Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.09.2010.
16:09
Politika rs A

Osuđenicima elektronske narukvice od ponedeljka

Elektronske narukvice, kojima će se kontrolisati kretanje osuđenih na kaznu kućnog zatvora, počeće da se primenjuju od narednog ponedeljka, saznaje list "Politika” u Ministarstvu pravde. Tako će početi da se izvršava kazna kućnog zatvora, koja je predviđena izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku, a koja je usvojena u septembru prošle godine.

Cena jedne elektronske jedinice je oko 5.000 evra
 

"Elektronsko praćenje će u velikoj meri smanjiti broj osuđenika u zatvorima, a samim tim biće rasterećeni i zatvorski kapaciteti. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde obavestila je sve sudove u Srbiji da su "narukvice” neophodne za kontrolu izvršenja kazne kućnog zatvora obezbeđene i da oni mogu da izriču ovu kaznu.

Stepinac u kućnom pritvoru
U nekadašnjoj Titovoj Jugoslaviji, prvih godina posle Drugog svetskog rata, najpoznatija ličnost koja je kaznu izdržavala u kućnom pritvoru bio je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

 

U oktobru 1946. godine, Vrhovni sud NR Hrvatske osudio je Stepinca po optužbama za pokrštavanje desetina hiljada Srba u vreme NDH, saradnju sa ustaškim režimom Ante Pavelića i protivnarodno delovanje posle rata, na 16 godina zatvora s prisilnim radom.

 

Posle pet godina provedenih u zatvoru Lepoglava, Stepincu je krajem 1951. godine, zbog lošeg zdravstvenog stanja, kazna preinačena na kućni pritvor u rodnom Krašiću na Žumberku.

Elektronski nadzor primenjivaće se na one kojima je izrečena kazna do jedne godine zatvora. Listu osuđenika za prvu, eksperimentalnu grupu, predložiće Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, ali će odluku za svaki konkretan predlog doneti sud. Ovakav režim izdržavanja kazne posebno je značajan za mlađe punoletne osobe s obzirom na to da se pokazalo da „klasičan” zatvor za ovu populaciju predstavlja "odskočnu dasku” za teže oblike kriminala. Ovim će se omogućiti sprečavanje loših uticaja zatvorske sredine na prvi put osuđene osobe čime se direktno smanjuje broj povratnika", kaže za list "Politika” ministarka pravde Snežana Malović.


Iako ih žargonski nazivaju "narukvicama”, elektronske jedinice će se nositi na nozi. Zakopčavaće se oko gležnja, a preko GPS sistema biće u vezi sa centralnom službom za praćenje. Komforna je i vodootporna.


Kako nam je rečeno u Upravi za izvršenje sankcija, služba za praćenje kretanje osuđenog registruje sa preciznošću od nekoliko metara. Biće nebitno gde se nalazi centralni sistem budući da se komunikacija odvija preko satelita.

Na ekranu službe, u svakom trenutku može da se vidi praćenje svih osuđenika, a ukoliko neko od njih probije zonu koju mu je sud propisao, uređaj to registruje. Zona ili putanja kojom osuđena osoba može da se kreće određuje sud.


Osim u slučaju kućnog pritvora, elektronski nadzor moći će da se primenjuje i u slučajevima kada sud izrekne meru bezbednosti. Na primer, osuđenom zbog nasilja u porodici sud može posle izdržane kazne da zabrani pristup u određene delove grada.
Cena jedne elektronske jedinice je oko 5.000 evra.

Iako, kako navode u Ministarstvu pravde, na prvi pogled izgleda da je reč o velikom novcu, činjenica je da je to manje od onoga koliko košta zatvorenik, a što iznosi i do 7.000 evra godišnje u zavisnosti od ustanove i kategorije uhapšene osobe. Jedinica se, naime, koristi dugo i za više osuđenika uzastopno. Praktično, ona posle godinu dana, sama sebe isplati.


Kako bi se elektronski nadzor sprovodio u skladu sa zakonom, formirana je tehnička služba čiji je isključivi zadatak da prati i registruje da li se osuđenik ili pritvorenik pridržava odredaba koje mu je sud naložio.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online