Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.09.2010.
14:19 >> 17:29h
Tanjug A

Šarićev advokat: Prate me i prisluškuju

Sudsko veće Specijalnog suda, pred kojim bi danas trebalo da počne glavni pretres protiv Darka Šarića i grupe osoba optuženih za šverc više od dve tone kokaina, dalo je pauzu kako bi odlučilo o predlozima odbrane za odlaganje suđenja, koje su iznosili tokom dva sata.

Zdenko Tomanović: Šarić unapred proglašen krivim

Branilac Darka Šarića, advokat Zdenko Tomanović rekao je sudskom veću da ne postoje uslovi za pravično suđenje njegovom klijentu u Srbiji, da mu je ugroženo pravo na odbranu, kao i da je njegov klijent unapred proglašen krivim.

"Ne postoje uslovi za pravično suđenje Darku Šariću u Srbiji. Izložen sam praćenju, prisluškivanju i opservaciji bezbedonosnih službi, posebno kada putujem u Crnu Goru, samo zato što sam njegov advokat", rekao je Tomanović. On je istakao da na taj način ne može da brani i profesionalno obavlja svoju dužnost.

Tomanović je dodao da je nemoguće braniti Šarića "ne zbog količine dokaza koje ima Tužilaštvo, već zbog onih koji su preuzeli ulogu sudija u ovom procesu". On je predložio sudskom veću da apeluje na Tužilaštvo i Ministarstvo pravde, za koje tvrdi da, "krše pretpostavku nevinosti njegovog klijenta brojnim izjavama koje daju u medijima i unapred Šarića oglašavaju krivim, kvalifikuju ga kao narko dilera, mafijaša...".

Tomanović tvrdi da su "brojni dokazi u postupku pribavljani na nezakonit način" i ističe da su pripadnici ove grupe 15 meseci prisluškivani bez naredbe Vrhovnog suda, koja je obavezna.

On je zatražio da se ovom postupku spoji postupak za pranje novca u kome je optužnica podignuta početkom avgusta. Tomanović je zapitao kako može "prljav novac od droge da se pere, ako je droga zaplenjenja, odnosno nije ni prodata".

Njegovim predlozima pridružili su se i ostali advokati optuženih, koji su se pored toga žalili i na nemogućnost uvida u dokaze Tužilaštva .

Policajci u Šarićevoj garderobi i kolima

Imovina oduzeta Šariću završila na aukciji

Advokat Borivoje Borović, koji brani Draška Vukovića izrazio je zabrinutost za pravičnost suđenja, kao i za tok procesa oduzimanja imovine pripadnicima ove grupe kojima suđenje tek počinje. Borović je naveo da, "policajci nose odeću njihovih klijenata i voze njihove automobile, kao da im je već unapred presuđeno".

Šarićevoj grupi sudi se za krijumčarenje preko dve tone kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu. Darko Šarić i još petorica osumnjičenih su u bekstvu, pa će im se suditi u odsustvu, dok su dvojica optuženih dobila status svedoka saradnika u ovom procesu pa će svojim iskazima potkrepiti navode optužnice, tako da se na optuženičkoj klupi danas nalazi 12 osoba.

Optužnicom tužioca za organizovani kriminal koja je 11. aprila ove godine podignuta protiv 20 osoba, kao organizatori grupe pored Šarića označeni su Goran Soković iz Pljevalja i Željko Vujanović iz Kragujevca. Dok za Šarićem traga Interpol policija, a Soković na slobodi u Pljevljima čeka potpisivanje sporazuma između Srbije i Crne Gore o međusobnom izručenju državaljana, Vujanović je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Svedoci saradnici na suđenju biće Nebojša Joksović i Radan Adamović, kojima je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal ukinut pritvor i dodeljena policijska zaštita.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online