Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.10.2010.
07:19
blic.rs A

Još trojica osumnjičenih za pranje Šarićevog novca

Tužilaštvo za organizovani kriminal će ove nedelje podneti zahtev za sprovođenje istrage protiv tri osobe zbog sumnje da su za račun narko-klana Darka Šarića (40) oprali više miliona evra, saznaje „Blic“.

Sumnja se da je ''oprao'' milijardu evra u Srbiji: Darko Šarić

- Radi se o pranju novca na teritoriji Srbije i u pitanju su srpski državljani. Istraga za pranje para dobijenih od prodaje kokaina se vodi sve vreme i neće biti gotova ni posle ovog novog zahteva za sprovođenje istrage - kaže izvor „Blica“ upoznat za radom istražnih organa.


Istraga o pranju novca od šverca kokaina iz Južne Amerike i prodaje u Evropi vodi se od kada je pokrenuta akcija hapšenja pripadnika Šarićeve grupe. Istražni organi pretpostavljaju s obzirom na učestalost kokainskih transporta, i vreme u kome je grupa delovala, da su ukupno zaradili oko pet milijardi evra. Sumnja se da je od tog novca milijardu oprano u Srbiji.


Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 6. avgusta optužnicu protiv Šarića i još osam osoba zbog pranja oko 20 miliona evra od prodaje kokaina, uloženih u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini. Osim Šarića, optuženi su Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Zoran Ćopić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović.


Akcija protiv ove grupe počela je 8. februara hapšenjem Radovana Štrpca zbog sumnje da je po nalogu Šarića uložio novac u Poljoprivredno dobro „Jedinstvo“ Gajdobra. Štrbac je bio prisutan 21. januara kao Šarićev advokat, kada je policija ušla u njegove posede na Tatarskom brdu. Šarić se tereti da je preko svog advokata Miletu Jerkoviću ponudio da otkupi „Jedinstvo“ za 600.000 evra, na šta je on pristao. Nebojša Jestrović, bivši direktor „Future plus“ i saradnik Stanka Subotića Caneta, koji se u julu predao srpskoj policiji, tereti se da je novac od prodaje droge plasirao u kupovinu turističko-ugostiteljskih objekata u Novom Sadu.


Advokat Andrija Krlović, direktor preduzeća „Municipijum S“ i član UO „Mitrosrema“, Marinko Vučetić, direktor THU „Palić“, i Predrag Milosavljević uhapšeni su u martu ove godine. Oni se teret za pranje para od kokaina kroz kupovinu hotelijersko-ugostiteljskog preduzeća „Palić“ i poljoprivednog preduzeća „Mitrosrem“. Zoran Ćopić se tereti da je bio posrednik u kupovini mnogih preduzeća za kokainski novac, između ostalih „Mitrosrem“.

Svedok: Mile Jerković

Tužilaštvo je kao dokaz za ovu prvu optužnicu za pranje novca kokainskog klana priložilo snimke i transkripte prisluškivanih telefonskih razgovora Darka Šarića i Nebojše Jestrovića.

Među tim materijalima su i razgovori Gorana Sokovića, koji je pored Šarića ranije optužen kao jedan od vođa narko-klana sa Jestrovićem i Krlovićem. Presretnuti su i razgovori Jestrovića i Jovice Lončara, koji se pojavljuje kao formalni vlasnik preduzeća u Crnoj Gori, za koja se sumnja da su pod kontrolom Šarića. U pitanju je ukupno 15 presretnutih razgovora Jestrovića, sa Šarićem i ostalima, koji su obavljeni od 15. januara do 18. maja 2009.


Osim ovih razgovora, ključni dokaz je i svedočenje Mileta Jerkovića od 8. februara, kada je iznosio podatke o poslovanju Šarića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online