Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.08.2010.
08:15 >> 18:29h
Tanjug A

Perućac: Potraga za nestalima iz ratova, pronađen kamion

Posmartni ostaci civila ubijenih u Višegradu 1992. godine pronađeni su u jezeru Perućac, javlja danas Balkan Insajt (Balkan Insight), pozivajući se na izjave istražitelja.

Perućac

Institut za nestale osobe Bosne i Herecgovine od 19. jula ove godine pretražuje jezero Perućac, u blizini Višegrada, gde je do sada pronađeno oko 60 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava sa područja ove opštine, prenosi Balkan Insajt.


Predsedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović izjavio je da su ubijeni bačeni u reku u Višegradu ili nekoliko kilometara dalje, u Muhićima i Kurtalićima, gde su ubijeni.


"Potom ih je Drina nosila nizvodno, sve do hidroelektrane Bajina Bašta. Tela su ostajala na levoj i desnoj obali jezera, zastajala zakačena za grane i ostajala u plitkom mulju i pesku", rekao je Mašović za Balkan Insajt.


Mašović je potvrdio da su se timu Instituta za nestala lica BiH pridružili i predstavnici komisija za nestala lica iz Srbije i s Kosova, koji su zajedno s njima obišli oko osam kilometara desne obale Perućca.


Prema njegovim rečima, već prvog dana su ronioci pronašli šasiju kamiona, ali nije bilo nikakvih tela.


"Spustili su se i u podnožje brane kod Bajine Bašte, ali još nisam dobio informaciju da li su nešto pronašli, još čekam tu informaciju iz Beograda", rekao je Mašović.
U jezera Perućac 2001. godine pronađena je hladnjača sa više desetina leševa kosovskih Albanaca, koji su potom ekshumirani 2003. godine.


Prilikom pronalaska ostataka hladnjače utvrđeno je da su vrata bila otvorena, pa postoji sumnja da je jedan deo tela još u jezeru.

Odalović: Sačekati analize

 

"Pronađeni su neki ostaci, ali da li su ljudskog porekla treba da se utvrdi. Ako bude ljudskih posmrtnih ostataka, onda će oni ići na DNK analizu", rekao je predsednik Komisije Srbije za nestale Veljko Odalović, dodajući da će kompletan izveštaj pretrage biti dostavljen istražnom sudiji.

 

On je dodao da je izvršena kompletna pretraga terena sa vode i sa kopna, i da su u pretrazi učestvovali i srpska žandarmerija, ronioci i vatrogasci.

Odalović nije mogao da govori o tome šta je pronađeno u rejonu jezera Perućac, koje je pretraživala komisija iz BiH, navodeći da će se znati kada budu završeni izvještaji.

"Pitanje je kuda je struja odnela tela koja je donela reka, na desnu ili levu obalu jezera. Dok se DNK analizom ne utvrdi, niko ne može da pretpostavi čija su tela", dodao je Odalović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online