Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.11.2010.
20:14
Tanjug A

Sud odbio Canetovih pet miliona evra

Specijalni sud u Beogradu danas je na suđenju odbio predlog da se uz jemstvo od pet miliona evra ukine pritvor odbeglom Stanku Subotiću Canetu, koji je već gotovo četiri godine u bekstvu.

Ništa od dolaska u Srbiju: Stanko Subotić Cane
 



Sudsko veće sudije Milene Rašić ocenilo je da nema uslova da se Subotiću ukine pritvor i povuče međunarodna poternica raspisana za njim, ni za jemstvo od pet miliona evra jer, pored opasnosti od bekstva, i dalje kao razlog za određivanje pritvora postoji i težina krivičnog dela i visina zaprećene kazne koja je preko 10 godina zatvora.


Sud smatra da bi ovaj predlog mogao da se ponovo razmotri tek kada Subotić pred sudom lično obeća da će se neće kriti i da će se odazivati sudskim pozivima. Ovo je najviši iznos jemstva koji je neki okrivljeni ikada ponudio srpskom pravosuđu, a treći koji nudi Subotić, pošto su mu iznosi od 700.000 evra i dva miliona evra, takođe bili odbijeni.


Jemstvo se određuje samo u slučaju da je razlog za pritvor opasnost od bekstva, jer u slučaju da okrivljeni postane nedostupan pravosudnim organima jemstvo pripada pravosudnom budžetu.


Subotićev branilac po službenoj dužnosti Predrag Marić, koji je danas sudu predložio predlog za jemstvo, rekao je Tanjugu da Subotić nudi tako visoku sumu za jemstvo kako bi mu se omogućila odbrana sa slobode i neposredno suđenje na kome bi mogao da iznese svoju odbranu i kaže šsta sve zna o švercu cigareta devedesetih godina prošlog veka.


Posle odbijanja predloga za jemstvo, sud je odložio suđenje za 22. decembar zbog izostanka pozvanog svedoka.


Subotiću se sudi u odsustvu kao organizatoru grupe od 13 članova koja je od šverca cigareta 1995. i 1996. godine stekla korist od 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara.


Na teret mu se stavlja krivično delo zločinačko udruživanje za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora kao i zloupotreba službenog položaja za koju mu preti od dve do 12 godina zatvora.


Subotića zastupa advokat Marić kao branilac po službenoj dužnosti, koga je imenovao Specijalni sud 15. septembra pošto su njegovi advokati Vladimir Beljanski i Radoslav Tadić pet dana ranije otkazali pumonomoćje za zastupanje, s obrazloženjem da sud njihovom klijentu nije obezbedio pravo na odbranu.
Pošto mu se sudi u odsustvu prisustvo branioca na suđenju je obavezno.


Subotić živi u Švajcarskoj, čiji krivični zakon ne poznaje krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sopstvenoj firmi za koje se Subotić tereti u Srbiji, pa u Švajcarskoj ne može da bude uhapšen.


Uhapšen je, međutim, pre dve i po godine u Moskvi po srpskoj poternici na aerodromu, ali je posle dva meseca pušten jer je to krivično delo po ruskom zakonu zastarelo.


Subotićeva grupa optužena je da je švercom cigareta 1995. i 1996. godine stekla korist od 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara.


Pored Subotića, u bekstvu su i njegov sestrić Nikola Milošević, Jovica Ranđelović i Ivana Krčmaričić i za njima su raspisane Interpolove poternice.


Na optuženičkoj klupi su i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, osnivač jedinice Škorpioni Milan Milanović Mrgud, bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić, bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i bivši radnici carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski.


Optuženi su i radnik Subotićevog preduzeća "Mia Ub" Miroslav Pešić, pevačica Ivana Olujić, Luka Nenadić i Stevan Banović.

Sreda 17.11.2010. 21:44
"Subotić živi u Švajcarskoj, čiji krivični zakon ne poznaje krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sopstvenoj firmi za koje se Subotić tereti u Srbiji, pa u Švajcarskoj ne može da bude uhapšen." Ko razume, shvatiće... sve je ovim rečeno. Samo u Srbiji možeš da zloupotrebljavaš svoju sopstvenu firmu i da za to bude kažnjen (?!). Pozdrav iz Švajcarske.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online