Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.01.2018.
18:11
B. SIMONOVIĆ - B. ĐOKIĆ A

Rat cnogorske mafije: Bekstvo u smrt

Nakon surove likvidacije Kotoranina Davorina Baltića (41), navodno pripadnika kavačkog klana, na beogradskom Vračaru, izvori podgoričkih medija preneli su da je on ubica Budvanina Saše Markovića (48), likvidiranog 2015. godine. Tako je Beograd ponovo postao mesto gde se obračunavaju zakrvljeni crnogorski klanovi, prevashodno kavački i škaljarski, u čijem ratu je do sada bilo 23 mrtvih.

N. Đurović
Serija egzekucija; Krv se lije asfaltom

Prva žrtva ovog rata je Goran Radoman, ubijen pre tri godine u Beogradu. Sukob je počeo oko 200 do 300 kilograma kokaina iz Južne Amerike, kojeg su navodno škaljari oteli od kavača u Valensiji.

Uviđaj u Bečićima

Obračun do istrebljenja

Rat kavačkog i škaljarskog klana odneo je brojne žrtve u Crnoj Gori, BiH, Beogradu i Novom Sadu. Ubijali su se u sačekušama, automatskim oružjem, pištoljima i eksplozivom podmetnutim pod vozila.
Davorin Baltić je poslednja žrtva ovog rata u kom su do sada ubijeni Goran Radoman, Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović, Niko Roganović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, Petar Damjanović i Ivan Nedović.
Za policiju su još misterija ubistva četvorice pripadnika ovih klanova, budući da se ne zna da li su likvidirani u ovom ratu ili u izdvojenim obračunima. To su Božidara Cicmil, likvidiran pre dve godine u Mostaru, zatim, Vlastimir Milošević, ubijen u Beogradu, pa Miloje Vojinović, stradao u Podgorici od mine podmetnute u vozilo, kao i nedavno ubijeni Danijel Mandić.
U svakom slučaju, statistika ovog rata je i bez te četiri žrtve užasna, a zanimljivo je da je zvanično rešena samo enigma ubistva Radomira Đurišića.

Ministar nemoćan

Baltić je navodno bio jedan od vođa kavačkog klana. Egzekutori su u noći između 1. i 2. januara ispalili oko 60 metaka iz automatskog oružja dok je sedeo u svom golfu 7 na Vračaru. Beogradski mediji navode da je na mestu suvozača sedela kuma njegove supruge, policajka M. N. koja je bila na dužnosti.

Veza u policiji

Prema izvorima medija, Baltić je oko ponoći povezao policajku do zgrade u kojoj je živeo, kako bi čestitala Novu godinu njegovoj porodici. Kada je zaustavio auto pred garažom iz mraka su izletela dvojica napadača i osula paljbu. Baltić je ostao na mestu mrtav, a mediji navode da je nepovređena policajka sakrila njegov pištolj. Ona je posle ispitivanja puštena kući, iako mediji navode da je učestvovala u uklanjanju materijalnih dokaza.

Rat do istrebljenja škaljarskog i kavačkog klana traje već tri godine. Nakon ubistva Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, prema izvorima medija kriminalca s uticajem u vrhu MUP-a Srbije, ministar policije Nebojša Stefanović najavio je rat crnogorskoj mafiji, ali su ubistva po Beogradu nastavljena.

Crnogorski mafijaši beže u Beograd, gde ih vreba smrt i to traje godinama. Kriminolog Zlatko Nikolić za "Vesti" objašnjava da se oni skrivaju od konkurenata u srpskoj prestonici jer je po broju stanovnika skoro tri puta veća od cele njihove države.

Osvojili Šarićevo carstvo

Oba klana dobila su naziv po kotorskim naseljima Kavač i Škaljari. Njihov uzlet u svetu podzemlja dogodio se posle razbijanja klana pljevaljskog narko-kralja Darka Šarića, kom se sudi u Beogradu, posle zaplene neverovatnih količina kokaina u Urugvaju, Italiji i argentinskoj prestonici Buenos Ajresu.
Izvori iz policije navode da su Kavači i Škaljarci bili jedan klan. Međutim, po mafijaškoj poslovici da je bara mala, a krokodila puno, ubrzo su se razdelili što ih je odvelo u međusobni rat za poslove i narko-tržište.

Propust službi

- Ako postoji mesto u kom će biti neupadljivi, onda je to Beograd u kom su već ranije prali prljavi novac od kriminala kupovinom nekretnina. Čitave spratove i zgrade su pokupovali. Imaju kod koga da se kriju i zato ne iznenađuje što ih je toliko u Beogradu. Najviše ih je na Vračaru i u Novom Beogradu, gde se likvidacije obično dešavaju - objašnjava Nikolić.

Ubijeno 23
Ranjeno 5
Rasvetljeno zločina 1

Međutim, po svemu crnogorske i srpske bezbednosne službe deluju neefikasno.

- Baltiću je bio zabranjen ulazak u Srbiju, ali je verovatno ušao sa falsifikovanim dokumentima. To je propust bezbednosnih službi. Srpske službe moraju biti oštrije prema njima, da ne bismo svakih mesec ili dva imali ovako surove likvidacije. Crnogorski kriminalci u Beogradu osećaju da su zaštićeni, pa čak blagonaklonost, što zloupotrebljavaju. Ministar policije Nebojša Stefanović jeste najavljivao borbu protiv crnogorskih kriminalnih grupa, ali od toga smo malo videli. To je već politika - dodaje Nikolić.

Poslanik glavom platio kumstvo

Likvidacija Baltića, dovela je do toga da se u javnosti sazna ko je bio osumnjičen za likvidaciju Saše Markovića 27. aprila 2015, pišu podgorički mediji. Kako se navodi, Marković je bio žrtva kobne greške, odnosno glavom je platio što je bio kum Budvaninu Goranu Đuričkoviću koji je ubijen pola godine kasnije.
Marković ubijen hicima iz automatske puške sa prigušivačem koja je kasnije nađena spaljena nedaleko od mesta zločina. Međutim, izvori podgoričkih medija navode da je crnogorska policija na osnovu snimaka sigurnosnih kamera utvrdila da je upravo Baltić bio egzekutor.
Međutim, potraga za Baltićem nije bila raspisana. On je odmah posle likvidacije Markovića nestao iz Crne Gore, a navodi se da je crnogorska policija znala da se Baltić nesmetano šeta po svetu sa lažnim italijanskim pasošem na ime Nikola Benedeti. Neko vreme boravio je u Brazilu, pa u Italiji i Albaniji, da bi se konačno skrasio u Beogradu. Sve to je, kako tvrde mediji, znala i srpska policija, ali nije jasno zašto niko nije reagovao.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online