Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.07.2010.
12:00
T. Zečević - Vesti A

Lekari u panici od novih hapšenja

Policijska akcija "Kraba" nije završena. Mogu se uskoro očekivati i nova hapšenja lekara umešanih u aferu "citostatici" - kaže za "Vesti" lekar D. P. iz Instituta za onkologiju Vojvodine iz Novog Sada.

I ovde je kao i u beogradskom Institutu bilo sumnjivih radnji vezanih za trgovinu citostaticima, o kojima će javnost tek biti upoznata, priča sagovornik "Vesti", upozoravajući da još nije vreme da se objavi njegovo puno ime i prezime.

Upozoravala: Dragana Jovanović


 

I novootkriveni detalji vezani za pomenutu aferu, a posle hapšenja direktora beogradskog Instituta za onkologiju i još devetoro saučesnika, nagoveštavaju nove potrese u srpskom zdravstvu. Takvu mogućnost najavljuje i pismo upućeno predsedniku države Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću.

Prisluškivanja


Ovih dana pojavili su se transkripti prisluškivanja razgovora lekara iz policijske akcije "Kraba". I iz tih transkipta se vidi kako su se uhapšeni lekari iz beogradskog Instituta za onkologiju i radiologiju pogađali sa pojedinim farmaceutskim kućama. A kad bi se pogodili, sledilo bi izbacivanje iz upotrebe proverenih citostatika, a počinjala bi potrošnja novog citostatika i to one farmaceutske kuće čija je kovetra sa evrima bila najdeblja. I iz ovih transkripta proizlazi da lista uhapšenih nije zaključena.

U njemu koordinator udruženja "Doktori protiv korupcije" profesor dr Dragana Jovanović sa Instituta za plućne bolesti, koja je tražila da joj se objavi puno ime i prezime, upozorava najodgovornije ljude u Srbiji na korupcionaške opasnosti koje su zahvatile čitavo zdravstvo Srbije, naročito u oblasti onkologije.


- Bila sam član Komisije za citostatike Ministarstva zdravlja Srbije. Bila, i na vreme pobegla! Kad sam videla šta se tamo radi, a radilo se svašta, rekla sam sebi: "Dragana, ovde ti nije mesto!" Za sada neću iznositi pojedinosti, ali ću samo reći da se sve unapred znalo jer je uvek bila samo jedna ponuda jedne farmaceutske kuće. Zbog toga se znalo koliko će ta farmaceutska kuća evra zaraditi. Nije moglo da se dogodi da neko iz Komisije traži i lek drugog ponuđača. Nije, jer je tu Komisiju kontrolisala dr Nevena Karanović, državni sekretar Ministarstva zdravlja. O svemu smo obavestili predsednika države, ne čekamo odgovor, već reakciju policije - priča za "Vesti" dr Dragana Jovanović.


A da će zaista "medicinsko leto" biti vruće tvrde i u Odboru za zdravstvo Skupštine Srbije koje poseduje kompromitujuću dokumentaciju Instituta za onkologiju Vojvodine iz koje se vidi kako se trgovalo sa citostaticima i listama čekanja i kako su se sklapali ugovori mimo zakona.

U Odboru tvrde da je direktor vojvođanskog Instituta sklopio nezakonit ugovor sa strancima o primanju hemoterapije i njih 450 već je prošlo kroz te terapije. I to se sve dogodilo u vreme postojanja preduge liste čekanja sa koje je već umro jedan broj domaćih pacijenata ne dočekavši red za primanje citostatika.

Da stvar bude još tužnija, ugovor je potpisan uz aminovanje aktuelnog ministra zdravlja Srbije. Zbog toga i Odbor i ovo Udruženje traže da se ispita umešanost i odgovornost našeg ministra zbog prikrivanja krivičnog dela i počinioca tog dela. Jer ta grupa ljudi, tvrdi se u pomenutom pismu, zbog novca je kršila prava srpskih pacijenata obolelih od raka, što se podvodi pod krivičnim delom nesavesnog pružanja lekarske pomoći i teških dela protiv zdravlja ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online