Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.11.2010.
06:16
E. V. A

Švedska: Narko bos umakao u Srbiju

Glavni organizator proizvodnje, šverca i prodaje doping preparata krije se u Srbiji i policija i dalje ne može da uđe u trag ovom 44-godišnjem švedskom državljaninu. Zbog toga je u Švedskoj počelo suđenje bez njega, dok se na optuženičkoj klupi nalazi 70 njegovih saučesnika!

Optuženima se na teret stavlja da su proizvodili i prodavali anabolike vredne više od 10 miliona evra. Istovremeno, otkrivena je velika internacionalna mreža organizovanog kriminala.


- Ovo je rađeno profesionalno, a organizacija je ličila na firmu u kojoj su različiti sektori bili odgovorni za uvoz, izvoz, pakovanje i finansije. Glavne osobe su za nekoliko godina izgradile veliku mrežu po celoj Evropi - kazao je za švedske medije Henrik Blusi, šef istrage.

Rigorozna kontrola pre ulaska u sudnicu
 


Hemikalije su stizale iz Kine, a proizvodnja je obavljana u laboratorijama po Evropi. Prodaja je uglavnom išla preko interneta, a mušterije su dolazile iz više evropskih zemalja. Policija je dosad saslušala oko 1.000 kupaca, a mnogi od njih su česti posetioci teretana.


- Reč je o običnim ljudima koji su želeli prečicom da postignu vrhunske rezultate - kazao je jedan od istražitelja.


Mnogi od optuženih nisu stigli da se pojave u sudnici, ali je prvostepeni sud u Sundsvalu konstatovao da uprkos tome ne postoje prepreke da suđenje počne.


Interesantno je da se suđenje ne odvija samo u jednoj sudnici, pa zato ovaj proces liči na video konferenciju u šest različitih sala u Sundsvalu, Malmeu, Geteborgu, Orebru i Karlstadu! Sigurnosne mere su povećane u svim salama i svi koji žele da uđu u dvoranu moraju da prođu rigoroznu kontrolu. Planirano je da suđenje traje najmanje sedam meseci sa više od sto radnih dana. Državni tužilac Marina Amonsons iznela je optužbe i objasnila kako se zaplenjeni preparati za doping prave i kako se koriste.

Tužiteljka je objasnila i koje su posledice korišćenja dopinga i tom prilikom je naglasila da korisnici uzimaju razne lekove da smanje štetne pojave, a jedan od najčešćih lekova je "vijagra" pošto anabilici jako smanjuju potenciju muškaraca. To je bilo objašnjanje zašto je, pored preparata za doping, nađen veliki broj tableta "vijagre", ali i drugih lekova tokom velike zaplene koju je policija napravila početkom decembra prošle godine.


Istražitelji su naglasili da će, tokom suđenja, broj optuženih još da raste i da se nadaju da će uhvatiti i glavnog organizatora za koga su uvereni da se krije u Srbiji.
 

Dokazi na 30.000 strana


Računa se da će suđenje, koje je predviđeno da traje do sredine maja iduće godine, obuhvatiti novih tridesetak optuženih i da će ih ukupno biti više od sto! Troškovi izvođenja na sud okrivljenih su ogromni. Prvostepeni sud računa da će samo troškovi suda biti nekoliko stotina hiljada evra, a da će država morati da plati službenim braniocima optuženih najmanje oko milion evra.

 

Osim ovih troškova, nisu uračunate intervencije policije i carine i drugih državnih institucija. Istražni materijal koji je priložen za 70 optuženih obrazložen je na više od 30.000 stranica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online