Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.08.2010.
12:45
Srna A

Žena protiv silovatelja samo golim rukama

Zakon u Srbiji ne ostavlja mnogo mogućnosti ženama žrtvama seksualnog uznemiravanja, pa im tako na javnim mjestima u odbrani od nasilnika nije dozvoljena ni upotreba "suzavca", pa čak ni dezodoransa, jer mogu biti prekršajno osuđene, piše današnji "Press".

Prema važećem zakonu, sprej se tretira kao "gasno oružje koje izbacuje ili ispušta gas i druge supstance štetne po zdravlje" i ako bude upotrijebljen kazna je 10.000 dinara ili do 60 dana zatvora.

Neprijatnosti koje doživljavaju na javnim mjestima žene uglavnom ne prijavljuju jer misle da napasnik neće dobiti odgovarajuću kaznu ili neće biti pronađen.

Inspektorka u Odeljenju za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata Policijske uprave za grad Beograd Biljana Petrov kaže da dobacivanje vulgarnosti ili dodirivanje predstavlja prekršaj Zakona o javnom redu o miru za koji je određena kazna od 35.000 dinara ili do 30 dana zatvora.

"Na žalost, ženi je u tom slučaju zabranjeno bilo koje sredstvo kojim bi napadaču nanela trajnu povredu. Ako pozove policiju, na primer, iz autobusa, u veoma kratkom roku doći će patrola zadužena za taj deo grada ili policajac koji drži tu pešačku zonu. Napasnika će povesti na razgovor u policiju, sačiniće o tome službenu belešku i obavestiti tužioca koji će reći da li ima elemenata prekršaja", ističe Biljana Petrov.

Skoro svaka žena u tašni ima dezodorans i ako namerava da ga upotrebi u samoodbrani, odnosno da prsne napasniku u oči - prethodno bi morala dobro da pročita hemijski sastav dezodoransa.

Prema rečima inspektorke Petrov, moglo bi se reći da je i ovaj vid samoodbrane dozvoljen samo ako ne sadrži nijedno sredstvo koje može da oslepi, već samo ako izaziva "ljutinu dovoljnu da žrtva pobegne".

"Ako žena manijaku koji je napadne nanese povredu sprejom, policija će privesti oboje. Protiv njega će biti podneta krivična prijava za pokušaj silovanja, dok će protiv žrtve biti podneta prekršajna prijava za sprej", navodi Petrov.

Utorak 10.08.2010. 21:00
Drage pripadnice nežnijeg pola, nšta vam drugo ne preostaje nego da u tašnicama pored dezodoransa stavite i jedan lep KAMEN, jer upotreba istog ne podleže ni prekršajnoj a ni krivičnoj odgovornosti, nije registrovan ni kao oružije ni oruđe, pa ako naiđete na takve šmekere a vi dobro ciljajte , i brzo se udaljite sa lica mesta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online