Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.11.2010.
13:02
Z. Tmušić - Vesti A

Ubili mi sina, a nude mi pare

"Šta će mi proklete pare kad više nema mog Dragana, ni mog muža Milijana koji je nastradao jureći za pravdom", očajna je Anđa Kostić

Izgubila sina, muža i zdravlje: Anđa Kostić

"Hvala im na njihovim parama koje mi daju, hvala im na takvoj pravdi! Sve pare sveta da mi poklone ne mogu mi sa nebesa vratiti mog sina Dragana.

Oni su u vojsci ubili mog jedinog sina, posle toga su slagali da je izvršio samoubistvo, i sad mi, umesto izvinjenja, umesto priznanja zločina, daju pare!

Šta će mi proklete pare kad više nema mog sina Dragana, kad više nema ni mog muža Milijana koji je nastradao jureći za pravdom. Meni ne trebaju pare, treba mi istina o smrti sina!"


Ovim rečima je Anđa Kostić (59) iz Požege prokomentarisala odluku Apelacionog suda u Nišu koji je odbio žalbu Ministarstva odbrane i potvrdio raniju prvostepenu presudu nekadašnjeg Opštinskog suda iz Leskovca, kojom je država Srbija obavezana da porodici tragično stradalog vojnika Dragana Kostića (23) iz Požege plati na ime naknade štete ukupni iznos od tri miliona dinara (oko 29.000 evra).

Tragično prekinuto prijateljstvo


Gotovo danonoćno jureći za istinom kojom bi bila potvrđena njihova sumnja u ubistvo sina, Anđa i Milijan Kostić su sklopili čvrsto prijateljstvo sa porodicama vojnika Radomana Žarkovića, nastradalog u Kopnenoj zoni bezbednosti 2005. godine i porodicama gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su stradali u kasarni na Točideru 5. oktobra 2004. godine.


Međutim, veliki bol zbog gubitka sina, umor, bolni proces ekshumacije tela sina na groblju u Požegi, i sporo pravosuđe, ubrzo su savladali Anđu i prikovali je za postelju. Njen suprug Milijan, zajedno sa porodicama ostalih nastradalih vojnika, nastavio je borbu za pravdu. Na jednom od tih putovanja do prijatelja po muci i gladi za pravdom, Milijan je poginuo u saobraćajnoj nesreći na Zlatiboru 15. maja ove godine.


Sahranjen je dva dana kasnije na gradskom groblju u Požegi, pored grobnice svog sina Dragana.


U saopštenju Apelacionog suda u Nišu podseća se da je vojnik Dragan Kostić stradao 27. avgusta 2004. godine tokom obavljanja stražarske dužnosti u kasarni "Jablanica" u Leskovcu, ali da danas, ni posle ekshumacije, nisu rasvetljene odlučujuće okolnosti njegove pogibije.


Vidno potresena zbog vesti iz Niša, majka nastradalog vojnika Dragana Kostića, rekla je "Vestima" da joj presuda Apelacionog suda gotovo ništa ne znači:
 

Nastradao pod sumnjivim okolnostima: Dragan Kostić

- Ja sam sina Dragana poslala u vojsku zdravog i pravog. Vratili su mi ga u kovčegu. Zbog laži koji su potom plasirane, zbog višegodišnjih vapaja za istinom, ja sam se razbolela, muž mi je proletos poginuo, ćerka mi nije dobro.

Sve sam izgubila i posle svega su mi saopštili da sam dobila te pare. Ne znam šta će mi te pare, proklete da su! - zavapila je Anđa Kostić.


Advokat Predrag Savić, punomoćnik familije Kostić, izjavio je da je presudom Apelacionog suda samo delimično ispravljen deo nepravde učinjen familiji Kostić.


- Iz familije Kostić uvek su upozoravali da nijedna, pa i ovako neuobičajeno visoka nadoknada za srpske uslove ne može nadomestiti gubitak jedinog sina. Kao punomoćnik familije Kostić, preduzeću dodatne radnje da istragu ponovo pokrenem sa mrtve tačke.

Kao što se zna, telo vojnika je nađeno na stomaku, sa rukama ispod tela, na telu su nađene velike povrede nanete tupim predmetom i ostalo je nerazjašnjeno pitanje da li je ostala relativna ili apsolutna blizina prilikom ispaljivanja dva projektila u telo zbog kojih je nastupila smrt - rekao je Savić.


Drama porodice Kostić traje punih šest godina. Od prve vesti iz Leskovca o smrti sina, do jučerašnje informacije iz Niša o odluci Apelacionog suda, Anđa je ostala pri uverenju da je njen sin ubijen, dok su vojne vlasti ostale pri tvrdnji da je izvršio samoubistvo na stražarskom mestu.
 

Ko zataškava istinu?


- Porodice Kostić, Žarković, Jakovljević i Milovanović godinama obijaju pragove svih mogućih institucija, pokušavajući da dokažu ono što je čitavoj javnosti jasno: da su njihovi sinovi ubijeni.

 

Umesto da otkriju istinu, nadležni je zataškavaju ili falsifikuju i pitamo koji su to centri moći koji im nalažu da krivotvore činjenice - izjavio je svojevremeno advokat porodica nastradalih vojnika Vladan Batić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.11.2010. 13:10
na svu muku, da pravosudje kilavo radi kao i sam advokat. koji se ponudio da pomogne. mozda ozbiljniji advokatski tim po mogucnosti da nije iz srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online