Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.02.2019.
10:33
N.Popović A

Čedomorki godinu dana zatvora

Državljanka Srbije Jelica S. (23, ime promenjeno) osuđena je prekjuče u Lucernu na godinu dana zatvora, uslovno 22 meseca (sa probnim rokom od dve godine), jer je u decembru 2015. godine namerno ubila jednog od svojih tek rođenih blizanaca, a drugo dete ostavila da bez lekarske pomoći umre u njenom stomaku.

Lična arhiva
Jelica S

To je, inače, mnogo manje od osam godina zatvora koliko je u završnoj reči zatražilo Javno tužilastvo ovog švajcarskog kantona. Srpkinja se, kako je tokom sudskog postupka utvrđeno, sama porodila u stanu svojih roditelja.

Prema izjavi koju je dala, trudovi su došli iznenada, u sedmom mesecu trudnoće. Na Internetu je gledala kako se žene porađaju pa je legla u kadu napunjenu vodom i na svet, trpeći nesnosne bolove, donela živo muško dete.

Krikove je prigussila da je ne čuje majka, od koje je potom, krijući tek rođeno dete ispod odeće, uzela ključ od podruma, i kada se u njemu našla, detetovom glavom dva puta udarila u zid, zbog čega je mališan zadobio teške frakture lobanje i traume mozga te je ubrzo preminuo.

Zatim je bebu uvila u majicu sa likom Miki Mausa, a beživotno telo sakrila u plišanu lutku tedi-medvedića koju je pronašla u podrumu.

"Šta ste osećali u tom trenutku", upitale su sudije, a ona je kroz plač odgovorila da "ne zna, i da to ne može da opiše."

Pola sata kasnije ponovo je osetila trudove, legla u kadu, i na svet donela drugog dečaka koji, međutim, nije davao znake života . Umotala ga je u okrvavljni peškir, a kasnije će ga policajci pronaći u kupatilu, u korpi za prljavi veš.

Istina je isplivala na videlo kada je Jelica S. zbog obilnog krvarenja izazvanog porodjajem morala biti hospitalizovana, a ginekolozi su odmah ustanovili da je nedavno rodila blizance. Pitali su je "gde su novorođenčad", a pošto je negirala porođaj, obaveštena je policija.

Devojka se na sudu branila da je bila sama, uspaničena i ostavljena na cedilu od mladića, takođe Srbina, sa kojim je zatrudnila. Navodno je on tražio da abortira, a pošto to nije uradila, jednostavno je napustio.

Njen advokat je, zalažući se za blagu kaznu za svoju klijentkinju rekao da je ona odrasla na selu u Srbiji, u veoma konzervativnoj i patrijahalnoj sredini. - Seksualni odnos i trudnoća bez prethodne udaje predstavlja tamo veliku sramotu i zato je moja klijentkinja i od svoje najbliže porodice krila u kakvom se stanju nalazi.

Ovu tvrdnju sudije su očigledno uzele u obzir jer su, obrazlažući relativno blagu presudu za smrt dvoje tek rođene dece, naveli da "ne smatraju da je zaista isplanirala smrt svojih beba, te da je nedelo pčcinila u afektu i pod pod velikim fizičkim i psihičkim pritiskom".

- Užasno mi je žao zbog svega ssto se dogodilo - rekla je na Srpkinja na kraju suđenja koje je izazvalo veliko interesovanje švajcarske javnosti.

Dvostruko lice

Tužilštvo je tokom postupka tvrdilo da "optužena Jelica S. ima dva lica i da uopšte nije naivna kakvom se predstavljala na sudu.

"Svesno je lagala policiji i davala kontradiktorne izjave. Pobačaj je za nju jednostavno bio preskup, i zato se odlučila na zločin pokazavši pri tom veliku kriminalnu energiju", tvrdilo je Javno tužilaštvo, ali Sud ove tvrdnje očigledno nije uvažio. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online