Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 07.11.2010.
12:02
D. Dekić - T. Zečević - Vesti A

Doktorku nepravda oterala iz Srbije

Zbog toga što nije htela da korupcijom uprlja mantil, dr Vanja Karađinović je ostala bez posla u Institutu za onkologiju, ali i bez sudske zaštite.

Vrhunskog stručnjaka dr Vanju Karađinović, ne samo da su mutne radnje oterale sa radnog mesta u Institutu za onkologiju Vojvodine, već i iz domovine Srbije da bi se, kada je htela da istera pravdu na čistac, suočila i sa opstrukcijom u pravosuđu.

Ostala bez radne knjižice: Dr Vanja Karađinović


Nečuveni skandal obeležio je proces koji se u novosadskom sudu odlaže punih 18 meseci, a kraj mu se još ne nazire. Na poslednjem ročištu u septembru po tužbi dr Karađinović protiv Instituta zbog toga što joj je bilo uskraćeno pravo na rad, nije se pojavila sudija u postupku Aleksandra Lukić.

Iako je obrazloženo da je na bolovanju, dr Karađinović i njeni svedoci, od kojih su neki stigli iz Banjaluke, pronašli su je na drugom suđenju, uhvatili u laži i naterali suze na oči.


Zbog opstrukcije procesa i nedozvoljenog uticaja na tok i ishod suđenja, lekarkin advokat Ignjat Nikić poslao je više pritužbi na rad Osnovnog suda u Novom Sadu, kako bi raskrinkao mrežu korupcije i očitu povezanost pravosudnih i zdravstvenih ustanova.


- Moja klijentkinja je tri puta pozivana na saslušanje, ali nije saslušana iako je reč o hitnom postupku - kaže on i dodaje da je suđenje pomereno za kraj ovog meseca.
Institut, prema Nikićevim rečima, njegovoj klijentkinji nije dao ni radnu knjižicu, čime joj je uskraćeno Ustavom garantovano pravo na rad.
 

Student generacije


Dr Vanja Karađinović važi za najboljeg regionalnog stručnjaka u svom domenu, ali je nedavno na Svetskom kongresu radiologa u Portugaliji predstavljala Crnu Goru, a ne svoju domovinu, Srbiju.

 

Porodica Karađinović proživljava i porodičnu dramu, jer je doktorka prinuđena da živi odvojena od osmogodišnjeg deteta i supruga. Predrag Karađinović kaže da je novosadski Institut uzvratio protivtužbom zbog njene specijalizacije iako joj usavršavanje nije omogućila ta ustanova već činjenica da je bila student generacije.

Doktorkin suprug Predrag Karađinović jedan je od svedoka na sudu koji se lično uverio u laži sudije. Aleksandra Lukić, prema njegovim rečima, zbog skandaloznog ponašanja nije kažnjena, već samo prebačena na drugi sudski predmet, što ukazuje da je proces opstruirala po nečijem nalogu.


- Kada je zbog navodne bolesti sudije odloženo ročište, otišli smo iz suda, ali je očito iskusni advokat hteo da se nakon sata vratimo nazad, gde smo je našli u drugoj sudnici. Ona je počela da plače i govori: 'Ja sam sebi najpreča, ne želim da umrem u 41. godini', citira Predrag.


Inače, u pozadini ove pravne lakrdije je novosadski Institut za onkologiju i radiologiju, koji je mesecima punio stranice zbog korupcionaške afere obelodanjene pre pola godine.

Tada je Udruženje lekara za borbu protiv korupcije izašlo s potresnom istinom o trgovini listama čekanja pacijenata obolelih od raka. Tada je javnost saznala da se mesto u redosledu kupuje, pa na operaciju odlaze samo oni sa dubokim džepom, dok mnogi oboleli nisu dočekali da dođu na red.


Afera je uzdrmala Srbiju i naterala inspekcijske organe da krenu u istrage, koje su rezultirale hapšenjima nekih onkologa i radiologa po čitavoj zemlji. Znatno pre obelodanjivanja tog skandala, kako su "Vesti" pisale, vršen je teror i progon nad dr Karađinović i njenom koleginicom dr Bojanom Bokorov, koje nisu htele da uprljaju mantil tom trgovinom. Kada se otkrilo šta se događa u Institutu, usledila je zabrana rada, nakon čega je dr Karađinović otišla u Podgoricu, gde je sada načelnik Instituta za radiologiju Kliničkog centra.


Dok ona vodi borbu na sudu, doktorka Bokorov i dalje bije bitku za čast belog mantila u Novom Sadu. Obraćala se ministru zdravlja, Vladi Srbije i predsedniku države, ali kako to nije pomoglo kompletnu kompromitirajuću dokumentaciju predala je Odboru za zdravstvo Skupštine Srbije. 

Nedelja 07.11.2010. 23:20
kako ih nije sramota djubrad jedna preko tudje muke i bolesti oni se slade!ko ih je terao da rade posao koji rade sto nisu isli u grand da zarade!a i ovi na vlasti niko nista nepreduzima svi okrecu ledja i zatvaraju vrata,posle se cudimo kako smo dosli tu gde jesmo!to su sve lajavi krelci koji su odavno potpisali pakt sa LUCIFEROM
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online