glupaca dozivela orgazam na takvu izjavu.I na koju foru Vuk nije na listi Haskog suda?Poznato je da je imao svoju paravojsku,koja je po recima Muslimana I Srba radila razne kradje pljacke i neljudskosti.Mozda i nije,ali ako Jedan Osman i Djura,imaju iste price,to znaci da je istina.Inace,iz Tuzle su obojica.Ja nisam bio tamo,pa ne znam licno.Ali mi je par Draskovic odvratan,ne znam ko mi je od njih odvratniji,ona ili on.
Četvrtak 02.12.2010. 14:22
Koliko si ti ružna žena
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online