Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.11.2010.
17:33
Tanjug A

Uhapšeni čelnici "Srboleka"

U nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela iz oblasti zloupotreba u postupcima privatizacije uhapšeni su Jovica Stefanović (51), zvani Nini, generalni direktor i predsednik upravnog odbora privrednog društva "Srbolek" AD Beograd i Mladen Lučić (43), bivši generalni direktor privrednog društva "Srbolek" AD Beograd, saopšteno je danas iz MUP-a.

Zloupotreba službenog položaja - omiljeni srpski prestup

Kako je navedeno u saopštenju, Stefanović, koji je i vlasnik privrednog društva "MD Nini" iz Niša, i Lučić iz Beograda uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.


Osumnjičeni Stefanović i Lučić su u periodu od 24. oktobra 2006. do 8. aprila 2010.

godine, izvršili promet medicinskih preparata i lekova iz prodajnog asortimana "Srbolek", privrednom društvu "MD Nini", ukupne vrednosti 1.631.215.657,88 dinara.

Potom su, protivno uredbi o kriterijumima za formiranje cene lekova i zvaničnim cenovnicima "Srboleka", kupcu "MD Nini" odobrili dodatni popust u ukupnom iznosu od 468.883.539 dinara.

Kako se navodi, Stefanović je u periodu od 19. septembra 2008. do 26. jula 2010. godine, bez zaključenja Ugovora o poslovnoj saradnji i bez sredstava obezbeđenja plaćanja, suprotno zvaničnim cenovnicima, isporučio robu "Srboleka" kupcu "Belmedic" doo Leskovac, ukupne vrednosti 35.853.421,52 dinara i bez osnova odobrio dodatni popust u visini od šest do 38 posto.


"Belmedic" u navedenom vremenskom periodu preuzetu robu nije plaćao, a time je pribavio novčanu korist u iznosu od 8.963.355,00 dinara.

Osumnjičeni Stefanović je tokom 2008. godine sirovinu za proizvodnju lekova privrednog društva "Srbolek", ukupne vrednosti 13.209.893,45 dinara, prodao "Habit Farmu" iz Ivanjice, a da prodaju nije evidentirao u poslovnim knjigama preduzeća "MD Nini", čime je sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 13.209.893,45 dinara.

Na taj način osumnjičeni su naneli ukupnu štetu "Srboleku" u, do sada, utvrđenom iznosu od preko 5.000.000 evra.

Spasite našu firmu: Radnici "Srboleka"

U toku su dalje provere poslovanja "Srboleka", koje se odnose na poslovanje sa drugim privrednim društvima, čijim radom upravlja Jovica Stefanović, dodaje se u saopštenju.

Hapšenje su izvršili policijski službenici MUP-a, Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave za grad Beograd, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Oduzmite imovinu Niniju


Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, povodom hapšenja vlasnika "Srboleka" Jovice Stefanovića Ninija, očekuje preduzimanje svih zakonom predviđenih mera, među kojima je i oduzimanje imovine stečene krivičnim delom.


Očekujemo da će Ministarstvo pravde i nadležni organi pokrenuti postupak za oduzimanje imovine za koju se sumnja da je proistekla iz kriminalnih radnji, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu ekonomije.


Za zaposlene bi bilo najbolje da se ide na zaplenu imovine po osnovu tog zakona i da se upravljanje firmom prepusti preduzeću "Galenika", navode u Ministarstvu i ističu da će se o mogućnosti ustupanja upravljanja preduzećem tek razgovarati sa sindikatima i zaposlenima u preduzeću "Galenika".


U Ministarstvu naglašavaju da će se voditi računa da se u svakom pogledu zaštite interesi radnika i navode da je ovo hapšenje još jedan od dokaza da država kontroliše sve privatizovane firme i vlasnike i da odlučno deluje kada se krše zakoni i sprovode malverazacije na štetu radnika i države.


U Ministarstvu siu naveli da će u slučaju "Srboleka" biti primenjen sličan model kao i slučaju čipsare "Slap" u Čačku.


Tu firmu je preuzela država pošto je oduzeta bivšem vlasniku po osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

POVEZANE VESTI

Petak 23.12.2011. 14:59
a sad srbolek na dobos.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online