Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.09.2018.
09:43
D. Dekić - Vesti A

Stara mašina otkinula ruku

Ponovo nesreća u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima u kojoj je teško povređen radnik Milun Bogićević. On je iz bolnice u Čačku hitno prebačen u Beograd, a mada mu je život spasen, ostao je bez ruke.

Lična arhiva
Radnici dežurni krivci: Ulaz u fabriku

Javnost možda i ne bi bila toliko ogorčena da neimenovana portparolka fabrike nije rekla kako je "radnik sam kriv za nesreću, jer nije poštovao radne procedure" i dodala da je povređen "tokom redovne proizvodnje".

Pre nešto više od godinu dana, 14. jula 2017. godine poginuli su radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55), ali se, još uvek zvanično nije saopšteno da li je bilo propusta u procedurama bezbednosti na radu. Milivojevićev otac Milovan kaže za "Vesti" da ima papirologiju koja je dokaz da u slučaju eksplozije u kojoj je nastradao njegov sin, "ništa nije bilo po propisu, ali i osam svedoka da to potvrde".

Mašine na kojima se radnik povredio i ostao bez ruke, prema njegovim rečima, stare su više od 60 godina.

-To je nemačka ratna odšteta, tek da vidite koliko dugo u fabrici nije osavremenjavana proizvodnja. Taj radnik nije smeo da otvori ni zatvori mašinu, na kojoj inače ne može i ne sme da radi sam - pojašnjava Milivojević za "Vesti" i dodaje da je moglo je da dođe do velike katastrofe, odnosno da nesrećni čovek bude ceo uvučen u mašinu i da ga ona bukvalno samelje.

- Ne mogu se okriviti radnici, jer se ništa ne ulaže u fabriku, ali se zato ulaže u sportski centar i fudbalere lokalnog kluba - ističe Milivojević, koji 34 godine radi u Namenskoj.

On napominje da su radnici premoreni, jer sa barutom rade subotom, a po potrebi i nedeljom.

Zapitao se da li je moguće da u javnost sa izjavama o događaju izlazi kao portparol neko ko je kvalifikovani radnik sa tri godine škole i u više navrata suspendovan.

Povodom izjave portparolke da je ceo događaj zabeležen video-nadzorom i snimci prosleđeni nadležnima, ističe da ne veruje da će tako istina izaći na videlo, jer kako tvrdi, snimci koji su u vezi sa slučajem njegovog sina su "izmontirani".

Ginu kao muve

U poslednjih 18 godina u fabrici Namenska je poginuo 21 radnik, a da za to niko nije odgovarao. Inače, prošlogodišnja eksplozija u toj fabrici u Lučanima u kojoj su stradali Milivojevićev sin i još jedan radnik, 14. je u namenskoj industriji u Srbiji od 2006. godine.
Za 12 godina je u tim nesrećama poginulo 15 radnika, a na desetine njih je povređeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online