Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 06.11.2010.
14:49 >> 15:36h
Tanjug A

Oskrnavljeno groblje u Dečanima

Srbi koji su, povodom Zadušnica, na Kosovu i Metohiji danas posetili grobove svojih srodnika zatekli su u Dečanima oskrnavljeno pravoslavno groblje, izjavila je koordinator SO Dečani Snežana Paunović. Istovremeno, kako je prijavljeno, u Mušutištu su se čuli rafalni pucnji iz automatskog oružja, dok su Srbi bili na groblju i u porti porušene crkve Uspenja Presvete Bogorodice u ovom selu.

Pripadnici KPS obezbeđuju raseljene vernike



"Poslednja organizovana poseta dogodila se 28. avgusta ove godine kada je pravoslavno groblje bilo zatrpano korovom ali bez vidnih oštećenja na spomenicima, danas dva meseca nakon toga na ovom pravoslavnom groblju zatekli smo otvorene grobnice i posmrtne ostatke rasute po groblju", izjavila je Paunović agenciji Tanjug.

Ona je izjavila i da je tokom dana u Dečanima bilo i problema oko organizovanja pratnje Kosovske policije, iako je dolazak Srba na groblja bio blagovremeno najavljen.


Jedna grupa je, naime, prema njenim rečima, bila prinuđena da ispred manastira Visoki Dečani čeka četiri sata kako bi dobila pratnju do pravoslavnog groblja u Peći.


"Zatečeno stanje potvrđuje nesposobnost i pre svega nezainteresovanost međunarodnih bezbednosnih snaga da obavljaju sve funkcije zbog kojih se navodno nalaze na ovoj okupiranoj teritoriji Republike Srbije", rekla je Paunović.

Raseljeni koji su došli na groblje u Mušutištu, uplašeni su, stoje okupljeni pored porušene crkve i spremaju se da krenu nazad.


Dragoljub Milošević, jedan od predstavnika Srba, izjavio je da se ovo ranije nije događalo i da je to jedan vid zastrašivanja.


Raseljene vernike na groblju u Mušutištu obezbeđuju pripadnici Kosovske policijske službe i austrijskog Kfora.


Groblje u Mušutištu raseljeni redovno na Zadušnice obilaze od 2003. godine.
Jutros je ovde stiglo oko 50 vernika. Mali broj ljudi je došao do grobnih mesta svojih najbližih, jer je groblje potpuno zaraslo u korov.

Regionalni portparol Kosovske policijske službe (KPS) za region Prizrena Hazir Beriša rekao je KiM radiju da policija nije upoznata da se danas dogodila pucnjava u blizini pravoslavnog groblja u Mušutištu i da taj incident niko nije prijavio.

"Razgovarao sam sa glavnom komandom u Prizrenu, sa stanicom policije Suva Reka i podstanicom Mušutište i jedino što mogu da kažem je da službeno nemamo prijavljen slučaj", izjavio je Beriša.

POVEZANE VESTI

Subota 06.11.2010. 14:56
a vi izadjite na izbore. i dajte im legitimet i onda mogu legitimno da pucaju na srbe.
Subota 06.11.2010. 17:44
Ништа ново, ово се дешава сваке године, тј. ово није само сад уништено, већ и пре неколико година, наше гробље у јужној Митровици је скроз демолирано, а њихово гробље у северном, нашем делу није ни такнуто, ниједан Србин ту није ногом згазио, али џабе, они само у силу верују.
Subota 06.11.2010. 18:30
Ако се сјећате онога што је рушио крст на манастиру ,полудио је и сву његову фамилију је стигла страшна казна.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online