Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 10.11.2010.
06:46
danas.rs A

Krađa goriva samo vrh ledenog brega u pljačkanju naroda

Akcija hapšenja 22 osobe na 15 NIS-ovih benzinskih pumpi i jednog radnika Direkcije za mere i dragocene metale zbog "baždarenih" merača koji su zakidali građanima i do 20 odsto plaćenog goriva, možda je samo vrh ledenog brega u organizovanoj krađi građana Srbije.

Narod je organizovano potkradan godinama

Kako piše dnevnik “Danas“, dalja istraga u slučaju zakidanja na beznzinu zbog čega su usledila poslednja masovna hapšenja u našoj zemlji, verovatno će pokazati u kojoj meri je haos u instituciji koja bi trebalo da obezbedi preciznost merenja u Srbiji, uspeo da kriminalizuje tu oblast. Prema izjavama novih rukovodilaca Direkcije, koji su u aprilu postavljeni sa ciljem da srede stanje u toj instituciji i da obezbede primenu novog Zakona i Pravilnika o merama, čak 85 odsto zaposlenih pružilo je otpor predviđenim promenama, a opstrukcija je još uvek prisutna na svakom koraku.

- Direkcija je zadužena da garantuje ispravnost 38 vrsta merila među kojima su i sprave za merenje tečnih goriva, ali i gasomeri, vodomeri, električna brojila, vage, manometri, taksimetri. Sistem je još 2006. godine koncipiran tako da ovlašćena laboratorija overava merila, a Direkcija bi, u tom slučaju, trebalo da vrši nadzor. U praksi je, međutim, sve funkcionisalo drugačije, na način da jedan kontrolor državnim žigom overavao merila, ali i vršio nadzor, što je očigledan sukob interesa. Napravljena su i kvazi ovlašćenja za oko 400 servisera u čijim je laboratorijama vršeno overavanje merila, pa su se umesto stvarnih korisnika, oni javljali sa zahtevom za overu. Kontrolor u Direkciji je često bio u ulozi posmatrača, a prema nekim informacijama, bilo je situacija da se overavanje merila vrši i bez njegovog prisustva. Iz takve prakse, mi naslućujemo da su mogle da se jave i malverzacije, ali u ovom trenutku još ne znamo kolike su razmere - rekla je za “Danas“ Lucija Dujović, pomoćnik direktora i rukovodilac Sektora za kontrolu i nadzor u Direkciji za mere.

Problemi sa vagama, taksimetrima...

Ona ističe da ne može da garantuje da neće biti otkrivena još neka afera u kojoj bi, recimo, bilo utvrđeno da su serviseri nekom od trgovinskih lanaca overili vage koje na štetu potrošača odstupaju od tačnih mera ili da su taksimetri “baždareni“ tako da otkucavaju veće iznose.

- Ne prođe dan da ne otkrijemo neku od nepravilnosti. Moram da kažem da je ministar Mlađan Dinkić imao neke informacije o tome šta se dešava u Direkciji i još u februaru smo kao ekipa izradili nove pravilnike i sistematizaciju, ali otpori na koje smo naišli kod velikog broja zaposlenih naterali su nas da u organizaciji rada krenemo od početka, od arhive. Zatečeno stanje ukazivalo je na vođenje duplih evidencija, nemogućnost uvida u poštu koja je glasili na lično ime pojedinih zaposlenih, tako da nije postojao, za rukovodstvo, trag o daljoj obradi predmeta - objašnjava Dujovićeva.

Rad van domašaja javnosti

Privrednici podsećaju da je ta, nekada savezna institucija, posle raspada zemlje došla u nadležnost Ministartsva ekonomije, ali da je dugo radila van domašaja javnosti. Radoslav Veselinović, predsednik Galeb grupe, kaže za Danas i da je u poslednjih desetak godina u više navrata bilo “pretumbacija“ u rukovodstvu te direkcije, ali da one nisu rezultirale sređivanjem stanja.

- Nažalost, mnogo je institucija koje uzimaju novac, a da ne znamo za šta, mnogo je i nestručnih ljudi na čelu ustanova koje bi morale da imaju autoritet, a sve to odražava se na visoke cene i neprovereni kvalitet namirnica i usluga na našem tržištu. Kada je o Direkciji reč, tačno je da su poslednjih godina mnogi serviseri dobili pravo da vrše kontrolu mernih uređaja. To je dobar posao jer imaju sigurnu klijentelu i obezbeđenu zaradu, ali sada vidimo da to nije doprinelo i sigurnosti potrošača - kaže za naš list Veselinović.

Lov u mutnom

I u Uniji poslodavaca Srbije tvrde da dugo godina nije postojala želja da se uvede red u tu oblast, a da otkrivanje grupe koja je prerađenim meračima goriva oštetila građane za oko dva miliona evra, nije slučajno palo baš u vreme pred liberalizaciju prometa naftnim derivatima, koje uz ostalo podrazumeva i transparentnost u nabavkama i u tehničkim uslovima za promet. Dragoslav Rajić, stručni saradnik u UPS-u podseća da su se slične afere događale i u igrama na sreću, pa iako od ove godine nadležnost za proveru aparata prešla na Ministarstvo finansija, Direkcija ipak vrši kontrolu njihove ispravnosti.

- Poslednjih dvadesetak godina uvezeno je na hiljade tih aparata sa svetskih otpada, kod njih je šansa za dobitak minimalna pa je to, takođe, oblik prevare potrošača. Ipak, pravilnik za proveru njihove ispravnosti do te mere je nedefinisan, da sve što je uveženo i opstaje na tržištu - kaže Rajić i dodaje da je i u tom slučaju, kao i najnovije afere oko pumpi, pitanje ko tu ostvaruje profit.

Savet potrošačima: Tražite pomoć od Direkcije
(Ko je ovde lud?)

 

- Možda je afera sa nepravilnostima u postupku overavanja sprava za merenje goriva na benzinskim pumpama prilika da građani saznaju nešto više od radu i zančaju Direkcije za mere i dragocene metale, ali i o mogućnostima da se zaštitite od prevara. Potrošači bi trebalo da obrate pažnju da li na vagama ili nekim drugim merilima postoji državni žig u obliku nalepnice narandžaste boje koji bi trebalo da garantuje tačnost rezultata merenja. Ali, ako posumnjaju u tačnost merenja mogu da od Direkcije zatraže vanredni pregled merila. Ukoliko je njihova sumnja opravdana, teret nadoknade za troškove kontrole snosiće lice koje je odgovorno za redovno overavanje merila. Ali, građani, pored toga, uvek mogu da se obrate Direkciji i pritužbom ili prigovorom, za koje neće plaćati troškove, a Direkciji će to biti od koristi u vršenju metrološkog nadzora, objašnjava Lucija Dujović, valjda neupoznata sa činjenicom da je jedan njen kolega iz Direkcije za mere i dragocene metale možda i glavni akter afere koja trenutno potresa Srbiju.


Akcija „Pištolj“

U okviru policijske akcije „Pištolj“ na široj teritoriji Srbije do sada su uhapšena 22 člana organizovane kriminalne grupe koja je potkradanjem goriva na NIS-ovim pumpama oštetila građane za više od dva miliona evra, a 20 benzinskih pumpi je blokirano.

Pumpe na kojima su nas krali

 

1. Šopići - Ibarska magistrala, izlaz iz Beograda
2. Stepojevac - Ibarska magistrala, blizu Beograda
3. Barajevo
4. Lipovica 1 - Ibarska magistrala, izlaz iz Beograda
5. Surčin selo
6. Surčin Aerodrom
7. Nacional - Novi Beograd
8. Zmaj 2 - Beograd
9. Dimitrija Tucovića - centar Beograda
10. Cvijićeva - centar Beograda
11. Sever - Smederevski put, izlaz iz Beograda
12. Kosmaj
13. Velika Plana grad 2 - autoput Beograd-Niš
14. Mali Požarevac - autoput Beograd-Niš
15. Batajnica
16. Vase Pelagića - centar Beograda
17. Stadion JA
18. Avalski put - Trošarina
19. Zlatibor
20. Sevojno 2

POVEZANE VESTI

Sreda 10.11.2010. 07:28
akcija "pistolj" je izvedena od strane drzave "pustos". sve su znali, cak je i dinkic nesto nanjusio. ( pre batica ) vrlo cudno. i sta se cekalo. ista matrica kao sa putarinom. znaci, za kolovodju nikada necemo cuti a kamoli saznati. zabava je zavrsena a bis, bis bis. neko vice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online