Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 16.09.2010.
17:08
Tanjug A

Optuženi: Nataša Kandić nudila mito

Optuženi Zoran Stojanović (50) izjavio je danas na suđenju u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da mu je zaštićena svedokinja ispričala kako joj je direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić nudila 200 evra i kuću da bi svedočila protiv njega.

Nataša Kandić podmićivala potencijalne svedoke?
 

Stojanović je, zbog toga odbio da u predmetu "Zvornik 5" odgovara na pitanja Kandićeve koja je u ovom procesu i punomoćnik oštećenih.


Stojanović je jedan od petorice optuženih koji se terete da su kao pripadnici paravojne grupe pod komandom prvooptuženog Sime Bogdanovića (61) zvanog Četnik, u julu 1992. u selu Skočić u istočnoj Bosni i Hercegovini, zarobili i mučili 27 civila Roma među kojima su bili i žene i deca, a zatim ih odvezli do sela Hamzići i streljali.


Iz grupe zarobljenih jedino je preživeo tada dečak Zija Ribić (26), koga danas zastupa Nataša Kandić.


Prema optužnici, okrivljeni su iz grupe zarobljenih izdvojili zaštićene svedokinje "Alfa", "Beta" i "Gama", koje su potom nezakonito držali po kućama, silovali i maltretirali.


Stojanović je negirao je da je učestvovao u zločinima u selu Skočić, precizirajući da je u selo stigao kada su civili bili već na kamionu i da nije video da ih je iko pre toga tukao i psihički mučio.


"Otišli smo u selo Skočić da proverimo ima li muslimanskih vojnika, zatekli smo civile koji su kako sam mislio, preko Malešića, bili prebačeni do Petkovića na razmenu", rekao je on.

Stojanović je kazao da je ostao u Malešićima, kada je neko naredio "trima ženskama" da siđu sa kamiona i ostanu u tom mestu.


Zaštićene svedokinje su bile raspoređene po kućama u Malešiću, spremale su ručak, čistile, prale odeću, rekao je Stojanović.


"One su imale i pristup municiji, ostajale su same, mogle su da napuste jedinicu" dodao je on.

Stojanović je ispričao da mu se zaštićena svedokinja "Gama" požalila da ju je pripadnik jedinice opod nazivom "Grujić" konstantno silovao i maltretirao, posle čega ju je okrivljeni odveo u kuću u kojoj je živeo u Malešiću i "zaštitio".


"'Gama' mi se poverila da su i druge dve zaštićene svedokinje silovali 'Bogan' i

'Lazić', takođe pripadnici jedinice", dodao je Stojanović.

"Pošto sam je doveo u kuću," nastavio je Stojanović, "imali smo odnos kao muž i žena," rekao je on i dodao da su zajedno napustili BiH u novembru 1992.


"Ona je živela sa mnom 15 godina, zaposlio sam je u Loznici, mogla je da ode kad hoće" rekao je Stojanović i dodao da je zaštićena svedokinja "Gama" jednom prilikom bila kod brata dva i po meseca.


"Što se tad vratila" upitao je on.


"Kada se vratila rekla mi je da joj je jedna žena u Tuzli nudila dvesta maraka i kuću kako bi svedočila protiv mene," zaključio je Stojanović.


Na današnjem suđenju, ukinut je pritvor drugookrivljenom Damiru Bogdanoviću (38), sinu Sime Bogdanovića. Sledeće suđenje ovoj grupi kada će biti saslušani i svedoci tužilaštva zakazano je za 20. oktobar.

Četvrtak 16.09.2010. 17:54
Не знам шта је овде чудно и ново, она је шиптарски плаћеник и крај приче...
Četvrtak 16.09.2010. 21:07
srbija je zemlja čuda samo u njoj možeš živjeti i raditi protiv nj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online