Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.10.2010.
06:54
novosti.rs A

Slovenci vraćaju Šariću 8 miliona evra!

Na dugovima nekada uspešne kompanije "Slovenijales" osam miliona evra zaradiće srpski narkobos Darko Šarić, koji je preko firme "poštanskog sandučeta" iz Lihtenštajna 23. septembra Okružnom sudu u Ljubljani predao zahtev za isplatu tešku 9,7 miliona dolara odnosno 7,8 miliona evra.

Propisi su propisi - možda je narkobos, ali mora da dobije odštetu: Darko Šarić
 

Iako novi formalni vlasnik "Slovenijalesovih" dugova, lihtenštajnski "Fincor Invest Anstalt", računa da je preko suda već isposlovao naplatu 7,8 miliona evra, ljubljanski "Dnevnik" tvrdi da "postoji velika verovatnoća da te pare prikriveni vlasnici nikada neće videti".

Nezvanično saznajemo da su se slovenački pravosudni organi dosetili da uslove unovčenje novca sa "Slovenijalesovih" računa tako što bi prednost dali "državnim poveriocima" - bankama i preduzećima iz Slovenije koje su "Slovenijalesu" svojevremeno odobrile nekoliko pozajmica, a njih osigurale menicama.

Prema istom izvoru, "Slovenijales" je sa dosadašnjim vlasnikom glavnice tih potraživanja - srpskim preduzećem "Municipijum S" iza kojeg stoji Darko Šarić, uspeo da dogovori povlačenje tužbe kojom je prvobitno potraživano 40 miliona evra, zbog čega je slovenački sud "Slovenijalesu" već blokirao transakcijski račun i nekretninu (poslovnu zgradu) u centru Ljubljane.

Slovenci bi da varaju, ali ako im ne uspe...

Ukoliko uspe manevar da domaći poverioci dobiju prednost pred "konkurencijom" iz Lihtenštajna, to bi sprečilo odlivanje "Slovenijalesovog" novca na račune izvan Slovenije. A ako plan propadne, "Slovenijales" će lihtenštajnskoj Šarićevoj firmi pored glavnice teške gotovo osam miliona, biti dužan da isplati i zatezne kamate.


"Slovenijales" je potvrdio da od 23. septembra teku zatezne kamate koje je dužan da plati, u visini od osam odsto.

- Odluka o izvršenju još nije pravosnažna, dobili smo je tek 29. septembra i zato ćemo podneti žalbu jer verujemo da je predlog za izvršenje neosnovan - saopšteno je iz "Slovenijalesa".

Potera slovenačkih novinara da preko javno dostupnih izvora u EU utvrde ko je pravi vlasnik preduzeća iz Lihtenštajna nije urodila plodom. "Dnevnik" i podseća da se "već dve decenije vuče priča o dugovanjima "Slovenijalesa", kao i da je većina tog duga "donedavno bila u vlasništvu srpskog preduzeća 'Municipijum S' koje je prema saznanjima srpskih vlasti povezano s krugom preprodavca kokaina Darka Šarića".

A počelo je sa Jugobankom

Sve je počelo kada su se "Slovenijalesove" firme-ćerke, koje je osnovao u inostranstvu, zadužile kod tadašnje Jugobanke za oko šest miliona dolara. "Municipijum S" je na javnoj licitaciji srpske Agencije za osiguranje depozita uspeo da otkupi potraživanja poverioca "Slovenijalesa".

Zatim je preko ljubljanskog advokata Brane Goršea podneo tužbu i od "Slovenijalesa" zahtevao isplatu 40 miliona evra. Pre nekoliko meseci su između "Municipijuma S" i "Slovenijalesa" pokrenuti pregovori o povlačenju te tužbe. Ostalo je, ipak, nepoznato da li je "Municipijum S" potraživanja tada naplatio, ili je dugovanja prodao trećim licima pre nego što su vlasti u Srbiji u okviru istrage protiv Šarića zaplenile njegovu imovinu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online