Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.11.2009.
13:49 >> 18:29h
Tanjug A

Studenti izazvali saobraćajni kolaps

Saobraćaj je u centralnim beogradskim ulicama u kolapsu zbog protesta studenata koji su na pola sata blokirali Brankov most, a kasnije Nemanjinu ulicu i Kneza Miloša. Automobili stoje i na Gazeli, a za prelazak sa jedne na drugu stranu Save je potrebno oko sat vremena. Posle neuspelih razgovora sa predstavnicima vlade studenti su se izvinili beograđanima, najavili nastavak protesta i pozvali građane da im se pridruže.

Studenti pre dva dana na Terazijama

Sve je počelo kada su beogradski studenti oko 15. 30 sati na neko vreme blokirali kolovoznu traku na Brankovom mostu ka Novom Beogradu. Pri povratku na sastanak sa predstavnicima države u Vladi blokirali su Nemanjinu ulicu i deo Kneza Miloša koje su i dalje zatvorene.

Posle jednoipočasovnog razgovora u vladi student Vladimir Smuđa, jedan od organizatora protesta, je rekao novinarima da na sastanku nije postignut nikakav dogovor, a jedino je odlučeno da se razgovori nastave u petak u 17 sati, kojima će prisustavovati predstavnici Univerziteta u Beogradu i predstavnici grada.

"Nastavljamo proteste dok ne budu ispunjeni svi naši uslovi", kazao je Smuđa i najavio da će se studenti večeras dogovoriti kako će protest dalje biti organizovan.

Smuđa je pozvao građane da im se pridruže, jer, kako je rekao, vlada svojim studentima ne može da obezbedi sredstva za studiranje.


Studenti se i posle razgovora nalaze ispred zgrade vlade, a Nemanjina ulica zatvorena je za saobraćaj u pravcu ka Železničkoj stanici.

Autobusi se kreću otežano ulicom Kneza Miloša, a tramvaji ne saobraćaju preko Trga Slavija i Nemanjinom ulicom, već su preusmereni i kreću se preko Dorćola i Pristaništa, a usporen je i trolejbuski saobraćaj, rekao je on.


Na Brankovom mostu se okupilo oko 1.500 studenata koji su zatvorili traku od grada ka novom Beogradu na pola sata. Posle toga su se vratili do zgrade vlade, gde su u 16 sati imali zakazan razgovor s predstavnicima Ministarstva prosvete, finansija i vlade.

Išli su preko Terazija, Ulicom kralja Milana, a istovremeno sa drugog kraja grada ka vladi su se uputili akademci FPN i FON-a i drugih visokoškolskih ustanova. Obe kolone su se srele na Trgu Slavija, odakle su se Nemanjinom ulicom spustili do zgrade vlade, kako bi izdejstvovali olakšice pri upisu naredne godine studija o trošku budžeta.

Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije saopštila je da će delegaciju studenata u 16 sati primiti generalni sekretar Vlade Tamara Stojčević i predstavnici ministarstava prosvete i finansija.

Zahtevi akademaca treblo bi da budu tema i sednice Senata Univerziteta u Beogradu, koja je počela u 13 sati, a studenti traže da država plati školarinu za 2009/10. godinu svima koji ostvare uslove za upis godine, a ne prelaze propisanu budžetsku kvotu, kao i onima koji imaju više od 48 bodova, a nisu ušli u budžetsko proširenje.

Oni zahtevaju i da se propišu budžetske kvote za doktorske studije, proširenje budžetskih kvota za master studije fakultetima koji su to tražili, kao i rešenje problema grejanja na pojedinim fakultetima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online