Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.10.2010.
17:07
Vestionline A

Dačić: Što je poverljivo, nije za medije

Svi organi Ministarstva utrašnjih poslova Srbije (MUP) rade svoj posao, kriminalistička policija i unutrašnja kontrola, a dokumenti sa oznakom "poverljivo" nisu tema o kojoj bi trebalo raspravljati u medijima, rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Ne verujte novinama: Ivica Dačić

Dnevni list "Blic" objavio je danas da su u korupcionašku aferu, zbog koje se kragujevačka policija našla na udaru nekolicine funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova povezanih sa kriminalnim grupama, umešani ljudi iz pravosuđa, činovnici Vlade, policije, direktori komunalnih preduzeća.


"Ta informacija iz novina je uvek poluistinita i poluneistinita", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u Despotovcu.

"Mi ćemo nastaviti istrage koje su započete i svi organi unutrašnje kontrole rade svoj posao i ponavljam to nije tema o kojoj se raspravlja u medijima", naglasio je Dačić.

 

Više presuda zbog zloupotrebe službenog položaja

 

Zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u Višem sudu u Kragujevcu, u protekle četiri godine, je doneto 19 presuda, a pred tim sudom vodi se još oko 20 postupaka za takvo krivično delo, izjavila je Tanjugu v.d. predsednika suda Zorica Đurić.

 

Prema njenim rečima, u Osnovnom sudu je, u protekle dve godine, doneto 25 pravosnažnih presuda zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a reč je o krivičnim delima izvršenih počev od 2000. godine.


Đurićeva je danas rekla da su okrivljeni i osuđeni najčešće odgovorna lica u državnim i privatnim preduzećima, koja su loše raspolagala sredstvima preduzeća ili izdavala menica bez pokrića.


Njima se, po završetku sudskog postupka, oduzima imovinska korist stečena izvršenjem tog krivičnog dela.


"Kada je reč o presudama Višeg suda one su u tri postupka bile osuđujuće na zatvorske kazne i to u jednom slučaju na dve godine a u druga dva na devet meseci zatvora", rekla je ona.


Đurićeva je dodala da su donete i dve uslovne osude i to na šest meseci zatvora uslovno jedna godina i na tri meseca zatvora uslovno, takođe, jedna godina.


Prema njenim rečima, četiri presude su oslobađajuće, u jednom slučaju tužilac je u toku postupka odustao od gonjenja, a doneta su i dva rešenja o odbačaju optužnog predloga oštećenog kao tužioca.


Takođe, doneto je jedno rešenje o privremenoj sprepečenosti krivičnog gonjeganja a pet postupaka je završeno po poternici, što znači da su ta lica ili nedostupna ili je za njima izdata poternica.


Od 25 pravosnažnih presuda u Osnovnom sudu zatvorska kazna je izrečena u dva slučaja, uslovnih osuda je doneto u 12 predmeta, u šest slučaja su presude oslobađajuće, dok je pet odbijeno zbog zastarelosti krivičnog gonjenja.


"Kada je reč o jedinoj presudi pred Višim sudom, na zatvorsku kaznu u trajanju od dve godine, okrivljeni star 31 godinu nije još odslužio kaznu", rekla je Đurićeva i dodala da mu je kazna, odlukom Apelacionog suda kazna u maju, preimenovana na godinu i po dana zatvora.


Postupak za krivično delo zloupotreba službenog položaja kada je pribavljena imovinska korist u iznosu većem od milion i po dinara vodi se pred višim sudom i predviđene kazne zatvora su od dve do 12 godina.


Pred osnovnim sudom se vode postupci kada je reč o manjem iznosu pribavljene imovinske koristi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online