Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.09.2010.
14:00
Đ. Barović - Vesti A

Amerikanci su znali za nagodbu

Republičko Tužilaštvo i odbrana košarkaša Miladina Kovačevića postigli su dogovor da bude osuđen na dve godine i tri meseca zbog prebijanja nekadašnjeg kolege s univerziteta u SAD Brajana Štajnhauera 4. maja 2008. godine. Ovaj, prvi dogovor te vrste u istoriji srpskog pravosuđa, trebalo bi krajem ovog meseca da potvrdi i Prvi osnovni sud u Beogradu, a Kovačevićev advokat Borivoje Borović, koji je vodio te pregovore, u intervjuu za "Vesti" kaže da se ne plaši da bi sud odlučio drugačije zbog negativnih reakcija koje su stigle iz Amerike na visinu kazne.

- Spokojno čekamo 27. septembar i ubeđen sam da će sud samo potvrditi ovaj dogovor - tvrdi Borović.

Borivoje Borović i Miladin Kovačević

Prve reakcije iz SAD nisu povoljne. Pobunili su se i punomoćnik Štajnhauera, ali i jedan od senatora u američkom Kongresu?
- Nema sumnje da je ovaj slučaj poprimio ovoliku političku pozadinu upravo zato što su iza Štajnhauera stajali izvesni ljudi iz američkog Kongresa, ali sada nemam bojazni jer je sve urađeno po zakonu.


Plašite li se da bi politika ipak mogla da umeša svoje prste?
- Ne vidim zbog čega bi se tako nešto dogodilo? Pa Štajnhauerovi punomoćnici su znali kakav je dogovor postignut.


Znali su?
- Naravno da su znali zato što je naše tužilaštvo pre bilo kakvog parafa na dogovor, prethodno konsultovalo njegove advokate i oni su se složili sa pogodbom. Uostalom, ako je tačno da je Srbija platila oko milion dolara, ne samo za oporavak ovog mladića, već i da se slučaj procesuira u našoj zemlji, ne vidim u čemu je problem.


Problem je što oni smatraju da je kazna preblaga.
- U Americi je zaista za ovo krivično delo predviđena maksimalna zatvorska kazna od 25 godina, ali po našem zakonodavstvu najviše se može dobiti osam godina zatvora. Ne želim da kalkulišem šta bi bilo da smo ušli u sudski proces, ali sam duboko ubeđen da je ovo najbolje rešenje za sve.
 

Fakultet u zatvoru

 

Kako je Kovačević prihvatio dogovor?
- Prihvatio je dobro. Čim je priznao krivicu, svestan je i posledica koje su to proizvele. Planira da u zatvoru vredno uči i završi fakultet.

Šta Kovačević ovim dobija?
- Njemu je prevashodna želja bila da skine veoma veliki politički teret sa ove države i naroda. Jasno, jako mu je bitno i da se što pre vrati normalnom životu, jer za ove tri godine on je samo na papiru bio slobodan, a zapravo je proživljavao pravi medijski linč i bio prinuđen na dobrovoljni kućni pritvor.


Da li ste Vi zadovoljni postignutim dogovorom?

- Pregovori koje sam vodio sa predstavnicima Tužilaštva su bili jako tvrdi. Ne želim da ulazim u detalje, ali postignuti dogovor je dobar za obe strane.


Jel to znači da bi Kovačević mogao da bude osuđen, ali uslovno?

- Ta mogućnost jednostavno ne postoji, jer je sporazumom sa Tužilaštvom jasno određeno da u zatvoru mora da provede dve godine i tri meseca. Pošto je u pritvoru već proveo oko tri meseca, znači ostaje mu još dve godine.


Istovremeno, Tužilaštvo je odustalo od druge dve stavke iz optužnice. Priča se da je to urađeno jer se Kovačević obavezao da će svedočiti protiv službenika ambasade Srbije u SAD?
- To apsolutno nije tačno i to su zaista krajnje zlonamerna podmetanja. Nikakvog dogovora te vrste nije bilo.

"Uništavanje priznanja"

 

Šta ako Sud ne prihvati ovu nagodbu?
- Zakon je tu više nego jasan i u slučaju da do toga dođe, u šta čisto sumnjam, onda će se aktivirati obaveza da sav materijal koji čini postignuti dogovor bude uništen. U prevodu, to znači da se na eventualnom suđenju neće razmatrati činjenica da je Kovačević priznao krivicu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online