Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2018.
20:33
blic.rs, Vestionline A

Prodaje ćerku za 50 ovaca (VIDEO)

Ivan Vdovin iz Rusije planira da snimi dokumentarac o beduin devojčici koju roditelji moraju da prodaju za 50 ovaca kada bude napunila 11 godina, tačnije kada bude dobila prvu menstruaciju.

youtube.com/Duffer Entertainment
Petogodišnja Zukura srećno pozira

- Leta 2016. godine proveo sam mesec dana u pustinji na samoj granici Izraela i Palestine sa svojom filmskom ekipom. Ovde sam upoznao Arafata, beduina koji živi u dolini Vadi Kelt sa svojom porodicom. Arafat je bio naš vodič, gotovo deo ekipe. Dovodio nam je decu za potrebe snimanja, pokazivao najbolja mesta za snimanje životinja, a čak nas je i vodio na neka rizična mesta kako bismo ih usnimili. Postepeno smo bili sve bliskiji da bi nas na kraju upoznao sa svojom porodicom. Arafat je imao troje dece i dve žene. Najstariji sin je imao 10 godina, mlađi tri, a devojčica Zakura pet godina. Zakura je srećno pozirala i uživala kad god bismo došli u posetu. Ona je ujedno bila i jedina ženska osoba s kojom smo mogli da komuniciramo tokom našeg boravka tamo - objasnio je Vdovin za britanski "Metro".

Ivan je izjavio da njen otac trguje svojim detetom za stoku, kao i da će morati da je proda čim bude dobila menstruaciju i to u periodu kad bude imala 11 ili 12 godina.

- Zakurin otac je odlučio da je proda za 50 ovaca. Smatra da je to dovoljno za njegovo dete, s obzirom na to da će osoba koje se bude oženila njome biti mnogo starija od nje, kao i da će morati da se brine o njoj. Nakon udaje ove devojčice, devojke i žene prestaju da komuniciraju sa spoljnim svetom. Njen društveni krug biće ograničen na supruga, njegove sestre, majku i decu. Ubrzo nakon venčanja, ona će morati i da zatrudni. Sve ovo se dešava na samo sat vremena od Jerusalima - objasnio je on.

Nakon tri nedelje "druženja", beduin Arafat tražio je od Ivana da "ozbiljno razgovaraju".

- Seli smo na pesak pored njegove kuće i ozbiljnim glasom me je pitao da li mi se sviđa njegova ćerka. Bio sam iznenađen. Rekao mi je da je vodim u Moskvu i da je ženim ako budem želeo. Kada sam ga upitao zašto bih to radio, rekao mi je da je njena sudbina i budućnost unapred određena, da je sada slobodna, a da će uskoro postati nečije vlasništvo. Rekao je da je voli kao otac, ali mora da je spase njihove tradicije. Dodao je da sam ja dobar čovek i da će imati normalan život ako ode sa mnom. Zahvalio sam mu se, ali nisam mogao da mu ispunim ovu želju - objasnio je on za "Metro".

Vdovin je obećao da će se vratiti i snimiti dokumentarac o Zakurinom životu, sa čime se sve ona kao dete suočava u nadi da će je taj film dovesti do mogućnosti da se otrgne iz tih kandži, obrazuje i ne postane devojčica-nevesta mnogo starijem muškarcu.

On trenutno prikuplja novac za dokumentarac koji će nazvati "Zakura, beduin devojčica" i nada se da će film biti prikazan sledeće godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online