Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.06.2010.
09:02 >> 18:40h
Politika, Mondo.rs A

BIA tuži "Politiku" zbog Simovića

Bezbednosna Informativna Agencija pozvala je dnevni list "Politika" da objavi ime čoveka iz BIA koji je navodno u zatvoru Zabela razgovorao sa pripadnikom "Zemunskog klana" Milošem Simovićem. "Politika" je jutros objavila da bi istraga političke pozadine ubistva Zorana Đinđića mogla da bude onemogućena, jer nepoznate osobe iz BIA ili MUP rade na tome da Miloš Simović ne progovori.

Šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić objasnio je da ta služba nije saslušavala Simovića, niti ga je sprečavala da govori o političkoj pozadini ubistva premijera Đinđića.

Miloš Simović pre hapšenja

"Pozivamo Politiku da objavi ime čoveka iz naše agencije koji je navodno bio kod Simovića, bez otkrivanja svog novinarskog izvora", rekao je u Stojić izjavi za portal Mondo, dodavši da će BIA sagledati sve pravne mogućnosti o podnošenju tužbe protiv Politike.

"Vest koju je objavila Politika je apsolutno netačna! U pitanju je vrlo opasna konstrukcija koja narušava ugled BIA i pokušava da je smesti u neka prošla vremena", dodao je Stojić i naglasio da je BIA vrlo zainteresovana da se utvrdi politička pozadina ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.


Beogradskom listu je u izvorima bliskim ministarstvima policije i pravde rečeno da je nepoznata osoba, najverovatnije iz BIA, u nedelju posetila Simovića u zatvoru Zabela. Poseta je obavljena mimo zatvorske procedure.

"Ta osoba došla je kod Simovića inkognito. Razlog nije bila ponuda da za nova saznanja koja bi saopštio dobije status svedoka saradnika, za šta se Simović grčevito bori", rekao je izvor "Politike“.

"Poseta na takav način predstavlja vid pritiska na njega i može se shvatiti kao vid zastrašivanja, ali i pretnji i ucena, u vezi sa tim šta bi on mogao da izjavi”, kazao je isti izvor, ne precizirajući kakav je razgovor vođen sa Simovićem niti ko pokušava da ga zastraši.

U BIA za "Politiku” je rečeno da ta agencija nije uključena u eventualne pregovore sa Milošem Simovićem.


"Niko iz BIA nije u nedelju posetio Miloša Simovića”, rekao je Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA.

Izvori bliski MUP-u i Ministarstvu pravde demantuju informaciju da je Miloša Simovića u zatvoru posetio Jovan Prijić, zamenik republičkog tužioca, koji je kao specijalni tužilac podigao optužnicu za atentat na premijera i ostale zločine "zemunskog klana”. Ko je posetio Miloša Simovića, za sada nije poznato.

Miloš Simović (drugi s leva) znao sve što i Spasojević (treći s leva)

Pucao u Kalinića u samoodbrani


Miloš Simović je na obali jezera u Rakitju u Kalinića pucao u samoodbrani, piše "Politika”.
"Kalinić je pokušao da ubije Simovića, ali mu se pištolj zaglavio. Simović je to iskoristio i pucao dva puta u njega, posle čega je pobegao. Iako ranjen, Kalinić je uspeo da se otarasi oružja, pre nego što se za pomoć obratio slučajnom prolazniku koji ga je odveo u bolnicu”, tvrdi izvor "Politike” iz MUP-a Srbije. Ovu priču je policajcima odmah po hapšenju ispričao i Miloš Simović.
To nije prvi put da u obračunima pripadnika "zemunskog klana” zataji oružje. Prilikom pokušaja ubistva svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta, u krugu fabrike "Difens roud” puška se zaglavila i Miloradu Ulemeku Legiji i Sretku Kaliniću. Tada je Kalinić uspeo da otkoči svoj kalašnjikov i ubije Buhinog telohranitelja Ivicu Nikolića, koji je potegao oružje na Ulemeka.

Sagovornik "Politike” objašnjava da se, slučajno ili namerno, pravi velika greška kada se u medijskim izjavama Miloš Simović i Sretko Kalinić izjednačavaju. Simović je, prema rečima "Politikinog“ sagovornika, kriminalac neuporedivo višeg ranga i trebalo je da sva pažnja istrage bude skoncentrisana na njega, a ne na Kalinića.


"Poseta u Zagrebu bila je vrlo nepromišljena, jer se u Specijalnom tužilaštvu moralo znati koji je nivo informisanosti Sretka Kalinića i koju je ulogu imao u klanu. On je imao informacije samo o svojoj neposrednoj ulozi u nekom od više desetina ubistava koja je počinio. On nije imao nikakvih saznanja o organizaciji klana, sistemu donošenja odluka i ulogama drugih pripadnika, a posebno ništa ne zna o pozadini atentata, iako pokušava sebe da predstavi drugačije da bi dobio poverenje tužilaštva. Taj razgovor sa njim mogao bi da dovede do toga da se braća Aleksandar i Miloš Simović zatvore za saradnju i izgube poverenje da bi mogli da postanu svedoci saradnici ako bi rekli istinu o pozadini atentata na Đinđića. Ishitrenost za medijskom kampanjom kao i to što je informacija o odlasku našeg tužioca u Zagreb javno saopštena, doneće samo štetu”, upozorava sagovornik "Politike”.


"Miloš Simović zna sve što je znao Dušan Spasojević. Da je Spasojević živ, ništa više od njega ne bismo čuli o pozadini atentata na Đinđića, nego što smo mogli saznati od Miloša Simovića. Toliko zna i Aleksandar Simović. Simovići se bore za status i znaju da će sve što izjave biti najstrože provereno. Ta mogućnost bi propala ako bi bili uhvaćeni u laži. Oni su spremni da kažu istinu. Kada je doneta odluka da tužilac poseti Kalinića, braći Simović je poslata jasna poruka. Nekome je, očigledno, u interesu da oni ne progovore”, zaključuje izvor "Politike”.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online