Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.11.2010.
17:13 >> 17:43h
Tanjug A

10 ambasadora obilazi Novi Pazar

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos i ambasadori devet zemalja borave danas u Novom Pazaru i Sjenici. Vladu Srbije predsetavlja ministar Mlađan Dinkić, a cilj posete je upoznavanje sa projektima koje finansiraju međunarodni donatori.

Ambasadori u novopazarskoj fabrici džinsa

U Novom Pazaru i Sjenici danas i sutra borave šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos i ambasadori devet zemalja: Austrije, Češke, Danske, Nemačke, Japana, Norveške, Švedske, Turske i Sjedinjenih Država. 

"Moramo da radimo zajedno kako bi srpski privrednici uspeli na globalnom tržištu", izjavila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Meri Vorlik na okruglom stolu održanom u Novom Pazaru.


"Kako bi kreirali takvu sredinu na makronivou, neophodno je i da Vlada Srbije ukloni administrativne prepreke koje povećavaju cenu poslovanja“, rekla je Vorlik. Ona je istakla da prisustvo velikog broja ambasadora danas u Novom Pazaru jeste dokaz da oni žele da se u ovom kraju živi bolje.


Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da je u Novom Pazaru veliki problem nezaposlenost i da će za nekoliko godina postojati još veća potreba za novim radnim mestima.


"Moramo nešto hitno da preduzmemo, da pokrenemo proizvodnju u Novom Pazaru i kompletnom Sandžaku“, rekao je Dinkić.


"Drago mi je da su danas ovde ambasadori najrazvijenih zemalja sveta koje su prijatelji Srbije i Sandžaka. Pozivam investitore iz tih zemalja da ulože ovde u tekstil, obuću, nameštaj i prehrambenu industriju“, rekao je Dinkić.


On je skrenuo pažnju da posledica visoke stope nezaposlenosti može biti iseljavanje ne samo u Beograd i druge gradove Srbije nego i u razvijene zemlje Evropske Unije, pogotovo posle vizne liberalizacije.


Dinkić je u prisustvu privrednika i deset ambasadora najrazvijenijih zemalja sveta podsetio da je Vlada Srbije u maju ove godine dvostruko povećala podsticaje za investicije u Novi Pazar, kako za domaće tako i za strane kompanije. 


"Vlada je spremna da besplatno ustupi građevinsko zemljište i finansira izdavanje različitih dozvola za podizanje novih fabrika, ali kompanije moraju da obezbede ozbiljne bankarske garancije", naglasio je Dinkić.


Tri kompanije iz Novog Pazara su već dobile podsticaje Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA), ali dve od njih nisu uspele da iskoriste ta sredstva jer nisu obezbedile bankarske garancije, objasnio je Dinkić.


Ambasador i šef OEBS-a će se danas sastati sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem, a obići će i tekstilnu fabriku "Denistar", koju je pomogla Ambasada SAD. 

U utorak, 30. novembra, ambasadori će učestvovati na otvaranju Regionalnog foruma za dijalog i saradnju, koji organizuje Kulturni centar "Damad". U Sjenici, ambasadori će se sastati sa predsednikom opštine Murizom Turkovićem i posetiće fabriku mesa Turković, koju je podržala Ambasada SAD, navodi se u saopštenju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online