Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.08.2010.
11:11 >> 13:13h
Srna A

Revizija predmeta o smrti Dade Vujasinović

Više tužilaštvo u Beogradu počeće iduće nedelje reviziju predmeta u vezi sa smrću novinarke Radisave Dade Vujasinović, piše danas Blic nedelje.


Tužilaštvo će ispitati sve veštake koji su dali nalaz o smrti Vujasinovićeve, a biće saslušani i neki ljudi koji do sada nisu davali iskaz.


Radisava Dada Vujasinović, novinarka Duge, nađena je mrtva u aprilu 1994. u svom stanu u Novom Beogradu.


Okružni sud u Beogradu je 2006. naložio i drugo veštačenje u kojem je balističar Vladimir Kostić zaključio da je "smrt novinarke prouzrokovana delovanjem drugog lica" i da je to najverovatnije bilo ubistvo.


Ministarka pravde Snežana Malović je za Blic pozdravila "odlučnost Tužilaštva da konačno rasvetli ubistvo Dade Vujasinović" i da "onemogući počinioce da i dalje izmiču ruci pravde".


Ministarka je dodala da je "uverena da će srpski organi gonjenja takođe skinuti veo tajne sa ubistava Slavka Ćuruvije i Milana Pantića".

NUNS: Rasvetljavanje ovog ubistva je od ključnog značaja

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas zadovoljstvo povodom najave revizije predmeta ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović i izrazilo nadu da će nepristrasna istraga dovesti do "suđenja počiniocima i njihovim nalogodavcima, ali i onima koji su više od 16 godina krili istinu o ubistvu naše koleginice".


''Rasvetljavanje ovog ubistva je od ključnog značaja za status naše profesije, jer nikako ne smemo zaboraviti da je njime započet niz još nerasvetljenih političkih ubistava i napada na naše kolege'', izjavio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.


U saopštenju NUNS-a se ističe da je posebno značajna namera Tužilaštva da ispita sve veštake i do sada neslušavane svedoke, među kojima su i novinari.
"Podsećamo i da je rekonstrukcija ubistva urađena 1998. godine nedvosmisleno pokazala da se Dada Vujasinović nije sama ubila, ali i na činjenicu da je ta istina punih 12 godina sudski zabranjena", dodaje se u saopštenju.


''Suđenje krivcima za Dadino ubistvo i onima koji su ga krili plasiranjem teorije samoubistva, pomoći će Srbiji da se oslobodi veza sa režimom čiji se pipci i danas osećaju", navodi NUNS.


" U tom smislu je ohrabrujuće uverenje ministarke pravde Snežane Malović da će i ubistva Slavka Ćuruvije i Milana Pantića biti rasvetljena. Njenu izjavu da Srbija ne sme sebi dopustiti da novinari zbog javno izraženog kritičkog stava budu meta kriminalnih krugova shvatamo kao obećanje i podsećamo da je ubistvo Dade Vujasinović prvo pokazalo da je i država sama bila deo tog kriminalnog kruga", zaključio je Obradović.

 

16 godina od smrti


Osmog aprila ove godine navršilo se tačno 16 godina od smrti novinarke nedeljnika "Duga" Radislave Dade Vujasinović, koja je bila poznata po pisanju sa ratišta i o kriminalu u Srbiji.


Iako je prvom istragom bilo zaključeno da je izvršila samoubistvo, još nisu poznate okolnosti pod kojima je preminula.


Vujasinović je pronađena mrtva u porodičnom stanu u Beogradu 8. aprila 1994. godine. U to vreme, zvanična verzija o njenoj smrti glasila je da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online