Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.11.2010.
18:34
Tanjug A

Zečević: Snajperom hteli da ubiju Slobu!

Nekadašnji načelnik Topličkog okruga i funkcioner SPS Ratko Zečević negirao je danas na suđenju da je ometao policiju u hapšenju bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u Vili "Mir" krajem marta 2001. godine.

 

"Na kapiji vile 'Mir' bili su plaćenici bivšeg komadanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije, a ne policajci", rekao je Zečević iznoseći odbranu pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, na početku novog suđenja grupi od 34 optužena za ometanje hapšenja Miloševića 2001. godine.

Častili Legiju sa 200.000 dolara

 

Montgomeri u svojoj knjizi navodi da mu je tadašnji predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić rekao da je sa 200.000 dolara "častio Legiju i momke za hapšenje Miloševića", tvrdi Zečević.


"To dokazuje da nismo sprečavali službena lica u vršenju dužnosti, jer oni nisu bili službena lica. Šta će službenim licima ženske čarape na glavama kroz koje se videla kriminogena struktura njihovih lica. Ako se uzme u obzir da je Kongres SAD ucenio Miloševićevu glavu na pet miliona, jasno je odakle pare", rekao je Zečević.

Zečević je ispričao da je 30. marta ispred vile "Mir" stigao oko 16.30, gde je zatekao 30 ljudi za koje je stekao utisak da nisu specijalci, jer su imali čarape na glavama.

On tvrdi da nije pucao iz "hekler i koha", nego momci sa čarapama na glavama, isticući da je na ulaznim vratima video rupu od snajperskog metka.


"Mislim da je snajperista hteo da ubije Miloševića", rekao je Zečević.


On je podsetio da su tadašnji ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri i bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlovića, kasnije u svojim knjigama potvrdili da su Miloševića hapsili Legija i plaćenici.


Mihajlović je, prema njegovim rečima, napisao da je na televiziji video "Legiju i momke" kako hapse Miloševića, a kasnije ih u knjizi nazvao plaćenicima.


On je napomenuo da su pojedini aktuelni čelnici SPS te noći došli u vilu kako bi Miloševića nagovarali da se preda i nisu mu pomagali.


"Video sam da u vilu 'Mir' dolazi prvo Legija, a onda i Čedomir Jovanović, Branislav Ivković i Slavica Đukić Dejanović i svi su oni došli da bi nagovorili Miloševića da se preda, a ne da bi mu pomogli", rekao je Zečević.

Prvooptuženi i jedan od bivših članova Direkcije JUL-a Bogoljub Bjelica odbio je da iznese odbranu, navodeći da će se, za sada, braniti ćutanjem.

Na današnje suđenje nije došlo 13 od ukupno 34 optužena, među kojima je i jedan od kolovođa Siniša Vučinić, pa je protiv njih postupak privremeno razdvojen.


Optužnica tereti Miloševićeve pristalice da su u noći između 30. i 31. marta 2001. godine, ispred Vile "Mir" na Dedinju, izvršili krivično delo "učestvovanja u skupini koja sprečava službeno lice u obavljanju službene radnje", neovlašćeno držanje oružja i teško delo protiv sigurnosti.


Vučinić i Bjelica, koji su u to vreme bili članovi Direkcije Jugoslovenske levice, zatim Zečević, Borivoje Drakulić, Jovica Bojinović i Saša Rudić u optužnici su označeni kao kolovođe koje su svojim primerom i delovanjem usmeravale delovanje skupine.


Oni se terete da su, naoružani automatskim puškama, izdavali naređenja i usmeravali okupljenu masu na određena mesta u dvorištu vile. Pritom su okupljene pristalice ubeđivali da imaju odobrenje čak i da pucaju ukoliko bi Milošević bio uhapšen, navodi se u optužnici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online