Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.08.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Carina pleni automobile ilegalcima

Sa ogromnim gužvama na gotovo svim graničnim prelazima ka Srbiji, povećan je šverc i krijumčarenje najrazličitije vrste robe, a ovog leta, prema rečima carinika pravi "hit" su šverc polovnih automobila i garderobe. Na najvećem i najfrekfentnijem prelazu Horgoš, svakodnevno se zapleni dva ili tri automobila jer njihovi vlasnici, naši državljani, nemaju potrebne papire za uvoz.

- Što zbog nepoznavanja propisa, a što zbog "srpske nadahnutosti" da na svaki način mimoiđu zakone, svakodnevno se suočavamo sa problemom oko uvoza polovnih automobila.

Reč je o našim državljanima koji rade u inostranstvu na crno koji prilikom letnjih odmora pokušavaju da u zemlju uvezu uglavnom polovna vozila i to ona koja ne zadovoljavaju "euro 3" standar - kaže pomoćnik upravnika Carinarnice Subotica, Radovan Medić.


 

Najviše zaplena se događa na najvećem i najfrekfentnijem ganičnom prelazu Horgoš, a vođa smene na ovoj Carinarnici Dušan Eraković objašnjava da većina naših državljana koji u zapadnim zemljama rade bez radne ili boravišne dozvole misle da je dovoljno da na granici pokažu ovlašćenje bivšeg vlasnika.


- Međutim, po našim propisima, taj papir nije dovoljan, odnosno on važi samo za tu zemlju u kojoj je vozilo kupljeno, ali ne i u Srbiji.

Otuda, većinu njih pokušavamo da zaštitimo od daljeg maltretiranja pa ih vraćamo, ali ima upornih protiv koji se na kraju piše prekršajna prijava, a to vozilo se zaplenjuje i moguće je da ga podigne jedino prvi vlasnik - naglašava Eraković i dodaje da je veliki broj onih koji pogrešno tumače zakonsku odrednicu da je automobil moguće uvesti ukoliko imate boravišnu dozvolu u zemlji gde je kupljen.
 

Na šta se plaćaju dažbine?

 

- Naši državljani mogu da uvezu robu u protivvrednosti od 100 evra i za sve iznad toga se plaća carina. Više puta do sada smo podsećali da to ne znači ako televizor košta 150 evra, carina se plaća samo na onaj "višak" od 50 evra, jer je reč o nedeljivoj robi. Tako nešto se može uraditi samo sa stvarima koje nisu celina - ističe Radovan Medić.

- Zaista je puno onih koji su pogrešno protumačili zakon, ili jednostavno pokušavaju da pronađu "rupu u propisima", pa se pravdaju da imaju boravišne dozvole tako što su kod rođaka proveli 20-ak dana, a oni ih prijavili policiji.

Međutim, naše zakonodavstvo toleriše jedino boravišne dozvole za one koji su u inostranstvu duže od dve godine.


Pomoćnik upravnika Carinarnice Subotica Radovan Medić ističe da su uz pokušaj šverca automobila, ovog leta pravi hit - šverc garderobe.


- Uglavnom je reč o našim državljanima albanske nacionalnosti koji prenose uglavnom firmiranu robu, mahom letnju garderobu, a pravdaju se da je reč o ličnoj garderobi.

No, teško da će iko poverovati da je za putovanje jedne osobe potrebno nekoliko stotina majica različitih veličina, zar ne - priča naš sagovornik i podseća da se tačno zna šta se podrazumeva pod ličnim prtljagom, te da je najpametnije da se sve što ne spada u tu grupu odmah prijavi cariniku inače će biti zaplenjeno - ističe ovaj stručnjak i dodaje da je pojačano krijumčarenje narkotika, auto-delova, kao i skupocenih satova.

- U martu smo otkrili 54 roleksa, za koje se ispostavilo da vrede oko 600.000 evra. Međutim, pokušaja krijumčarenja opijata je mnogo više.

Nedavno smo kod dvojice holandskih državljana otkrili pokušaj iznošenja iz zemlje oko 50 kilograma marihune.

Oni su objasnili da je ta droga zapravo iz Holandije, te da su sa njom prošli celu Srbiju, Hrvatsku, BiH, Albaniju i Kosovo gde su trebali da je isporuče, ali kako naručilac nije hteo da je primi, oni su je spakovali nazad za Holandiju.

Jasno, teško da će im iko poverovati u tu priču, ali to je njihova verzija događaja - ocenjuje ovaj iskusni carinik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online