Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.10.2010.
15:26
Press A

Narko-zemljoradnici

Na napuštenim imanjima u brdima van grada kriminalci masovno uzgajaju indijsku konoplju. U poslednje dve godine policija je na ovim mafijaškim ''poljoprivrednim" dobrima pronašla više od pola tone marihuane, piše Press.

Čitav posao ne razlikuje se mnogo od uzgajanja paradajza ili boranije


Kragujevačka policija u poslednje dve godine ''obrala" je sa napuštenih njiva više od pola tone indijske konoplje, koju su ''narko-zemljoradnici" uzgajali za prodaju!

Zasade su pronalazili na šumadijskim brdima, udaljenim po nekoliko kilometara od najbližeg puta, na zemlji domaćina koji su davno napustili pradedovska imanja i ne znaju šta se tamo gaji.

Njive štite i od nevremena

Njive pod indijskom konopljom niču krajem marta, a žetva, kao i hapšenja i zaplene, počinju krajem avgusta, i traju do oktobra. Znanje o uzgajanju ovih biljaka proizvođačima ne manjka, a njive su zaštitili i od grada i nevremena.

Zoran Stanišić, zamenik načelnika Odeljenja kriminalističke policije u Kragujevcu, kaže za Press da su u jednoj od poslednjih akcija, u selu Stragari kod Kragujevca, policajci više planinarili nego hodali.

- Zemljište pod konopljom nalazilo se na 45 minuta hoda od najbližeg puta, kroz šumu. Vlasnici zemlje nisu ni znali šta im je u njivi. To je, inače, čest slučaj jer mnogi vlasnici godinama ne obilaze napuštene njive, koje su uglavnom nasledili od predaka. Osumnjičeni su seme nabavljali iz Holandije, najčešće putem interneta. Semenke, zatim, uzgajaju do određene visine u plastičnim čašama od jogurta. Potom na selu angažuju nekoga da im spremi njivu, okopa i napravi rupe. Tada kreće rasađivanje, objašnjava Stanišić.


Čitav posao ne razlikuje se mnogo od uzgajanja paradajza ili boranije. Spremni su i pritke i kanapi kojima se njiva ''išparta", da biljka kada poraste ne bi padala i lomila se.

Prema rečima Stanišića, kriminalci su o zasadu brinuli kao pravi iskusni ratari.

- Na njivama smo pronalazili plastične kante i prskalice sa pesticidima za polivanje. Bile su tu i protivgradne mreže, nalik onoj od koje se prave džakovi za papriku, pa marihuani ni grad ništa nije mogao! Kraj zasada bio je iskopan bazen dubok oko metar, a u njemu postavljen najlon. Tu se nakupljala voda za zalivanje. Listovi biljke, oni pri tlu, čupani su i bacani na zemlju, da ostane duže vlažna. Oko njiva bilo je čvrsto isprepletano pruće, da ne bi prošle divlje svinje i da se zasad zaštiti od pogleda radoznalaca i lovaca, priča Stanišić.

Uhvaćeni tokom berbe

Policija je, do sada, izvršila zaplene na više lokacija u blizini Velike Morave

Samo na ovoj njivi, policija je ''obrala" oko 150 kilograma konoplje. Tamo su zatečeni i uhvaćeni i ''zemljoradnici", njih trojica, dok su od stabla odvajali lišće.

U ataru sela Brzan, kod Batočine, kragujevačka policija pronašla je sredinom ovog meseca 278 kilograma indijske konoplje, koja je bila zasađena u neposrednoj blizini Velike Morave, na više lokacija. Još uvek se traga za „zemljoradnicima" koji su, opet na tuđoj njivi, sadili konoplju.

Prošle godine, opet u Brzanu, policija je pronašla 110 kilograma indijske konoplje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online