Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.08.2010.
07:15
E. V. A

Švedska: Komično suđenje Srbima za pljačku trezora

Srbin star 39 godina optužen da je organizovao spektakularno razbojništvo u kojem je helikopterom odneto 4,2 miliona evra iz trezora u Stokholmu na suđenju je negirao da ga je policija snimila dok je telefonom govorio o pilotu iz Srbije koji je uzeo kaparu od 20.000 evra, a onda odbio da pođe u pljačku i vrati novac. On tvrdi da je to zapravo razgovor koji je vodio o kranisti na građevini i da ga je nazivao pilotom zato što je bio tako odeven da je ličio na Toma Kruza iz filma "Top gan". Tužilaštvo tvrdi da je te razgovore optuženi kolovođa grupe vodio sa svojim prijateljem koji se iz Švedske odselio u Srbiju.

Odneli 4,2 miliona evra: Razbojnici na delu

Kao što smo pisali, veruje se da je on u Srbiji regrutovao pilota za pljačku, ali da je avijatičar uzeo kaparu od 20.000 evra i otkazao posao. Zato je kasnije zavrbovan drugi pilot, Šveđanin koji takođe tvrdi da je nevin.

Tako je prošle nedelje publiku uveselilo preslušavanje razgovora optuženog 39-godišnjaka u kome pominje majku pilotu koji je uzeo kaparu i zbrisao. On, međutim, kaže da su se razgovori odnosili na kranistu i da to nije ranije pominjao zato što je reč o ilegalnom objektu, pa je hteo da zaštiti investitore.


- Nazivao sam kranistu pilotom zato što je on nosio pilotsku jaknu i pilotske naočare, pa je ličio na Toma Kruza iz filma "Top gan" - objasnio je 39-godišnjak, koji je za sve detalje snimljenih razgovora rekao da ih je tužilac pogrešno razumeo.


Tužilac Frithiof tada ga je upitao zašto je u svom kompjuteru posedovao fotografije istog tipa helikoptera kakav je korišćen u pljački trezora.

Helikopter razbojnika


- Hteo sam da postanem pilot helikoptera i da radim kao avio-taksista u Crnoj Gori - odgovorio je optuženi.
 

Pilot crn i nosat


Pojavio se i novi svedok. To je 17-godišnja devojka koja tvrdi da je videla pilota helikoptera dok je leteo pored njene kuće i da to sigurno nije čovek sa optuženičke klupe.


- Imao je crnu kratku kosu, veliki nos, bio je krupan, tamne boje kože, mišićav, sa crnim očima - tvdila je devojka na veliko zadovoljstvo Leifa Siberskog, advokata optuženog pilota skandinavskog izgleda.

Njegov sadrug na optuženičkoj klupi, mladi Srbin od 23 godine, takođe je odbacio navode optužnice.

On se tereti da je postavio lažnu bombu pored policijskih helikoptera i tako sprečio efikasnu poteru. Pored hangara su pronađene rukavice i upaljač sa njegovom DNK.


- Koristim mnogo rukavica i upaljača i nekoliko je nestalo. One su verovatno bilo moje ranije pre pljačke - objasnio je 23-godišnjak.


Kad je prikazan snimak kamere za nadzor na kome se vidi osoba kako beži, 23-godišnjak je rekao da to ne može da bude on pošto zbog stare povrede ne može da trči.

Onda je tužilac skrenuo pažnju da osoba na snimku šepa.
- Ne mogu da trčim ni šepajuće i ako želim da idem brzo, onda skačem - nije se dao 23-godišnjak koji je rekao da se ne seća šta je radio u vreme pljačke.
 

Robijaši, ali bogati


Pljačkaši su imali pristup velikoj količini novca, ali zbog nosivosti helikoptera nisu mogli da ponesu više od 39,1 milion kruna (oko 4,2 miliona evra).


Švedski stručnjaci smatraju da su male šanse da se novac pronađe.
- Niko ne zapisuje serijske brojeve na milionima novčanica koje stižu u ovakva skladišta. Novac će ih sačekati i kad izađu sa robije optuženi će biti bogati ljudi - kaže Jeri Sarnecki, profesor kriminalistike na univerzitetu u Stokholmu .

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online