Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 20.11.2010.
14:30
D. Dekić - Vesti A

Ćutanje vrednije od pet miliona evra

Ignorisanje visoke novčane garancije koju je Stanko Subotić Cane ponudio za svoju odbranu sa slobode pokazuje nameru da se po svaku cenu onemogući njegovo pojavljivanje na sudu u Beogradu, smatraju advokati.

Stanko Subotić Cane

Pet miliona evra koje je Stanko Subotić ponudio kao garanciju da se brani sa slobode, prema rečima njegovog branioca po službenoj dužnosti Predraga Marića, suma je koju niko nikada dosad nije ponudio.

Utoliko je iznenađujuće odbijanje Specijalnog suda u Beogradu da Subotiću uz toliko jemstvo ukine pritvor.


- Čudna je i čitava priča da se mom klijentu sudi u odsustvu, a 12 godina živi u Švajcarskoj na istoj adresi, što bi za sud trebalo da bude dokaz da se on ne krije.

Međutim, sud to nije pravilno cenio, oni mu sude kao Darku Šariću koji je u bekstvu - kaže Marić i dodaje da je delo za koje se Subotić tereti staro 15 godina.
 

Odbijanje visoke novčane garancije pokazuje, prema rečima bivših Subotićevih zastupnika Vladimira Beljanskog i Radoslava Tadića, jasnu nameru da se po svaku cenu izbegne pojavljivanje Subotića na sudu.


Ovi advokati, koji su 10. septembra otkazali punomoćje za zastupanje Subotića, jer sud njihovom klijentu nije obezbedio pravo na odbranu, ukazuju da je takav potez dodatni u nizu kojim se onemogućuje pravo ovog biznismena da se brani.


Činjenica da ni Švajcarska ni Rusija nisu izručile Subotića Srbiji jeste, prema rečima Beljanskog, razlog više da se usvoji jemstvo.

Nerazumna odluka


- Subotić je od suda tražio da mu saopšti ko mu je branilac po službenoj dužnosti. Nije mu odgovoreno, pa je preko suda poslao braniocu pismo i tako sam u njegovo ime ponudio jemstvo od pet miliona evra. Nije mi jasno zašto država ne želi te pare, jer kada bi Subotić pobegao, što neće, Srbiji bi ostalo tih pet miliona, a i dalje bi mogla da vodi proces - objašnjava Marić.


Na naše pitanje zašto je važno da se Subotić ne pojavi u Beogradu, Beljanski odgovara:
- Presuda da je kriv bi prikazala da je šverca cigareta 90-ih bilo, a da država nema ništa s tim i da od tog novca nisu finansirane paravojne i vojne formacije, već se slio u privatni džep - objasnio je Beljanski dodajući da je i Tribunal zatražio informacije o tom novcu.
Beljanski je najavio da Subotić neće odustati, da će ako zatreba istinu i pravdu potražiti na Ustavnom sudu Srbije, ali i sudu u Strazburu.


Radoslav Tadić navodi i da je sud zaključio da Subotić mora lično da se pojavi sa zahtevom za jemstvo, što bi, kako kaže, dovelo do njegovog privođenja u Centralni zatvor.
- Subotić samo traži da se brani sa slobode. Pred sudom hoće da iznese odbranu i kaže šta zna o švercu cigareta devedesetih godina. Ne postoje zakonski razlozi da mu se odbije jemstvo. Imate optuženog koji tvrdi da može da razotkrije čitavu tu priču i vi to odbijate uz besmislena objašnjenja - rekao je za "Vesti" Tadić.
 

"Kriv" samo u Srbiji


Subotić se tereti za zločinačko udruživanje za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora i zloupotrebu službenog položaja za koje je kazna do 12 godina. On živi u Švajcarskoj čiji krivični zakon ne poznaje delo zloupotrebe službenog položaja u sopstvenoj firmi i tamo ne može da bude uhapšen. Kada je 2008. priveden u Moskvi, po poternici Srbije, pušten je posle dva meseca, jer je to delo zastarelo po ruskom zakonu.

Subota 20.11.2010. 14:38
dobice ako treba i tri puta vise samo da ne dolazi i da ne prica. ili da ucuti ili glava u torbi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online