Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.08.2010.
09:53
Blic A

Nova optužnica protiv Šarića

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je u petak, 6. avgusta, optužnicu protiv Darka Šarića (40) i još osam osoba zbog pranja oko 20 miliona evra od prodaje kokaina, uloženih u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini.

Osumnjičen za šverc kokaina: Darko Šarić


 

Osim Šarića, optuženi su Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Zoran Ćopić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predraga Milosavljevića i Nebojša Jestrović.


Tužilaštvo je kao dokaz priložilo snimke telefonskih razgovora Darka Šarića i Nebojše Jestorovića. Među tim materijalima su i razgovori Gorana Sokovića, koji je pored Šarića ranije optužen kao jedan od vođa narko-klana sa Jestrovićem i Krlovićem.

Presretnuti su i razgovori Jestrovića i Jovice Lončara, koji se pojavljuje kao formalni vlasnik preduzeća u Crnoj Gori, za koja se sumnja da su pod kontrolom Šarića. U pitanju je ukupno 15 presretnutih razgovora Jestrovića, sa Šarićem i ostalima, koji su obavljeni od 15. januara do 18. maja 2009.

Šarić je preko posrednika hotel „Putnik“ u Novom Sadu kupio za 203 miliona dinara


Osim ovih razgovora, ključni dokaz je i svedočenje Mileta Jerković od 8. februara, kada je iznosio podatke o poslovanju Šarića. On je, između ostalog, svedočio kako mu je Šarić je preko advokata Radovana Štrpca ponudio da otkupi gazdinstvo „Jedinstvo” iz Gajdobre, koje je prvo preduzeće privremeno oduzeto od narko-klana.

Među dokazima su dokumenta o privatizaciji i kupoprodaji preduzeća u koje je ulagan novac dobijen od prodaje kokaina.

Glavni svedok: Mile Jerković

Inače, Specijalno tužilaštvo je u aprilu ove godine podiglo optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osoba zbog kriju­­­mčarenje 2.174 kilograma kokaina iz Južne Amerike oktobra prošle godine i za švercovanje 235 kilograma kokaina u Italiji januara 2009.


Radovan Štrbac uhapšen je 8. februara zbog sumnje da je po nalogu pljevaljskog narko-bosa uložio novac u poljoprivredno dobro „Jedinstvo” Gajdobra. On je bio prisutan 21. januara kao Šarićev advokat, kada je policija ušla u njegove posede na Tatarskom brdu.

Šarić se tereti da je preko svog advokata Miletu Jerkoviću ponudio da otkupi „Jedinstvo” za 600.000 evra, na šta je on pristao. Novac mu je isplaćivan u ratama, prenosili su supruga Šarićevog advokata Dubravaka Štrbac i Stevica Kostić, koji su takođe uhapšeni.

U Specijalnom sudu je 11. marta doneta odluka o oduzimanju 71,76 odsto akcija „Jedinstva” vrednih 286 miliona dinara od Radovana Štrpca. Advokat Andrija Krlović, direktor preduzeća „Municipijum S” i član UO „Mirosrema”, Marinko Vučetić, direktor „THU Palić”, i Predrag Milosavljević uhapšeni su u martu ove godine.

Oni se teret pranje para od kokaina kroz kupovinu hotelijersko-ugostiteljskog preduzeća Palić. Krlović je okrivljen da je novac Šarića upumpavao u poljoprivedno preduzeće „Mitrosrem”. Vučetić i Milosavljević su osumnjičeni da su za Šarića kupovali hotele na Paliću.


Zoran Ćopić se tereti da je bio posrednik u kupovini mnogih preduzeća za kokainski novac, između ostalih „Mitrosrem”. Ćopić je kao vlasnik firme „DSD Tabako” u decembru 2006. kupio „Mitrosrem” za 15,2 miliona evra i obaveznu investiciju od deset miliona Čopić je sa Draženom Golemovićem u junu priveden u banjalučku policiju zbog saznanja da planiraju atentat na ministra srpske policije Ivicu Dačića. U Republici Srpskoj su se krili od poternica koje su za njima raspisale srpska i hrvatska policija.


Nebojša Jestrović, bivši direktor „Future plus” i saradnik Stanka Subotića Caneta, koji se u julu predao srpskoj policiji, tereti se da je novac od prodaje Šarićeve droge plasirao u kupovinu turističko-ugostiteljskih objekata u Novom Sadu.

U pitanju su hoteli „Vojvodina” i „Putnik” u Novom Sadu, koji su privremeno oduzeti odlukom Specijalnog suda od konzorcijuma preduzeća „Maestral tours” iz Budve i „Palić” iz Subotice. Ovaj konzorcijum je preuzeo hotel na javnoj aukciji 24. februara 2009. i to 69,7 odsto akcija „Putnika” za više od 203 miliona dinara i 70 odsto akcija „Vojvodine” za 136 miliona dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online