Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.09.2010.
04:43
Alo A

PIO fond kupovao piratske programe

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je u poslednje tri godine nabavio računarsku opremu vrednu oko dva miliona evra, koja, po svemu sudeći, nije licencirana, piše ''Alo''.

PIO fondu preti kazna od tri miliona dinara

Korišćenje piratskih softvera ozbiljno ugrožava sigurnost podataka korisnika usluga PIO fonda, dok je zbog kršenja zakona zaprećena kazna i do tri miliona dinara, upozoravaju stručnjaci, dok nadležni u vladi priznaju da IT nabavke niko ne kontroliše!


Čelnici Fonda, međutim, planiraju da samo za nabavku licenci za ''Mikrosoftove“ softverske proizvode dodatno potroše još oko 1,5 miliona evra?! Naime, prema saznanju ''Alo!“, v.d. direktorka PIO fonda Dragana Kalinović je krajem aprila sa predstavnikom kompanije ''Mikrosoft Srbija“ isplanirala nabavku oko 4.500 licenciranih softvera.

Ta je nabavka, prema nama dostupnim dokumentima, trebalo da bude sprovedena u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva, pri čemu bi pozivi za učešće bili poslati na četiri adrese autorizovanih partnera „Mikrosofta“, odnosno kompanijama „Informatika AD“, „E-Smart Systems“, SAGA i „Spinnaker“.


U Fondu PIO, ''Alo''-u je potvrđeno da tek planiraju nabavku licenci, kao i da IT oprema i softveri na kojima Fond sada radi nisu u potpunosti legalni.

Odgovornost na samim institucijama: Jasna Matić

- Što se tiče licenci, Fond PIO deli sudbinu ostalih državnih organa, što znači da postoji delimična pokrivenost, a kroz godišnje finansijske planove planiraju se postepene nabavke licenci. Nabavka koja je u pripremi za ''Mikrosoftove“ licence je u okviru aplikativnog dela sistema i za ovu godinu je predviđena u iznosu od 45 miliona dinara, kažu u Fondu i tvrde da će za nabavku licenci biti raspisan javni poziv.

Iz te institucije poručuju i da Fondu tek predstoji ili je već u postupku nabavka hardverske opreme, softverskih licenci, mrežne opreme, konsultantskih usluga i softverskih rešenja, što će biti finansirano iz kredita Svetske banke, preko projekta PARIP. Da sve bude gore, u Ministarstvu za telekomunikacije kažu da ne postoji jedinstvena evidencija o tome koliko je sredstava potrošeno na informacione tehnologije u državnoj upravi, kao i da niko ne kontroliše da li je nabavljena oprema licencirana.


- Odgovornost je na samim institucijama koje nabavljaju tu opremu i niko drugi ne kontroliše ko pravi te softvere i da li su licencirani - izjavila je za ''Alo!“ ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online