Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.11.2010.
03:09
blic.rs A

Potvrda veštaka: Lekari krivi za smrt devojke

Dvoje sudskih veštaka, svedočeći u utorak u Prvom osnovnom sudu na suđenju lekarima i vlasnici klinike “Decedra” zbog smrti pacijentkinje Jelice Radović (19), negirali su navode odbrane i ukazali na greške lekara tokom anestezije i postoperativnog perioda.

Veštaci utvrdili da su doktori klinike "Decedra" krivi za smrt Jelice Radović
 

Veštaci doktori Milan Simić i Radmila Kolak sa novosadskog Medicinskog fakulteta potvrdili su svoje nalaze i mišljenje iz 2007. i 2008. godine, kada su zaključili da je sepsa uzrok smrti devojke.

- Kada se isključe greške tokom operativnog zahvata i kada se isključe prethodna oboljenja, onda preostaje da se razmotre greške nastale tokom anestezije i postoperativnog postupka - zaključio je Simić.


On je dodao i da nije moguće utvrditi kada je bakterija ušla u organizam devojke, ali da je to bilo dok je još bila živa, čime je negirao navode odbrane da postoji mogućnost da se Jelica Radović zarazila dok je njeno telo bilo u mrtvačnici ili tokom obdukcije.

“Rastužilo me ponašanje optuženih“

Dijana Radović, Jelicina majka, rekla je da je zadovoljna što su veštaci potvrdili to što su ranije napisali jer je sumnjala da se na njih vrši pritisak, ali da ju je “rastužilo ponašanje optuženih”.
- Optuženi Slavko Tomić na suđenje je doveo svoje studente da mu daju podršku. To mi je strašno jer ta mladost treba da nas leči i svako od njih je mogao da bude moja Jelica. Nije u redu manipulisati mladima. Ova moja borba nije za smrt, već za život, da oni koji su živi mogu da se leče dostojanstveno, što optuženi nisu dozvolili mojoj Jelici - kaže Dijana Radović.


Doktorka Kolak svedočila je na osnovu podataka koje je tim veštaka dobio da je postupak operacije protekao uobičajeno, ali da operacija nije samo priprema i sam postupak, već i postoperativna nega pacijenta, koja je u ovom slučaju izostala.


- Ne znam ko je trebalo da prati njeno stanje posle operacije pošto nisam upoznata sa funkcionisanjem privatne klinike “Decedra”, ali to je morao da čini lekar, a ne medicinske sestre i tehničari. Svi lekari koji su učestvovali u operativno-anesteziološkom zbrinjavanju pacijenta morali su da se okupe i zajednički reše problem. Oni su morali da posumnjaju na osnovu simptoma da postoperativni tok ne ide uobičajeno i da prepoznaju razvoj dramatično teškog stanja pacijentkinje - rekla je doktorka Kolak.
 

Jelica Radović

Doktor Slavko Tomić, glavni hrirug na Jelicinoj operaciji, oštro je napao veštake, rekavši da smatra da su oni dali lažne iskaze zbog čega bi trebalo krivično da odgovaraju.


Zbog velikog broja pitanja na koja su morali da odgovore sudski veštaci na jučerašnjem ročištu sud nije stigao da ispita preostala dva veštaka, pa je njihovo saslušanje zakazao za naredni pretres, za 14. februar 2011. Ovi veštaci nisu se pojavili na nekoliko poslednjih suđenja, a njihovo obrazloženje za nedolazak na pretposlednje ročište sudija Ljudmila Miljković ocenila je kao “vređanje inteligencije učesnika u postupku”. Da lekari veštaci ne dolaze na zakazana suđenja za dr Milenu Jauković, nekadašnjeg sekretara Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, uobičajena je stvar.


- Oni koji imaju funkciju očigledno ne rade svoj posao. Neodazivanje lekara veštaka sud treba da kazni. S druge strane treba da se skrene pažnja Lekarskoj komori, koja mora da vodi računa i da proverava koji su lekari izabrani za veštake - objašnjava dr Jauković.


Iz Lekarske komore, koja inače postavlje lekare veštake, odgovor nije dobijen jer je direktorka dr Tatjana Radosavljević u inostranstvu.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.11.2010. 10:03
Koliko ima toga sto se zataskava,a nije nam ni cudo,kada smo u korumpiranoj drzavi,gde studenti mogu da plate ispit iz anatomije,sta mi da ocekujemo???U svakom slucaju velika tuga za ovako mladim zivotom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online