Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.10.2010.
05:49 >> 21:42h
blic.rs A

“Beko i advokat prete mom detetu“

- Prvo su mi posredno nuđeni pokloni. Kupovina apartmana na Kipru, na primer, po superpovoljnim uslovima. Ali, kako nisam odustala od istraga, advokat Milana Beka, u njegovom prisustvu, poručio mi je još 2008. godine: “Čuvaj dete”, kaže Dijana Marković-Bajalović, predsednica Komisije za zaštitu konkurencije.

Optužbe zbog kojih bi neko morao da ide u zatvor: Dijana Marković-Bajalović
 

- I to što u petak na skupštinskom Odboru za trgovinu ni jedan od tri člana, ni ja kao predsednica Komisije za zaštitu konkurencije nismo predloženi kandidati, iako smo konkurisali za novi sastav komisije, direktan je uticaj pojedinih lobija na političke stranke. Pre svega, mislim na Milana Beka. Ovog puta zbog “Večernjih novosti” - svedoči za “Blic” Dijana Marković-Bajalović.

Ona tvrdi da je odluka o njenoj smeni, samo formalizovana na hitnoj sednici Odbora za trgovinu održanoj u petak i u roku od svega jedan sat, samo dan nakon osnivanja novog saziva odbora, a da je doneta mnogo pre u Bekovoj kuhinji.


Konstantni pritisci

Napominje, takođe, da je povodom istrage o “Večernjim novostima”, koju vodi komisija, pod pritiscima od početka ove godine. Na pitanje kakve vrste su ti pritisci kaže:


- Od toga da mi se preti time da sam javna ličnost i da vodim računa šta radim i kako radim, do toga da se preko nekih ljudi koji su mi bliski već 20 godina, nude pokloni. Ili evo primera. Prvog jula trebalo je da bude održana skupština akcionara “Večernjih novosti”. Neposredno pre tog datuma na mene je vršen pritisak da komisija izda mišljenje da je kupovina odborena.

Ne može biti koincidencija da je već 26. juna u „Građanskom listu“ objavljen članak gde se najavljuje izbor Vesne Janković za predsednicu komisije. Preko medija mi je indirektno poručeno da ukoliko nastavim, neću biti reizabrana - priča Bajalovićeva.

Ona napominje da joj je Beko pretio i ranije i da je sve počelo na proleće 2008. godine. Šta se tada dogodilo?


- Došao je pre podne u moju kancelariju na sastanak koji je zakazao preko advokata Milenka Ristivojevića. Došli su zajedno. Između ostalog, Ristivojević mi je rekao:”Čuvaj svoje dete”. Na kraju tog razgovora, Beko mi je rekao da kada je on bio na vlasti da je uvek nastojao da gleda kako će da ostvari korist za sebe.

Razgovor je završen rečima: ”Sada smo vas ostavili na miru, a na jesen ćemo pucati na vas iz torpeda”. Otišli su mislivši da su završili posao. Ali, nisam odustala - svedoči Bajalovićeva.

Milosavljević bez komentara

 

Dijana Marković - Bajalović, koju skupštinski odbor nije kandidovao na tu funkciju u još jednom mandatu, razgovarala je danas sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, potvrđeno je u Vladi Srbije.


Detalji tog razgovora nisu saopšteni, ali je Bajalovićeva u izjavi za RTS istakla da je "upozorila premijera da su za nove članove predloženi nestručni ljudi, a da joj je on ukazao da nije lično upoznat o samim detaljima predlaganja kandidata".


Ona je istakla da joj je premijer Cvetković odgovorio da je "procedura morala da ide hitnim postupkom, jer je jedan od uslova da se otpočne sa pregovorima sa EU da Komisija bude izabrana".
Marković - Bajalović je navela da joj je predsednik Vlade rekao i da to ne znači da je dosadašnja Komisija radila loše.

 

Nisam učestvovao u predlaganju kandidata za Komisiju: Slobodan Milosavljević


Poslanici Skupštine Srbije su na početku današnje sednice u dnevni red uvrstili i predlog kandidata za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije.


Skupštinski Odbor za trgovinu i turizam, u svojstvu ovlašćenog predlagača, utvrdio je listu na kojoj je jedini kandidat za predsednika na period od pet godina sudija Okružnog suda u Beogradu Vesna Janković.


Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević nije danas, posle sednice Odbora za trgovinu i turizam, nije želeo da komentariše dosadašnje učinke Komisije za zaštitu konkurencije, ali je istakao da nije učestvovao u predlaganju kandidata za njenog predsednika.


Ministar je naveo da se ni on, ni ministarstvo na čijem je čelu, nisu mešali u rad te Komisije, izuzev što je predložilo Zakon o zaštiti konkurencije, koji je stupio na snagu 1. novembra 2009. godine.

Neizabrani sudija novi predsednik

 

Vesna Janković, kandidat za novu predsednicu komisije, bivši je sudija okružnog suda. Nije na listi reizabranih sudija. Ona je i jedan od potpisnika studije Pravnog fakulteta da “Delta Maksi” nije monopolista. Tu studiju naručio je “Delta Maksi”. Treba li još trošiti reči?

Ovaj susret odigrao se, kako kaže, nakon što je komisija donela rešenje u slučaju “Salforda” o zluopotrebi dominantog položaja zaključivanjem neravnopravnih uslova ugovora sa proizvođačima mleka.

Bajalovićeva ističe da je tada, ignorišući rešenje komisije, ministar trgovine Slobodan Milosavljević, do kog juče nismo uspeli da dođemo, izašao s izjavom da on procenjuje da nema monopolista u Srbiji.

Bajalovićeva je ubeđena da je problem i sada u Milosavljevićevom ministarstvu i da čitava opstrukcija rada komisije odatle dolazi.


Komisija sada, kako tvrdi ona, nema direktna saznanja, ali ima indicija da je Beko vlasnik većinskog paketa akcija “Večernjih novosti” i da ima direktan dogovor o prodaji tog paketa sa “Vacom”, što je, kako ocenjuje, suprotno Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava. Komisija je utvrdila da postoje tri firme koje se vode kao vlasnici “Večernjih novosti” i sumnja da je Beko vlasnik svih tih firmi.

Zato je komisija nedavno uputila zahtev “Vacu” da dostavi ugovor na osnovu kojeg su se oni u Austriji upisali kao vlasnik jedne od tih firmi kod registarskog suda. Tvrdi da to nisu mogli da urade, a da nije postojao ugovor između “Vaca” i vlasnika jedne od tih firmi.


- Iako smo tražili da nam dostave taj ugovor, još ga nismo dobili, a on bi verovatno otkrio ko stoji iza čitave te transakcije između “Vaca” i “Novosti”. A, izgleda, Beko stoji iza svake veće transakcije u Srbiji i nastoji da se ta istraga okonča - kaže Bajalovićeva.

Beko najavio tužbu za klevetu

 

Nisam pretio i nemam veze sa smenom: Milan Beko

Biznismen Milan Beko smatra da je Dijana Marković Bajalović iznela "niz neistina i optužbi" na njegov račun i najavljuje da će "protiv te osobe" nadležnom sudu neizostavno podneti tužbu za klevetu.


"Nikada u mom prisustvu gospođi Bajalović nije prećeno, a najmanje je tačno da su takve pretnje bile upućene njenoj deci, što smatram najgnusnijim delom ovog klevetničkog javnog nastupa", napominje Beko u otvorenom pismu.


Potpuno je neverovatno da odgovorna osoba ne prijavi lične pretnje i pretnje svom detetu, naravno pod uslovom da su utemeljene, ukazuje Beko.


On negira i tvrdnje Dijane Marković Bajalović da je na bilo koji način povezan sa njenom smenom.


Beko ne bi mogao da kaže baš ništa u korist njenog "profesionalizma i stručnosti", jer smatra da je "jedino demonstrirala karijerizam i doprinela kontraverznom odnosu vodećih srpskih kompanija, srpske javnosti i Vlade".


Prema oceni Beka, "pravu stručnu ocenu njenog rada ipak je dao sam Vrhovni sud, gde je Bajalović izgubila sve sporove protiv kompanija koje u svom intervjuu spominje, a kojima je donosila rešenja o zloupotrebi dominantnog položaja".


Na kraju, autoritetom da smenjujem i postavljam članove srpskih institucija stvarno ne raspolažem, naglasio je Beko.


Članove skupštinskog odbora koji su predložili novi sastav Komisije ne poznajem, dodaje Beko, niti sam sa njima na bilo koji način u direktnoj ili indirektnoj komunikaciji.


Kandidate koji su predloženi za sastav nove Komisije za zaštitu konkurencije takođe ne poznajem i na postupak njihovog izbora nisam bio u prilici da utičem na bilo koji način, zaključio je Beko.


Zahtev Evropske Unije

Aleksandar Čotrić, član Odbora za trgovinu, kaže da je tek u četvrtak izabran za člana odbora i da je na sednici održanoj u petak razgovarano sa svim kandidatima, ukupno pola sata, da je sve bilo po zakonu i da su izabrani najstručniji ljudi. Iako tvrdi da ni sam odbor nije održavao sednice sve do četvrtka, objašnjava da Bajalovićeva nije ušla na listu kandidata jer je procenjeno da je komisija trebalo da bude aktivnija i da Evropska unija zahteva da se taj proces ubrza. Zato je, kako objašnjava, procenjeno da su potrebne promene u toj komisiji.


- Ona je imala svega tri člana i retko se sastajala - kaže Čotrić.


On potvrđuje da je upravo odbor zakonski dužan da imenuje kandidate, a da je tu komisiju sastavio bez dodatnih članova gotovo godinu dana.


- Ima krivice i u Skupštini jer je konkurs raspisan novembra prošle godine. Odbor nije bio efikasan i opozicija je opstruisala njegov rad. Ako je neko kriv, dakle, kriva je opozicija, eto iz tih razloga bila je i komisija hendikepirana,a veći učinak je izostao - kaže Čotrić.


Šta je razlog smene Bajalovićeve? Dejan Nikolić, predsednik Odbora za trgovinu, kaže da to nije smena Bajalovićeve, već prosto zakon traži koncipiranje nove komisije. Ipak, kaže da je Bajalovićeva pet godina radila taj posao, da sudovi nisu uvažili nijedno njeno rešenje, te da je zakonom sada predviđeno da komisija izriče rešenja u prvom stepenu, te da je bitno da predsednica ima bogatu pravosudnu prasku, a Bajlovićeva je, za razliku od Jankovićeve, nema. S tim da li je to uslov konkursa, Nikolić nije upoznat, kao što ne zna ni zašto Jankovićeva nije reizabrana za sudiju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online