Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.09.2010.
18:16
Press A

Holanđanin oteo decu i doveo u Srbiju

Holanđanin Gojcen Dahan (50) uhapšen je na osnovu crvene Interpolove poternice zbog toga što je odbio da uputi svog devetogodišnjeg sina u holandsku specijalnu ustanovu za decu sa autizmom i nastanio se u Srbiji.

Porodica Gojcen Dahana na Staroj planini

Porodica Dahan našla se u srpskim medijima ovog leta kada smo o njima pisali zbog nesvakidašnje odluke da napuste zapadnjački način života i nastane se na Staroj planini. Tada, a to kažu i sada, tvrdili su da su se na to rešili jer Srbija pruža bolji sistem obrazovanja od zemalja Evropske unije.

Međutim, vlasti Holandije Gojcena sumnjiče za otmicu dece iako njegova nevenčana supruga Anita Milder (33) to demantuje i tvrdi da su zemlju napustili nezadovoljni obrazovnim sistemom, želeći da obezbede bolje školovanje svojoj deci. 

Ona ističe da tvrdnja holandskih vlasti da je njihov sin Ezgo autističan nije tačna i da se dečak fantastično uklopio u novu sredinu. Ezgo i njegov brat Ajko (8), kaže, krenuli su u školu "Sveti Sava", dok je ćerka Adaja (2) još mala da bi sela u školsku klupu.

Anita u potresnoj ispovesti kaže da Gojcena terete da je kidnapovao svoje sinove Ezgoa (9) i Ajkoa (8), koji su stasali za školu, što je potpuno apsurdno. Ona kaže da su se sa decom u Pirot doselili u junu i kupili imanje i kuću u vikend naselju "4. kilometar" kako bi deca ovde išla u školu. 

"Deca ne poznaju jezik, već se sa nastavnicima sporazumevaju na engleskom. U Holandiji su mi rekli da je Ezgo autistično dete, što je apsolutno netačno. Naprotiv, veoma je inteligentan i dobro se uklopio u novu sredinu. Zbog toga smo i rešili da dođemo ovde. Policija je Gojcena uhapsila pre tri nedelje na granici kada je iz Bugarske ulazio u Srbiju. Ne znam kako su zaključili da je Gojcen kidnapovao mene i decu. Da je tako, nikada ne bismo pričali za medije, krili bismo se i ne bismo decu upisivali u školu. Nadam se da će u Holandiji problem biti razrešen na sudu, jer ćemo se žaliti sve dok pravda ne bude zadovoljena", kaže Anita za "Press".

Iako je Gojcen tri nedelje u pritvoru, Anita kaže da će se venčati u zatvoru, u prisustvu advokata i svedoka.

Gojcen Dahan optužen da je kidnapovao svoju decu

"Venčaćemo se u zatvoru kako bismo dokazali da prava i istinska ljubav pobeđuje sve. Gojcen mi strahovito nedostaje, deca stalno plaču zato što ga nema. Otkako je u pritvoru, decu sam morala da dam dadilji na čuvanje jer po ceo dan jurim i sređujem papire i borim se kako bismo dokazali nevinost. U sredu ćemo se venčati, pa ćemo organizovati i crkveno venčanje. Preći ćemo u pravoslavlje jer nam se vaša vera veoma sviđa. Ljudi su ovde predivni. Kada se sve završi, živećemo ovde, imati svoj biznis i decu obrazovati u duhu pravoslavlja", reka je Anita.

Kako  piše "Press" pozivajući se na advokatske krugove koji su upućeni u slučaj, izručenje Holandiji je neminovno. Gojcen je na poternici Interpola zbog sumnje da je kidnapovao decu, a na osnovu zahteva holandskog specijalnog suda za maloletnike.

"Izručenje će se obaviti čim se kompletira dokumentacija, najkasnije za tri nedelje. Holandska Dečja zaštita htela je da dete, za koje su utvrdili da je autistično, pošalje u specijalnu ustanovu. Roditelji su to odbili i došli su u Srbiju. Najpametnije bi im bilo da odu u Holandiju i na sudu reše problem. Naša zemlja ima obavezu da izruči osobe koje se traže po međunarodnim poternicama", rekao je za "Press" pirotski advokat. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online