Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.10.2010.
12:19
Tanjug A

Bez odlikovanja i niz haških optuženika

Mnogi "državni heroji", čija se krivica za ratne zločine, organizovani kriminal ili druga najteža krivčna dela utvrdi pravosnažnom presudom, ostaće bez odlikovanja jer neće biti dostojni da nose ordenje Republike Srbije.

General Ojdanić

Na ovoj listi mogli bi da se nađu brojni vojni zvaničnici kojima se sudi u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, Hrvatskoj i BiH počinjenih poslednje decenije prošlog veka, počev od bivših načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, general-pukovnika Nebojše Pavkovića i generala Dragoljuba Ojadanića i Vladimira Lazarevića.

Oni u Haškom sudu, zajedno sa penzionisanim generalom Sretenom Lukićem koga može zadestiti ista sudbina, čekaju odluku Žalbenog veća o presudi kojom su osuđeni na po 22 godine zatvora zbog prisilnog premeštanja, deportacije, ubistva i progon Albanaca na Kosovu i Metohiji u prvih šest meseci 1999. godine.

Ni bivši načelnik Gneralštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić neće zadržati ordenje ukoliko se pred Haškim sudom dokaže njegova krivica za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH.

Vlastimir Đorđević

Među haškim optuženicima koji bi mogli da ostanu bez odlikovanja je i general MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević, kome se u Hagu sudi zbog optužbi da je kao načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova odgovoran za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999. godine.

Osim osuđenih pred Haškim sudom, na listi za oduzimanje odlukovanja naći će se i srpski osuđenici, počev od policijske jedinice "Škorpioni" čiji su pripadnici pravosnažno osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog ubistava civila u BiH i na Kosovu i Metohiji.

Diskutovaće se i o odlikovanjima osam pripadnika Posebnih jedinica policije kojima se sudi za zločine u Suvoj Reci na Kosovu, marta 1999. godine, kada je ubijeno 49 albanskih civila.

Komisija za odlikovanja razmatraće i slučajeve svih pravosnažno osuđenih za krivična dela organizovanog kriminala za koje se utvrdi da su nosioci državnih odlikovanja.

Na predlog Komisije, predsednik Srbije Boris Tadić prošle sedmice je doneo ukaz o oduzimanju odlikovanja nekadašnjim pripadnicima Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradu Ulemeku Legiji, Nenadu Bujoševiću i Dušku Maričiću, kao i bivšem zameniku direktora BIA Miloradu Bracanoviću.

Pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora kao izvršilac ubistva premijera Zorana Đinđića, nije odlikovan.

Prema rečima člana Komisije i državnog sekretara u Ministarstvu pravde Slobodana Homena, Komisija će nastaviti rad na preispitivanju odluka o dodeli odlikovanja i oduzeti ih onima koji su zbog svoje kriminlane delatnosti izgubili dostojnost da ih nose.

Slobodan Homen

Kako Komisija ne bi trebalo da se bavi arbitražom, niti političkom odlukom da li neko treba ili ne treba da ima orden ili ne, ona će se prilikom odlučivanja o oduzimanju odlikovanja rukovoditi pravosnažnim sudskim presudama, rekao je Homen Tanjugu.


On je kazao da tokom devedesetih godina država nije najbolje funkcionisala i da je Komisija utvrdila da u personalnim dosijeima ne postoje spiskovi, odnosno popis odlikovanja, kojim je neko lice odlikovano.


Tu evidenciju nije vodila ni da Kancelarija za ordenje koja nema čak ni spisak lica koja su odlikovana.


"Jedini siguran izvor da je neko dobio orden, jeste Službeni list tadašnje SRJ iz 1999. godine u kome je objavljen spisak odlikovanih lica", naveo je Homen.


On nije želo da precizira koja će lica biti predmet razmatranja Komisije za odlukovanja, navodeći da će tu pre svega biti pravosnažno osuđeni za organizovani kriminal, ratne zločine i druga najteža krivična dela.


Ordenje će im biti oduzeto ukoliko se utvrdi da su postupali "suprotno javnom poretku i moralu, što ih čini nedostojnim položaja nosioca odlikovanja", kako propisuje Zakon o odlikovanjima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online