Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.09.2018.
11:37
Vestionline, Tanjug A

Hapšenje u dve turističke agencije

Policija u Smederevu uhapsila je zbog prevare vlasnika turističke agencije "Blue travel word", dok je u odvojenom slučaju protiv radnika turističke agencije "Sun&Sea" u Subotici podneta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Policija u saradnji s nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, uhapsila 14 osoba i podnela krivične prijave u redovnom postupku protiv 24 lica, saopštio je juče MUP Srbije.

Pripadnici MUP-a u Smederevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice privrednog društva "Blue travel word" D.M. (38), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela poreska utaja, prevara i falsifikovanje službene isprave. 


Sumnja se da je D. M. od januara 2015. do kraja avgusta prošle godine sa računa preduzeća ''Blue travel word'' neosnovano podigao 37.327.578 dinara, zadržao ga za sebe, i na taj način izbegao da obračuna i uplati porez na ostale prihode od 7.422.160 dinara, za koliko je oštetio budžet Republike Srbije. 

Takođe, kako se sumnja, u nameri da sebi pribavi imovinsku korist, D. M. je sa više osoba zaključio ugovore o organizovanju turističkog putovanja u organizaciji agencija ''Blue travel world'' i ''Blue travel plus'', iako je znao da do realizacije putovanja neće doći.

Oštećeni su izmirili u celosti ugovornu obavezu pre planiranog datuma putovanja, a osumnjičeni je na ovaj način, kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 3.819.011 dinara.

Takođe, pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica u preduzeću "Sun&Sea" Subotica.

Prijava je podneta zbog postojanja osnova sumnje da je izvršenjem dva krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica sebi pribavio imovinsku korist od oko sedam miliona dinara.

Sumnja se da je on, iskorišćavanjem svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist, tako što je ugovarao turističke aranžmane sa većim brojem fizičkih lica, kao subagent turističkih agencija i primao uplate za ta putovanja. 

Tako prikupljeni novac nije uplaćivao na žiro račun svog preduzeća već ga je prisvojio za sebe i tako pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 6.934.966 dinara, za koliko je oštetio 23 fizička lica i jedno preduzeće.

Akcije i hapšenja MUP-a su sprovedeni na teritoriji Beograda, Zaječara, Niša, Novog Pazara, Prijepolja, Kragujevca, Požarevca, Smedereva, Sombora, Sremske Mitrovice i Subotice, saopštio je MUP.

Osumnjičeni se terete da su u periodu od 2015. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela, kojima su budžet Republike Srbije i druge privredne subjekte i fizička lica oštetili za oko 730.000 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online