Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.07.2010.
09:26
J. A. - O. I. - Vesti A

Karićima preti zaplena imovine

Ni dva dana nakon što su mediji objavili da je Bogoljub Karić, koji se sumnjiči za utaju poreza i finansijske malaverzacije dobio politički azil u Rusiji, nema zvanične potvrde te informacije.

Godinama pod istragom: Bogoljub Karić

U srpskom Ministarstvu pravde su demantovali da su iz Rusije dobili tu informaciju, ali se ne odbacuje mogućnost njene verodostojnosti, s obzirom na to da se radi o političkoj odluci koja se tiče pojedinca, a da država koja pruža utočište nije u obavezi da takvu odluku i objavi.

Istovremeno se podseća da kada ruske institucije ne demantuju, da to po pravilu znači potvrdu vesti.


Pojedini mediji saznaju da je uz politički azil Karić dobio ruska dokumenta, boravišnu dozvolu, ali ne i državljanstvo.


Kako je Karić ponovo u žiži javnosti, u MUP Srbije i tužilaštvu kažu da intezivno proveravaju račune članove nekada najimućnije srpske porodice i njihovih kompanija u inostranstvu, kao i poreklo novca kojim su kupovali brojne nekretnine. Karićima tako preti privremeno oduzimanje imovine po osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene organizovanim kriminalom.


Većina firmi nekada moćne "BK kompanije" u Srbiji danas ne postoji ili je u stečaju. Tako da bi na eventualnom udaru privremenog oduzimanja imovine, moglo da se nađu nekretnine, nekih pedesetak kuća, stanova, vila i placeva u Beogradu, koje porodica do sada nije prodala.

Zanimljivo je da se od svega što Karići imaju u Srbiji, ništa ne vodi na Bogoljuba Karića, glavu porodice, a najviše nekretnina, navode mediji, vodi se na Bogoljubovog sina Nebojšu. Kada se sve sabere, familija samo u Beogradu ima nešto više od 14.000 kvadrata stanova i vila, i oko 21.000 kvadrata placeva.


Inače, gotovo svi ruski mediji preneli su pisanje beogradske štampe da je Bogoljub Karić dobio politički azil u Rusiji, zbog čega neće biti isporučen Srbiji. Ruski "Komersant" piše da je Beograd izrazio nezadovoljstvo zbog odbijanja Rusije da izruči Karića, ali istovremeno list ocenjuje da je malo verovatno da će to dovesti do pogoršanja rusko-srpskih odnosa.

Memoari spas od optužnice?

 

Poreska policija podnela je još pre četiri godine krivičnu prijavu protiv Karića sa optužbom da su od 1999. do 2001. utajili porez od 7,7 miliona nemačkih maraka. Posle toga usledile su još dve krivične prijave, po kojima je Bogoljub Karić oštetio državu za oko 40 miliona evra finansijskim malverzacijama u vezi sa poslovanjem "Mobtela".

 

I pored toga, ostaje nejasno zašto do sada nije podignuta optužnica. Možda odgovor leži u memoarima "Razgovori sa ljudima i neljudima" koje je, navodno, Bogoljub Karić već napisao i u kojima navodi imena svih političara kojima je finansijski pomagao.

Ukoliko Bogoljub Karić zaista odluči da ostane u Rusiji, on će imati čime da se zanima, ocenjuje list, podsećajući da je njegov brat Dragomir Karić, protiv koga nije raspisana poternica, krajem prošle godine počeo da upravlja naftno-gasnom kompanijom "Itera". Ova kompanija gradi veliki broj objekata, od kojih je najveći "Minsk-grad" u Belorusiji (oko 1,5 miliona kvadratnih metara komercijalnih nekretnina, čija je investicija 4,8 milijardi dolara).


O kakvom uticaju je reč govori i to da je Dragomir Karić prošle godine na skup privrednika na Kopaoniku, na takozvanom "Srpskom Davosu", ušetao u društvu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, čije interese, inače, zastupa u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online