Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.05.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Nastavlja se ponižavanje srpske policije: Ubica smenjuje iz zatvora

Policajac Dalibor Karanović, iz Bačke Palanke, suspendovan je nakon hapšenja Nemanje Jovanovića, sina Zvezdana Jovanovića Zvekija, osuđenog na 40 godina robije, jer je snajperom 2003. ubio premijera Zorana Đinđića.

M. Karović
Zvezdan Jovanović će biti na robiji još 26 godina

Uoči te suspenzije, Jovanović je poslao pismo ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću u kojem je naveo da će ga smatrati lično odgovornim ukoliko mu ne zaštiti sina od navodnog policijskog maltretiranja.

Snajperista strah i trepet

Prema Zakonu o policiji suspenzija pripadnika MUP-a moguća samo u izuzetnim slučajevima, a od spornog događaja s Jovanovićevim sinom prošlo je tri meseca, pa se mnogi policajci pitaju da li se ministar policije uplašio Jovanovićevih pretnji ili je reč o nečem drugom.

Breme očevog greha

U Bačkoj Palanci kažu da ne žele previše da komentarišu događaj, uz tvrdnju da ne znaju mnogo o svemu tome.
- Karanović je dobar inspektor, sportista. Ima svoj džiu-džicu klub i vrlo je korektan prema svima. Nikad nismo čuli da se neko žalio na njega. Nemanja Jovanović s druge strane nosi breme svog oca. Od malih nogu svako upire prstom u njega. Mi zaista nismo čuli da je pravio neke incidente - rekla nam je nekolicina građana iz Bačke Palanke.

Privođenje Jovanovićevog sina dogodilo se još decembra prošle godine. Policija je dobila dojavu da se ispred kafića u Bačkoj Palanci prodaje droga. Zajedno s Interventnom policijom, reagovao je i Dalibor Karanović. Prišao je grupi mladića i tražio da se legitimišu. Jedini koji je to odbio da učini bio je Nemanja Jovanović, sin nekadašnjeg zamenika komandanta zloglasne Jedinice za specijalne operacije srpskog DB-a.

- Svi su izvadili lične karte osim N. J. Rekao sam policajcima iz Interventne da ga sprovedu do policijske stanice. Nakon utvrđivanja identiteta, on je pušten i to je sve što se tiče tog događaja - kaže za medije Karanović.

Tužilac napustio postupak

Slučaj u kojem se Karanović tereti za navodno zlostavljanje i mučenje prošle nedelje, prebačen je u Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu, pošto je tužilac iz Bačke Palanke saslušao 11 svedoka i potom tražio izuzeće iz ovog postupka. Ne zna se šta je navelo tužioca da izađe iz postupka, odnosno da li je u pitanju strah.

Repriza istrage

Međutim, majka privedenog mladića Olivera Jovanović podnela je pritužbu policiji u Bačkoj Palanci u kojoj navodi da je policajac prilikom legitimisanja repetirao pištolj. Odmah po prijavi Jovanovićeve supruge, policija iz Novog Sada je sprovela istragu i 31. januara procenila da su optužbe protiv Karanovića neosnovane.

"Zauzdajte besne pse!"

U pismu ministru, Zvezdan Jovanović, kojem je ostalo da robija još 26 godina, navodi da "trenutno" nije u mogućnosti da zaštiti pojedine članove svoje porodice.
"Prinuđen sam da vam se obratim i najljubaznije vas zamolim da zauzdate pojedine besne pse iz redova MUP-a u Bačkoj Palanci. Te ukoliko ništa ne preduzmete da sprečite te besne pse, koji u kontinuitetu već duže vreme sprovode pogrom, organizuju krvničko prebijanje mog sina i bez razloga mu na javnom mestu repetiran pištolj stavljaju uz glavu i maltretiraju ga na druge načine - lično vas, dok ste na čelu Ministarstva, i Ministarstvo smatraću odgovornim za makakvu neprijatnost ili nesreću koja se ubuduće desi članovima moje porodice", navodi u pismu Zvezdan Jovanović.

Tanjug
Pismo iz Zabele: Nebojša Stefanović

Posle izvesnog vremena Olivera Jovanović je sve ispričala svom suprugu koji robija u požarevačkom zatvoru Zabela. Prema njenim rečima, Zvezdan Jovanović se veoma uznemirio kada je čuo šta se desilo i rekao da će se obratiti nadležnima. Tako je 12. februara iz Zabele uputio pismo ministru policije.

Ministar policije Nebojša Stefanović u međuvremenu je zaključio da izveštaj policije iz Novog Sada ne sadrži detaljnu proveru činjenica, pa je naložena neposredna provera. Olivera Jovanović je dala iskaz Sektoru unutrašnje kontrole samo dan nakon što je pismo Zvezdana Jovanovića stiglo u kabinet ministra, a tri nedelje kasnije Karanović je suspendovan.

Medija centar Beograd
Suspenzija retka kazna: Vladimir Pavićević

Zaštita lika i dela ministra

Da je suspenzija policajca Karanovića neobična, kažu u Policijskom sindikatu Srbije. Vladimir Pavićević, potpredsednik ovog sindikata kaže da se suspenzija određuje vrlo retko i u zakonom propisanim slučajevima, kad su iscrpljena sva prethodna pravna sredstva.
- Statistički podaci Sektora unutrašnje kontrole kažu da je godišnje osnovano samo sedam do osam odsto pritužbi na rad policije. Od tog broja samo u jednom procentu se određuje suspenzija. Sve ono što je medijski atraktivno i što može izazvati negativan utisak u javnosti o ministarstvu ili ministru radi se s dodatnom dozom razmatranja i tu se uvek gleda da je policajac kriv. Tada se i najmanji propust kažnjava kao najteži. Inače, ukoliko policajac pogreši prvo ide na raport, pa sledi upozorenje, onda utvrđivanje lake ili teške povrede dužnosti, a tek kada se iscrpe sve te mere primenjuje se suspenzija. U ovom slučaju primenjena je baš drastična mera - objašnjava Pavićević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online