Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.08.2010.
09:42 >> 17:23h
Press A

Nestala posle seksualnog zlostavljanja u staračkom domu

Porodica Mirjane Zime (63), koja je 11. avgusta nestala iz staračkog doma optužuje vlasnika doma "Horizonti" u selu Rakovica da je prikrivao seksualno zlostavljanje dementne starice.

Nestala Mirjana Zima

Mirjana Zima (63) nestala je prošle srede iz privatnog staračkog doma „Horizonti" u selu Rakovica u podnožju Avale i od tada joj se gubi svaki trag. Njena porodica, osim za njen nestanak, optužuje vlasnika doma Ljubišu Lazarevića i za prikrivanje seksualnog zlostavljanja, kojem je, kako tvrde, starica bila izložena.

Policija je izašla na teren tek pošto je starački dom posetio ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić, kojeg je "Press“ obavestio o dešavanjima u "Horizontima".

Mirjana Zima, koja boluje od progresivne demencije, smeštena je u dom pre dve godine. Do 1. avgusta dom je bio u naselju Kumodraž, a onda su stanari prebačeni u selo Rakovica. Mirjana je poslednji put viđena u sredu, 11. avgusta, u 20.15 časova.

"Zet i sestra su me u sredu, 20 minuta posle ponoći obavestili da je mama nestala. Odmah sam otišao u dom, gde mi je rečeno da je nestala oko 20.15. Radnici doma su to prikrivali do ponoći, jer su mislili da će oni da je pronađu“, priča Boban Zima, sin nestale bake.

U noći između srede i četvrtka počela je potraga za Mirjanom. Porodica je lepila plakate, obišla svaki delić podavalskog naselja, a zatim i ceo grad - bolnice, policijske stanice, Hitnu pomoć... Konačno, njen nestanak su prijavili gradskom SUP-u.

Samo jednom nestala do sada

 

Sin nestale Mirjane Zime navodi da se za tri godine, koliko boluje od demencije, njegova majka samo jednom izgubila.
"Bila je sa mojim pokojnim ocem. Stao je da nešto kupi i dok se okrenuo nje nije bilo. Međutim, našli smo je kod našeg starog stana. Da se to više ne bi dešavalo, porodica je donela odluku da je smesti u dom kako bi bila pod stalnim nadzorom. I evo šta se dogodilo" ogorčen je sin.

"Ne znamo da li je majka pobegla iz doma ili ju je neko oteo ili se desio neki nesrećan slučaj, pa i to prikrivaju kao što su prikrivali seksualno zlostavljanje“ kaže sin.

Tek kada je baka nestala, porodica je, kako tvrde, saznala i da ju je zlostavljao M. P., koji je takođe stanar doma.

"Moja majka, zbog demencije, posluša sve što joj kažu da uradi. Taj deka je stalno našoj Miri kupovao čokolade i bombone. Imali smo lepo mišljenje o njemu. Nikada nije odavao utisak da bi mogao nešto tako da uradi. Međutim, otkako je počela potraga za našom bakom, zaposleni su nam stalno govorili da pritegnemo njega, jer možda nešto zna. Nije nam bilo jasno zašto, dok nam u petak, 13. avgusta, jedna od radnica, koja nas je zamolila za diskreciju, nije otvorila oči. Rekla nam je da je M. P. seksualno uznemiravao Mirjanu i da je sve kulminiralo još u januaru ove godine kada su razvaljivali vrata njegove sobe i zatekli ih gole. Dodala je i da sve to piše u dnevniku rada koji zaposleni moraju da vode“, kaže sin nestale Mirjane.

Stranica iz dnevnika rada o Mirjani Zimi i prizoru u sobi M. P. 

Novinar "Pressa“ uverio se u ove navode. Jedna od zaposlenih sestara na pitanje sina da li su znali za zlostavljanje rekla je da "jesu, ali da nisu smeli da kažu porodici zbog vlasnika". Takođe, u jednom od dnevnika rada "Press“ je uslikao izveštaj iz jula, u kojem je dežurna radnica doslovno napisala da je "prilikom ulaska u sobu u kojoj su bili M. P. i baka Mira zatekla jeziv prizor".

Porodica je i o ovome obavestila policiju, ali im je juče, kako navode, „rečeno da ne rade vikendom i da ne idu u potragu osim ako se ne radi o nekom teškom krivičnom delu". Ipak, kada je o svemu što se događalo u "Horizontima" "Press“ obavestio ministra Rasima Ljajića, a ovaj odmah otišao u dom i pozvao policiju, dve patrole su ubrzo stigle u selo Rakovica.

"Obavljen je uviđaj. Policajci su uzeli izjave i očekuje se da sprovedu dalje operativne radnje u potrazi za nestalom ženom. Verovatno će biti pokrenut i krivični postupak, jer ovde ima ozbiljnih elemenata krivičnog dela“, rekao je Ljajić.

Tražili majku u Kumodražu, našli je u Rakovici

 

Dom "Horizonti" u podnožju Avale ima 40 stanara o kojima brine svega petoro zaposlenih. Na placu je i stovarište, tu je i otvoreni bazen, ali bez vode. Mirjanin sin kaže da ih o preseljenju iz Kumodraža niko nije obavestio, pa samim tim ni tražio saglasnost.


"Uslovima u domu u Đurđevdanskoj ulici u Kumodražu bili smo zadovoljni. I tamo i ovde plaćali smo 400 evra mesečno. A za preseljenje doma saznao sam kada sam 1. avgusta otišao u stari dom da je obiđem i zatekao majstore kako kreče. Jedva sam nekako našao ovaj u selu Rakovica, jer kućni brojevi ne idu redom. Zatekao sam otvoreno gradilište. Ljudi su spavali pored stepenica, kreveti nisu ni uneti, a stvari su im bile u džakovima. Vlasniku sam skrenuo pažnju na te uslove. Rekao mi je da nema zračenja od dalekovoda, da će se stovarište iseliti i bazen zatvoriti. Ništa od toga ni do danas nije urađeno. Odlučili smo da majku prebacimo u neki drugi dom, ali su nas onda obavestili da je nestala", kaže Boban Zima.

''Horizonti'' zatvoreni

 

Ministarstvo rada i socijalne politike zabranilo je rad privatnom staračkom domu "Horizonti", iz kojeg je nestala štićenica Mirjana Zima.

 

U saopštenju je navedeno da vlasnik doma nema dozvolu za rad i da nije ispunio druge zakonske uslove zbog čega mu je naloženo da u roku od sedam dana "isprazni objekat" u kome se nalaze 34 štićenika i da o tome obavesti Ministarstvo.

 

Ministarstvo je najavilo i da će protiv vlasnika doma za stare "Horizonti" podneti prekršajnu i krivičnu prijavu, kao i da će protiv zaposlenih koji su prekršili principe stručnog rada podneti prekršajne prijave.

 

Navodeći nedostatke u radu tog doma, Ministarstvo rada i socijalne politike je ukazalo da dosijei o korisnicima sadrže samo medicinsku dokumentaciju i da u njima nema izjave korisnika da su smešteni uz sopstveni pristanak, odnosno pristanak staratelja ako su ga imali, što je protivno zakonu.

 

"Imajući u vidu da je Zakonom predviđena obaveza da se licima koja nisu sposobna da izraze svoju volju postavlja privremeni staralac u postupku smeštaja radi zaštite njihovih interesa, inspekcija je konstatovala da u slučaju štićenice Mirjane Zime to nije urađeno", saopštilo je Ministarstvo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online